• Članak
  • Komentari 2
  • Lokacija
  • Share
  • Tweet

Iz luke u Šibeniku uklonit će brod koji je pun opasnih tvari

Teretnjak u vlasništvu Egipćanina Hijawija napunio je 40. rođendan. Vlasnik je brod opteretio dugovima za popravke i nije platio račune, a brod je ostavio u Hrvatskoj

Petak, 22. 6. 2012. u 13:02    Piše: Hrvoslav Pavić
Iz luke u Šibeniku uklonit će brod koji je pun opasnih tvari Hrvoje Jelavić/Pixsell Teretnjak 'Serine'

Zaplijenjeni stari egipatski teretnjak 'Serine' nakon nasukavanja kod Unija u siječnju 2008. godine ostavljen je  na vezu u šibenskoj luci. Vlasnik broda Egipćanin Jusup Hijawija opteretio je brod dugovima za popravke i nije platio račune, a brod  je ostavio u Hrvatskoj. 

Teretnjak je napunio 40. rođendan, pun je opasnih supstanci i jedino ga vrijedi prodati u staro željezo. Svojedobno je šibenska Lučka uprava odbila dati suglasnost za privez broda u Šibeniku, ali je to naloženo iz Ministarstva mora. Sada je to isto Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda za uklanjanje Serine iz šibenske luke.

- Podsjećamo, motorni brod "Serine" u vlasništvu je brodara ANOMYO MARITIME CO.S.A koji nije postupio po rješenju o uklanjanju koje je donijela Lučka kapetanija Šibenik. Troškove otklanjanja i sprječavanja onečišćenja mora i održavanja broda u šibenskoj luci u plovnom stanju snosi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Do sada je s broda je uklonjeno i zbrinuto 96 tona zauljenog opasnog otpada, no na njemu se nalazi još oko 800 tona kalcinirane sode u otvorenim skladištima. Odabrani ponuditelj mora osigurati sve preduvjete kako bi se uklanjanje obavilo na siguran način, u cilju zaštite okoliša i sigurnosti plovidbe - priopćili su iz Ministarstva mora.

Vezani članci:

Tagovi: šibenik, serine, luka

Izdvojeni komentari 2 komentara Pogledaj sve komentare
22.06.2012., 13:24

secretly-sweet: Kad će ukloniti ove iz sabora? Puni su opasnih i pogubnih ideja za hrvatskog poštenog radnika i čovjeka!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar