Obavijesti

News

Komentari 19

Imanje mu je u godinu dana bujica potopila sedam puta

Imanje mu je u godinu dana bujica potopila sedam puta
1

SPAŠAVALI STOKU Usred noći je Josip Pančić morao evakuirati 42 grla krava i telića iz staja u Pavlovcu. Orljava se izlila iz korita i poplavila sve pred sobom...

VIDEO

Obitelj Josipa Pančića (33) iz Pavlovaca kraj Požege provela je besanu noć. Njima se, po sedmi put u posljednjih godinu dana, rijeka Orljava koja teče ispod njihova imanja izlila iz korita te poplavila dvorište, gospodarske zgrade, strojeve i staje.

Usred noći Josip je sa zaposlenikom na obiteljskom imanju morao evakuirati 42 grla krava i telića kako bi ih sklonio na sigurno od nabujale vode.

U samo sat vremena, tvrdi, voda je narasla 25 centimetara, a vodostaj na Sloboštini iznosio je 230 centimetara.

Upozoravao na problem

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kiša je neumorno padala, a očekuje se da će tako biti i idućih 24 sata. Prema prognozama, trebalo bi pasti između 40 i 50 litara nove kiše po četvornome metru. Krave su oko tri sata postale glasne i nemirne pa sam znao da se nešto loše sprema. Nemam snage bilo što reći i jednostavno ne znam kome se obratiti za pomoć. Godinama upozoravam na ovaj problem, ali nitko ništa ne poduzima, a sve što tražim je da se korito očisti i napravi proširenje. Prošle godine smo plivali šest puta. Ovo nam je već sedmi put i opet nas nitko iz Hrvatskih voda niti zove niti nude pomoć, a kamoli da bi nas obišli - kaže Josip kroz suze.

Nakon što je stoku izvukao iz staja, sklonio ih je pod šupu koju je zbog lanjskih poplava sagradio uz obiteljsku kuću.

Ondje im je, tvrdi, samo privremeno sklonište jer je natkriveno i zasad sigurno od podivljale Orljave. Unatoč tome, boji se što će s kravama i telićima nastavi li kiša padati.

Živi od svoje stoke

Uvjeren je da će se tada razina vode podići do šupe pa će opet morati izvlačiti stoku.

- Ne znam kamo bi ih onda odveo. Teliće sam kao sardine ugurao u prikolicu jer ih nemam gdje smjestiti. Ogorčen sam jer nitko ništa ne poduzima - ističe stočar kojem su njegove krave jedini izvor prihoda.

Samo lani zbog poplava u kojima su mu uginule četiri krave prinos mlijeka zbog stresa kod ostalih pao mu je s 950 litara dnevno na 230 litara.

U Požeško-slavonskoj županiji na snazi su redovite mjere obrane od poplave. Osim u Pavlovcima, Orljava se izlila u Mihaljevcima i Orljavcu, zbog čega su za promet zatvorili cestu D38 od Požege prema  Pakracu. U Požeštini su potopljene poljoprivredne površine, a u Dervišagi kraj Požege postavili su zečje nasipe kako bi se zaštitile dvije kuće kojima prijeti opasnost od poplave.

Smirivanje vremena

Za ostatak tjedna meteorolozi najavljuju postupno smirivanje vremenskih prilika. Kažu kako će napokon zasjati sunce, a i temperature će porasti.

Slično bi trebalo biti i za nadolazeći vikend. 

Jedva se probijali kroz dvorište

Ogorčeni Josip kaže kako Hrvatske vode već dulje upozorava na svoj problem, ali da nitko od njih dosad nije reagirao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a