Obavijesti

News

Komentari 538

Plenković dobio mandat: 'To je čast, odgovornost, ali i obveza'

Plenković dobio mandat: 'To je čast, odgovornost, ali i obveza'
8

Plenković je rekao da će raditi na tolerantnom ozračju u društvu jer Hrvatska mora biti moderan europska država u kojoj će se svi osjećati ugodno i u kojoj će se poštivati ljudska prava...

VIDEO

 

12.40 sati - Predsjednici sam uručio 91 potpis. Mandat koji mi je Predsjednica povjerila predstavlja veliku čast, odgovornost i obvezu da u što kraćem roku pristupim formiranju nove vlade. Prioritet vlade bit će budućnost, gospodarstvo, nova radna mjesta, demografsku obnovu, političku stabilnost...Očekujem učinkovitu i kvalitetnu suradnju s predsjednicom republike - rekao je Plenković dodavši da će s partnerima dovršiti program rada buduće vlade i krenuti s izradom proračuna za 2017l, predstavit poreznu reformu, ulagati u razvoj gospodarstva, jačati institucije države u svim aspektima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

05:21

Plenković je rekao da će raditi na tolerantnom ozračju u društvu jer Hrvatska mora biti moderan europska država u kojoj će se svi osjećati ugodno i u kojoj će se poštivati ljudska i manjinska prava. 

- U novoj vladi će, suprotno spekulacijama, biti i žena. Krećemo s ozbiljnim radom do prve sjednice Hrvatskog sabora u petak - izjavio je Plenković.

12.37 sati - Andrej Plenković donio mi je 91 potpis zastupnika čime očito uživa povjerenje većine. Danas ću mu uručiti mandat za sastav nove, 14. po redu Vlade Republike Hrvatske - rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitavši Plenkoviću i izrazivši želju da će iduća vlada biti stabilna i djelotvorna. 

- Vjerujem da će političkim životom ubuduće dominirati suradnja u rješavanju bitnih pitanja. To je za Hrvatsku iznimno bitno i to očekuju i građani. Vjerujem da će biti i puno konstruktivnija suradnja između svih poluga državne vlasti - rekla je Predsjednica koja je nakon toga Plenkoviću i službeno uručila mandat.

Pokretanje videa...

00:12

12.04 sati - Šef HDZ-a Andrej Plenković stigao je u Ured predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović pokazati joj potpise. Kako je ranije rekao, ima više od 76 potpisa, točnije skupio ih je 91. Sastanak bi trebao trajati pola sata nakon čega bi se oboje trebali obratiti javnosti. Nakon toga predsjednica će Plenkovića i formalno proglasiti mandatarom hrvatske Vlade.

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier potvrdio je u ponedjeljak da je stranka iz Mosta dobila 14 potpisa potpore čelniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, koje će on u podne odnijeti predsjednici Republike i od nje tražiti mandat za sastavljanje nove vlade.

"Tu je 14 potpisa potpore. Imamo 61 potpis HDZ-a, 14 Mostovih, potpise svih zastupnika nacionalnih manjina. Bit će ih više od 90", kazao je Stier novinarima, ulazeći u središnjicu HDZ-a s potpisima zastupnika Mosta. 

Predsjednik HDZ-a Plenković ranije je rekao da će tijekom jutra dobiti potpise potpore od zastupnika Mosta, izrazivši uvjerenje da će na podnevni sastanak u Uredu predsjednice na Pantovčaku doći s više od 90 potpisa potpore za sastavljanje vlade.

Plenković je  najavio je i kako će u novoj vladi biti više žena.

"Tijekom jutra stižu potpisi iz Mosta i na Pantovčak ću ići s više od 90 potpisa", izjavio je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan kada stižu potpisi iz Mosta te s koliko njih će ići na kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Vezano uz proceduru koja se očekuje nakon petka popodne, za kada je predsjednica sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora, kazao je kako će se ovoga tjedna dogovoriti kakva će biti dinamika daljnjeg tijeka saborske sjednice, jer u petak treba donijeti niz bitnih formalno-pravnih odluka, a nakon toga dolazi vikend. 

Na pitanje novinara hoćemo li imati Vladu do utorka, Plenković je odgovorio da bi se to moglo dogoditi i ranije.

- Možda i u ponedjeljak, zašto ne? - konstatirao je Plenković.

Na pitanje kada počinju razgovori o budućim ministrima, odgovorio je da će o tome razgovarati već od "danas, sutra i sve ove dane". Plenković je najavio i da će u novoj vladi, suprotno medijskim nagađanjima, biti i više žena. "Bit će više žena. Žalostim se takvim procjenama da ih ne bi bilo. To ne bih bio ja kada u vladi ne bi bilo barem nekoliko kolegica", odgovorio je na novinarski upit hoće li žene biti zastupljene u novoj vladi.

Upitan hoće li po novom Ovršnom zakonu od ovrhe biti zaštićena jedina nekretnina, predsjednik HDZ-a je kazao kako se na njegovu prijedlogu još uvijek usuglašavaju stručnjaci i nadležno ministarstvo.  

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je novinarima kako će predsjednik HDZ-a s minimalno 91-im potpisom potpore otići kod predsjednice Republike. Najavio je da će u petak na konstituirajućoj sjednici Sabora, nakon izbora predsjednika parlament, biti doneseno nekoliko zakona vezanih uz ustrojstvo vlade te zakoni koje je u svojim točkama predložio Most. Drži i da će ministri i novi premijer u Saboru biti potvrđeni početkom idućeg tjedna.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 538
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina