Obavijesti

News

Komentari 164

Istraživanje: Tko je popularniji, A. Plenković ili Z. Milanović?

Istraživanje: Tko je popularniji, A. Plenković ili Z. Milanović?

U prvoj polovini srpnja najbolji dojam na ispitanike ostavila je predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović. Njih 63% o njoj ima pozitivan dojam

VIDEO

Donosimo rezultate istraživanja Nove TV o dojmu o vodećim političarima u zemlji. Valja pojasniti da je agencija Ipsos sve ispitanike pitala za dojam koji su političari ostavili na njih. Dojam se ne smije miješati s rejtingom stranaka. On može biti pozitivan ili negativan, no kao takav ne jamči da će zbog njega birač glasovati za određenog političara ili da će uopće izaći na izbore. Dakle, može se glasovati na izborima i za nekoga tko vam nije simpatičan. 

Predsjednica najpopularnija, Plenković ispred Milanovića

U prvoj polovini srpnja najbolji dojam na ispitanike ostavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Njih 63% o njoj ima pozitivan dojam, dok 32% ima negativan dojam.

Najnegativniji od vodećih političara u zemlji je predsjednik SDP-a Zoran Milanović. 58% ispitanika o njemu ima negativan dojam, dok pozitivno na Milanovića gleda njih 35%.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

O njegovom glavnom političkom suparniku, predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću pozitivan dojam izrazilo je 46% ispitanika, a negativan 27%.

Iako je tek 17. srpnja preuzeo funkciju predsjednika HDZ-a, mogućnost da to bude upravo on bila je poznata od ranije, tako da je Plenković uvršten u srpanjski CROBAROMETAR. Istraživanje pokazuje kako je već veliki broj građana stvorio dojam o njemu, iako još uvijek postoji 11% onih koji za njega nisu čuli, te 16% onih koji o njemu nisu stigli formirati mišljenje.

Nešto manju popularnost od Plenkovića uživa i čelni čovjek MOSTA Božo Petrov, o kojem pozitivan dojam ima 41% ispitanika, a negativan čak pola svih ispitanih!

Bandić i Orešković pozitivniji od 'Velike trojke'

No, dvojica političara ostvarila su pozitivniji dojam od sva tri čelnika stranaka koje u ovom trenutku uživaju najveću potporu u Hrvatskoj.

To su Milan Bandić i Tihomir Orešković. O Bandiću pozitivan dojam ima 50% ispitanika, a 43% negativan. On se u srpanjskom CROBAROMETRU našao zbog koalicijskog potencijala u budućnosti, ali i zbog činjenice da obnaša dužnost gradonačelnika hrvatske metropole.

Gotovo identične rezultate Bandićevim ima i opozvani premijer Orešković - pozitivno o njemu misli 49% ispitanika, dok je negativan dojam ostavio na njih 42%.

Dodajmo ovome da ostatak ispitanika ili ne poznaje ili nema čvrsti stav ili dojam o jednom od ovih političara. 

Nezaposlenost uvjerljivo najveći problem

Sve ispitanike pitali su i što misle – koji su najveći problemi u Hrvatskoj?

Gotovo polovina ispitanika, točnije njih 46,1% kao najveći problem u državi vidi nezaposlenost. 

18,8% ispitanika najveći problem vidi pak, u hrvatskom gospodarstvu. 

Da su loši političari odnosno loša vlast najveći hrvatski problem smatra 10,1% ispitanika.

Među 5 ključnih problema u zemlji uvršteni su još i siromaštvo sa 6,8% te korupcija i kriminal s 5,3% glasova ispitanika.

Vjerojatnost izlaska na izbore

Evo i rezultata istraživanja o motiviranosti ispitanika kada je u pitanju izlazak na izbore.

Da će sigurno glasovati na izborima izjasnilo se 49 % svih ispitanika, dok je njih 24% poručilo da će na izbore vjerojatno izaći. 

Da sigurno neće glasovati, izjasnilo se 15% ispitanika. Njih 8% kaže da vjerojatno neće glasovati, a još ne zna ili nije sigurno 4% ispitanika.

To znači da postoji realna mogućnost da svaki četvrti ispitanik na dan izbora - ne izađe na biralište.  

Rezultati iz razdoblja političkog 'zatišja pred buru'

Dodajmo da ovi podaci odražavaju političke događaje iz druge polovine lipnja i prve polovine srpnja. Ovo razdoblje, za razliku od prethodna dva mjeseca, bilo je politički relativno mirno - već je ranije izglasovano nepovjerenje Vladi i Sabor je raspušten pa je postalo jasno da Hrvatska mora ponovno na izbore. 

Nova veća uzbuđenja na političkoj sceni stigla su tek u drugoj polovini srpnja kada je Andrej Plenković izabran za novog predsjednika HDZ-a, a HSS postao dio Narodne koalicije predvođene SDP-om. 

Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor