Obavijesti

News

Komentari 570

Ministar o ubojstvu djevojke: 'Policija je odradila svoj posao'

Ministar o ubojstvu djevojke: 'Policija je odradila svoj posao'
3

David Komšić (20) je u svibnju 2015. godine dobio zabranu prilaska Kristini (18). Četiri puta ju je kršio. Policija je to prijavila DORH-u no sud je nakon dva mjeseca zabranu ukinuo

VIDEO

David Komšić (20), koji je osumnjičen za ubojstvo bivše djevojke Kristine Krupljan (19), u petak ujutro je ispitan u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva u Selskoj. Očekuje se da će kroz sat ili dva odvesti na Županijski sud u Zagrebu gdje će sudac istrage odlučiti hoće li mu odrediti pritvor.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:21

Ubijena Kristina navodno je bila trudna dva mjeseca. Sumnja se da ju je u srijedu bivši dečko napao nožem u automobilu na zagrebačkoj Volovčici i više puta je ubo u vrat.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:21

U blizini prostorija DORH-a u petak je snimljen Davidov otac Ivo.

 

Četiri puta kršio zabranu prilaska: Zabrana ukinuta nakon dva mjeseca

David je u svibnju 2015. dobio zabranu prilaska. Kršio ju je četiri puta. Policija je to svaki put prijavila DORH-u. No sud mu je nakon dva mjeseca ukinuo zabranu prilaska. 

Prijeti mu najmanje deset godina zatvora

Policija je protiv Davida podnijela kaznenu prijavu za teško ubojstvo po točkama 2.,3. i 4. Kaznenog zakona prema članku 111. Članak 111. propisuje kaznu od najmanje deset godina ili kaznu dugotrajnog zatvora, a navedene točke odnose se na one koji ubiju osobe posebno ranjive zbog njezine dobi, tjelesne težine ili duševne smetnje ili trudnoće, tko ubije blisku osobu koju je već ranije zlostavljao i tko ubije drugog iz koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili iz drugih niskih pobuda. 

Nije bio pijan, ubo je Kristinu više od 30 puta

Prema neslužbenim informacijama osumnjičeni David nije bio pijan u trenutku ubojstva. Kristinu je, ubo više od 30 puta. Nakon toga se sam predao policiji. 

Usmrtio pješaka

Dok je kazneni postupak protiv njega još trajao, David je u travnju 2016. godine na Vukovarskoj cesti kraj Donjih Svetica u Zagrebu udario pješaka (76) te ga usmrtio.

Prema riječima očevidaca, David nije vozio brzo, a udario je u pješaka koji je prelazio cestu dok mu je bilo upaljeno crveno svjetlo za pješake. Nakon što je udario u 76-godišnjaka, odvezao se pedesetak metara dalje i zaustavio. U svojem automobilu navodno je proveo više od pola sata, sve dok nije došla policija i odvela ga na mjesto događaja. U trenutku nesreće nije bio pod utjecajem alkohola. To je bio njegov drugi “okršaj” sa zakonom.

Ministarstvo: Prijavila ga je pa odustala od progona

Povodom medijskih napisa, a u svrhu objektivnog izvješćivanja javnosti Ministarstvo pravosuđa daje sljedeće priopćenje: 

'Uvidom u evidencije koje vodi Ministarstvo pravosuđa utvrđeno je kako su pokrenuta dva kaznena postupka pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, i to 2015. godine i 2016. godine. 

Prvi kazneni postupak pokrenut je protiv maloljetnog počinitelja zbog kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavka 2. Kaznenog zakona i zbog kaznenog djela tjelesne ozljede iz članka 117. stavak 1. Kaznenog zakona. 

U navedenom kaznenom postupku sud je maloljetnom okrivljeniku 26. svibnja 2015. godine izrekao mjeru opreza zabranu približavanja i zabranu uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze s maloljetnom oštećenicom, do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka. 

Sudski postupak je pravomoćno okončan 25. travnja 2016. godine obustavom postupka jer je oštećenica odustala od prijedloga za progon i privatne tužbe čime su prestali zakonski uvjeti za kazneni progon i razlozi za izrečene mjere opreza.

Drugi kazneni postupak koji je u tijeku, pokrenut je protiv mlađeg punoljetnika zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu (sa smrtnom posljedicom) iz članka 227. stavka 6. Kaznenog zakona. 

Općinski kazneni sud u Zagrebu je optužnicu zaprimio 10. listopada 2016. godine te je 12. prosinca 2016. godine optužnica potvrđena. Prva rasprava održala se 9. veljače 2017. godine, a druga rasprava zakazana je za 13. ožujka 2017. godine.'

Orepić: Policija je odradila svoj posao

Hrvatska policija odradila je svoj posao u slučaju Kristine Krpljan, koju je u srijedu navečer u Zagrebu ubio njen bivši mladić, izjavio je ministar policije Vlaho Orepić u Trilju gdje je obišao Tranzitni centar za strance i Postaju granične policije.

- Nemili događaj se dogodio kako se dogodio, ali odgovorno tvrdim da je policija postupila u skladu sa svim svojim obvezama kroz cijelu proceduru i kronologiju događanja vezano uz počinitelja i žrtvu. Čak i onda kada su bile mjere zabrane pristupa žrtvi. U tom momentu policija je sva svoja saznanja dala pravosudnim tijelima - kazao je ministar, dodavši da je mjera zabrane približavanja žrtvi bila povučena u srpnju 2015. godine.

Od ukidanja zabrane približavanja žrtvi do dana kada je djevojka ubijena bila je samo jedna prijava žrtve i to u studenom prošle godine za nanošenje štete, objasnio je ministar opet kazavši da je policija odradila svoj posao.

Ministar je rekao i da je krajnji trenutak da se vrlo jasno kaže da živimo u društveno-političkom okruženju gdje se mladiću koji je autom usmrtio dvije djevojke kao olakotna okolnost uzelo to da je iz ugledne obitelji.

- Imamo i slučaj gdje je normalno da ustavna sutkinja otiđe s mjesta prometnog prekršaja, ali i dalje ostane sutkinja. Imamo okolnosti u kojima je tijekom privatizacije napravljena ogromne šteta narodu i još nitko za to nije odgovarao. Mi kao društvo definitivno trebamo dati odgovore na to, ali i svaki građanin ima odgovornost te svi skupa trebamo mijenjati stvari - kazao je ministar Orepić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 570
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..