Obavijesti

News

Komentari 141

ISIL joj raznio milijune: INA u Siriji već otpisala 3,4 mlrd. kn

ISIL joj raznio milijune: INA  u Siriji već otpisala 3,4 mlrd. kn
3

BOGATSTVO IZ ZEMLJE Teroristi su dignuli u zrak plinsko postrojenje Hayan. Ono je Ini prije rata u Siriji donosilo oko 15 milijuna dolara mjesečno. Postrojenje je uništeno

VIDEO

Plinsko postrojenje Hayan dnevno je proizvodilo tri milijuna kubičnih metara plina. ISIL ga je uništio, a Ina je u Siriji do 2012. eksploatirala naftu i plin.

Sirijska vojska i borci Hezbollaha pripremaju veliku ofenzivu za povratak grada Palmire koji se nalazi u blizini postrojenja Hayan, koje je ISIL zauzeo 11. prosinca 2016. godine. Kako Asadov režim ne bi imao koristi od postrojenja, ISIL-ovci su postavili eksploziv te ga u nedjelju dignuli u zrak. Priopćili su da su tim činom napravili veliku štetu Asadovu režimu koji sad neće imati problema samo s opskrbljivanjem plina, nego i struje.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier potvrdio je jučer kako su ISIL-ovci zapalili Inina postrojenja u Siriji.

- Prva izvješća koja smo dobili potvrđuju informaciju, međutim još ćemo tražiti potpunu potvrdu i procjenu štete. To očekujemo da dobijemo kako bismo mogli procijeniti situaciju - rekao je Stier.

Inače, u bloku Hayan Ina je od 1998. godine vršila istraživanja. Završena su 2007. godine, a otkrili su šest nalazišta plina i nafte - Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur.

Geolog Stanko Kadija bio je nadzornik na istraživanjima na bloku Hayan gdje su otkrivene velike količine plina i nafte.



- Od 2003. do 2010. godine bio sam u Siriji kao nadzornik. Prva tri otkrića kompaniji su donosila mjesečno oko 90 milijuna dolara pa je jasno koliko se danas gubi novca. Što se tiče povratka naših radnika u Siriju, siguran sam da bi Asad dopustio povratak unatoč svemu što se zbivalo. Još davno sam govorio da je trebalo stupiti u kontakt s Rusima ili Kinezima te dogovoriti da se ostavi proizvodnja u Siriji - rekao je Kadija.



Što se tiče povratka hrvatskih radnika u Siriju, Ina se o tome oglasila protekli mjesec.

- Uslijed rata pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIL-a. Ina je u veljači 2012. proglasila ‘višu silu’ i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti ‘više sile’ - priopćili su iz Ine.

Zbog neizvjesne političke situacije u Siriji, Ina je od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Otpisali su imovinu od oko 3,4 milijarde kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu