Obavijesti

News

Komentari 159

Vlada odlučila: Ante Ramljak bit će povjerenik za Agrokor

Vlada odlučila:  Ante Ramljak bit će povjerenik za Agrokor
7

Mislim da smo odabrali osobu koja će svojim iskustvom, s puno energije i entuzijazma, moći kvalitetno obavljati zadaću. Ja mu se zahvaljujem što je prihvatio izazov - kazao je premijer

VIDEO

Vlada je na izvanrednoj sjednici za povjerenika za Agrokor predložila Antu Ramljaka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:54

- Ovo je tema koja je okupirala pozornost hrvatske javnosti, ali i susjednih zemalja. Prošloga tjedna smo u Saboru usvojili prijedlog zakona, o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku. U petak smo dobili obavijest od trgovačkog suda i danas smo sazvali sjednicu, kako bismo u zakonskom roku imenovali povjerenika. Riječ je o prvenstveno političkom pitanju, ali i ključnom gospodarskom i financijskom pitanju. Predlažemo da povjerenik bude Ante Ramljak, koji poznaje prilike u hrvatskom gospodarstvu.  Dokazao se u svojoj karijeri i bankara i konzultanta. Jako dobro poznaje prilike u hrvatskom gospodarstvu, upoznat je sa svim dionicima tog procesa. Mislim da smo odabrali osobu koja će svojim iskustvom, u zreloj fazi svoje životne dobi, ali i s puno energije, htijenja i entuzijazma, moći kvalitetno obavljati zadaću izvanrednog povjerenika. Ja mu se zahvaljujem što je prihvatio izazov - kazao je premijer Andrej Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlada preuzima odgovornost. Našim izjavama osigurali smo da ne dođe do panike na financijskom tržištu. Osigurali smo i opskrbu Agrokorovih dućana. Sada donosimo političku odluku u trenutku kada ćemo ovaj visoki plimni val spustiti ne možda na razinu bonace, ali barem laganog popodnevnog maestrala - kazao je Plenković.

- Smirujemo i razgovaramo sa svim dionicima. Vodit ćemo računa o najmanjim dobavljačima. Očekujemo od povjerenika, kad stekne uvid u stanje, da u konzultacijama s Vladom, vjerovničkim vijećem, pristupimo donošenju odluke o imenovanju savjetnika za restrukturiranje. Očekujem potporu svih ministara, jedno jedinstveno i konkretan angažman i potporu - dodao je premijer.

Naveo je da se sastaje s predstavnicima dobavljača, ali i da će Vlada voditi računa o malim dobavljačima, te će u dogovoru s bankama osigurati novu likvidnost i deblokadu računa, što će koordinirati izvanredni povjerenik. Druga faza je restrukturiranje kompanije, nakon što stekne uvid u stanje Agrokora.

- Sve ono što se zbivalo do usvajanja zakona, ustvari je bilo praćeno usložnjavanjem problema, neizvjesnošću za dobavljače, od danas se taj problem počinje postepeno razrješavati. Svi oni koji su govorili da dobavljači trebaju čekati 15 mjeseci da počnu naplaćivati svoju robu, nisu govorili točno. Oni najmanji koji dugo čekaju na isplatu bit će prioritet i raspored isplata će se napraviti već ovaj tjedan. Plaće zaposlenika i redovitost njihovih primanja su na vrhu prioriteta ovoga tjedna - kazala je ministrica Martina Dalić.

- Stojimo pri tome, da će OPG-ovi biti namireni, da će mali dobavljači biti podmireni, sve ide prema smirivanju stanja, oni koji su govorili drugačije, sada mogu vidjeti pravi smjer kojim se ide - kazao je ministar Tomislav Tolušić.

- Ovo rješenje ne znači amnestiju odgovornih za ovo stanje - kazao je, pak, Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova.

- To je zadaća nekih drugih tijela, a ne povjerenika čiji je zadatak stabilizacija kompanije - odgovorio mu je premijer Plenković.

Odluka o povjereniku Ramljaku izglasana je jednoglasno te je rješenje poslano na Trgovački sud.

Sud izvanrednog povjerenika za koncern Agrokor može potvrditi odmah nakon što Vlada sudu dostavi svoj prijedlog, a odluku svakako mora donijeti u roku od dva dana.

Marić: Ne razmišljam o ostavci

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak uoči sjednice Vlade na kojoj će se odlučivati o izvanrednom povjereniku u Agrokoru da u ovom trenutku ne razmišlja o ostavci.

Na upit novinara kako će glasati na sjednici Vlade oko izvanrednog povjerenika za Agrokor, Marić je dolazeći u Banske dvore odvratio: "Vidjet ćete".

"Rekao sam da ću se izuzeti od sadašnjih tema vezanih uz Agrokor. Ovaj puta govorimo o nekom drugom koraku, nekoj drugoj fazi. Vidjet ćete sami sad kroz par minuta na sjednici", dodao je Marić.

Na upit kako komentira zazivanje oporbe za ostavkom, Marić je kazao da smo u demokratskom procesu. "Zna se tko , kako i na koji način može pokrenuti pitanje povjerenja. Dakle, svatko ima pravo za tako nešto. Kada tako nešto bude formalno pokrenuto onda ću se o tome i očitovati", rekao je. 

SDP je najavio inicijativu za pokretanje opoziva ministra Zdravka Marića, koja bi, po riječima predsjednika stranke Davora Bernardića, već ovoga tjedna trebala bi biti upućena u saborsku proceduru. Bernardić je ustvrdio da je Zdravko Marić "izuzet iz svih ključnih odluka i to u situaciji kada kriza oko Agrokora može snažno utjecati na financije naše zemlje".

Na upit razmišlja li o ostavci, kazao je: "U ovom trenutku ne", dok je na upit ima li potporu premijera Andreja Plenkovića i Mosta kazao: "Mislim da ste čuli premijera, ali to pitajte i njega i kolege iz Mosta".

SDP: Izbor Ramljaka nastavak je HDZ-ove politike iz vremena pretvorbe

Član Predsjedništva SDP-a i zastupnik u Hrvatskom saboru Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u ponedjeljak da je izbor Ante Ramljaka za povjerenika za Agrokor nastavak HDZ-ove politike iz doba pretvorbe i da pokazuje da je "pravi ministar gospodarstva" Borislav Škegro,  te zatražio da se zaštite radnici i  mali dobavljači, isplate plaće te popišu sve tražbine Agrokora i o tome obavijesti javnost.

"Iako znate da SDP nije podržao takozvani lex Agrokor jer smatramo  da nije dobar okvir za rješavanje problema oko koncerna  Agrokor jer nije sistemski zakon, iako sam izbor povjerenika govori o jednom kontinuitetu HDZ-ove politike još iz vremena pretvorbe gdje možemo zaključiti da je sadašnji povjerenik izbor pravog ministra gospodarstva, a to je gospodin (Borislav) Škegro, čime nismo sretni, ipak  želimo da povjerenik uspije isplatiti plaće. Tražimo da zaštiti radnike i male dobavljače i u roku od 30-ak dana popiše sve tražbine i javno ih objavi kako bi svi građani Hrvatske znali kakva je prava situacija u Agrokoru", kazao je Hajdaš Dončić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je SDP  otvorio info telefon i e-mail adresu na koje im se mogu obratiti svi zainteresirani radnici i dobavljači te istaknuo da pripremaju nekoliko zakonskih prijedloga koje će predstaviti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna. "To nam koristi da još dublje uđemo u probleme koji su prisutni, probleme novčanih odnosa i pomaže nam kod formiranja stranačkih sektorskih politika o kojima ćemo obavijestiti krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna jer aktivno pripremamo izmjenu nekoliko zakona", rekao je.

Ponovio je SDP-ov stav da bi bilo bolje problem Agrokora rješavati kroz  izmjenu postojećeg Stečajnog zakona i omogućavanjem svim kompanijama isti tretman, ocijenivši lex Agrokor "prebrzim, nestrukturiranim i necjelovitim rješenjem".

Na novinarski upit da je Ante Ramljak bio blizak i SDP-ovoj Vladi, Hajdaš Dončić odgovorio je da on nije bilo blizak SDP-u. "Svi znamo tko je gospodina Ramljaka predložio za to mjesto na kojem je bio", kazao je .

O SDP-ovom pokretanju opoziva ministra financija Zdravka Marića, kazao je da rok od tjedan dana i dalje stoji, "Ako on sam, što je bilo za dobrobit hrvatskog gospodarstva najbolje rješenje, to ne  napravi, naravno da ćemo pokrenuti opoziv sukladno proceduri",  rekao je Hajdaš Dončić.

Vrdoljak: Očekujem odlučnost, brzinu, rezultat

Šef HNS- a Ivan Vrdoljak poručio je što očekuje od Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika u Agrokoru kojeg je imenovala Vlada. 

- Očekujem od povjerenika odlučnost, brzinu, znanje i rezultat, sve ono što ova Titanik Vlada nije bila u stanju napraviti u posljednja tri mjeseca. Izgubljena tri mjeseca su dovela do ovako katastrofalne situacije, blokada i vrlo ozbiljnih problema kod dobavljača u sustavu Agrokora. I očekujem, naravno, dijalog, za razliku od premijera koji je odbio pravovremenu pomoć-  poručuje Vrdoljak. 

Banke intenzivno rade na pripremi novog financiranja Agrokora

Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika u ovom trenutku intenzivno rade na pripremi novog financiranja tvrtke Agrokor, kako bi se ono moglo realizirati u što je moguće kraćem roku nakon imenovanja izvanrednog povjerenika.

To su u ponedjeljak priopćile banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika, u kojemu su Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austria) AG i Zagrebačka banka.

U subotu su dobavljači Agrokora poručili da u ponedjeljak očekuju poziv na sastanak s izvanrednim povjerenikom u Agrokoru, kojemu će iznijeti svoje osnovne zahtjeve kako bi nastavili isporuke robe Konzumu.

Zoran Stanković, član Uprave Atlantic grupe, naveo je tri osnovna zahtjeva dobavljača, koja su, smatra, jednostavna za rješenje.

"Prvi je da se prihvati naš prijedlog otplate starih potraživanja prema Konzumu, drugi da se riješi pitanje regresnog duga koji postoji prema dobavljačima Agrokora i da se vrati na Agrokor, te da se osigura prioritetno plaćanje novih isporuka Konzumu od ponedjeljka nadalje", kazao je Stanković.

Banke danas u priopćenju ističu da shvaćaju da postoji znatan dug Agrokora prema dobavljačima koji se odnosi na poslovanje iz prošlosti.

"Banke su uvjerene da će prioritetni status i plaćanje tih obveza, kako je regulirano zakonskim odredbama, biti i provedeni u skladu sa zakonskim ovlastima izvanrednog povjerenika", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je stajalište banaka članica koordinacijskog odbora, u skladu s njihovim razumijevanjem zakonskih odredbi, da bi prioritet u rješavanju tog problema trebali imati mali dobavljači, čiji opstanak ovisi o pozitivnom rješenju starog duga povezanog s isporukom roba

"Nadalje, u skladu s pravnom zaštitom budućih isporuka, koja je garantirana zakonom, potrebno je osigurati da se, što je moguće prije, isporuke roba i usluga plaćaju u ugovorenim rokovima", navodi se u priopćenju banaka.

Isto tako, banke smatraju da će, prema njihovom razumijevanju, novo financiranje na temelju zakona biti iskorišteno za isplatu svih obveza prema zaposlenicima koncerna i operativne rashode, a sredstva iz novooslobođene likvidnosti također i za isplatu jednog dijela starog duga prema dobavljačima roba i usluga, i to u mjeri u kojoj će se omogućiti nastavak redovitog operativnog poslovanja Agrokora.

"Prema informacijama kojima raspolažu banke, većina dobavljača bi u tom slučaju bila spremna nastaviti isporučivati robu prema postojećim komercijalnim uvjetima, uključujući i rokove plaćanja", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da banke članice koordinacijskog odbora potiču dobavljače da otvore dijalog s novim vodstvom tvrtke, s ciljem postizanja održivog rješenja koje će, s jedne strane, uvažiti interes i zahtjeve dobavljača, a s druge strane omogućiti nesmetano poslovanje Agrokora, jer bez toga realizacija bilo kakvog rješenja neće biti moguća.

Uz to, pojedine banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika će bilateralno s dobavljačima koji imaju obveze s osnove regresa, raditi na nalaženju optimalnog rješenja.

"Takvo rješenje treba omogućiti održivo poslovanje dobavljača, uvažavajući interese i mogućnosti pojedinog dobavljača i banke. Isto postupanje banke članice koordinacijskog odbora vjerovnika preporučit će i drugim bankama", navodi se u priopćenju.

Banke smatraju da treba još jednom naglasiti da su kontakti i sastanci koje su banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika u proteklim danima imale s dobavljačima, ali i svim ostalim uključenim stranama, vođeni u vrlo konstruktivnom tonu.

"Zajednički je cilj nastavak operativnog poslovanja Agrokora, a banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i dalje će ulagati potrebne napore kako bi se postiglo održivo rješenje", zaključuje se u priopćenju banaka.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu