Obavijesti

News

Komentari 9

Intesa podigla procjenu rasta hrvatskog BDP-a s 1 na 1,8 %

Intesa podigla procjenu  rasta hrvatskog BDP-a s 1 na 1,8 %
1

Snažniji od očekivanja gospodarski rast u prvom ovogodišnjem tromjesečju, od 2,7 posto na godišnjoj razini, nastavak pozitivnih makroekonomskih trendova

VIDEO

Analitičari talijanske banke Intese SanPaolo podigli su procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2016. godini na "solidnih" 1,8 posto te ne očekuju da će politički potres i prijevremeni izbori u rujnu ugroziti kratkoročne gospodarske izglede.

Usporedbe radi, u prosincu 2015. očekivali su da će stopa rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini iznositi 1 posto.

Snažniji od očekivanja gospodarski rast u prvom ovogodišnjem tromjesečju, od 2,7 posto na godišnjoj razini, nastavak pozitivnih makroekonomskih trendova, poput rasta industrije proizvodnje u travnju za 5 posto a maloprodaje za 3,2 posto na godišnjoj razini, zajedno s nadolazećom turističkom sezonom i poboljšanim uvjetima na tržištu rada, ojačali su naše stajalište da će gospodarstvo ostvariti solidnu stopu rasta od 1,8 posto u 2016. godini, navodi se najnovijem izvješću Intese SanPaolo, vlasnice Privredne banke Zagreb.

"Unatoč političkom potresu, odnosno izglasavanju nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću iza čega je uslijedila odluka o raspuštanju parlamenta 15. srpnja, što vodi prijevremenim izborima u rujnu, ne očekujemo da će gospodarski izgledi za ovu godinu biti ugroženi", procjenjuju analitičari te talijanske banke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, ističu da bi još jedna slaba koalicijska vlada mogla dovesti do još jedne izgubljene godine po pitanju strukturnih reformi, a to bi moglo ugroziti srednjoročne i dugoročne gospodarske izglede zemlje.

Vezano uz Brexit, u Intesi ne očekuju nikakav izravni negativni učinak na robnu razmjenu s Britanijom, koja ionako u ukupnoj hrvatskoj robnoj razmjeni ne doseže ni dva posto.

Dolasci turista iz Britanije u Hrvatsku, pak, čine 4 posto ukupnih turističkih dolazaka u zemlju, no u Intesi ni tu ne očekuju nikakve radikalne ili brze promjene u potrošačkim navikama Britanaca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a