Obavijesti

News

Komentari 147

Izvođači radova: "Ovršit ćemo sve kojima smo obnovili kuće"

Izvođači radova: "Ovršit ćemo sve kojima smo obnovili kuće"
1

Fond za energetsku obnovu mjesecima ne plaća izvođače radova koji prijete da će ovršiti vlasnike kuća koje su obnavljali. Bivši i sadašnji ministar okoliša prebacuju krivnju...

VIDEO

Već dvije godine Hrvatska provodi veliku kampanju energetske učinkovitosti pozivajući građane da iskoriste priliku i EU fondove te da, uz državnu subvenciju, obnove svoje kuće i tako dobiju energetski certifikat. Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti ponudio je 80 posto državne subvencije onima koji se odluče postaviti izolaciju na svoju kuću ili zamijeniti stare prozore i vrata. Do sada su provedena dva natječaja na državnoj razini za te poslove, 2014. i 2015. godine, te se javilo mnogo građana kojima bi dobro došla ta znatna državna subvencija da obnove svoje kuće.

Obnova u siromašnim područjima

Puno ih se javilo upravo s istoka Hrvatske, s područja koja su bila ugrožena ratom, kao što je Baranja, Vukovar, sela u okolici Osijeka, a gdje su brojne kuće ostale nedovršene, bez fasada ili s dotrajalom stolarijom. Mnogi od njih već su postali vlasnici energetskog certifikata, a onima koji su sad u postupku izmjene prozora i postavljanje fasada dogodio se neočekivani problem.

Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti objavio je kako nemaju više novca za financiranje toga projekta te da su svi izvođači radova koji čekaju da ih Fond isplati za obavljene radove do daljnjeg - na čekanju. S obzirom na to da se radi o desecima izvođača, uglavnom privatnih vlasnika građevinskih tvrtki, te o dugovima koji dosežu znatne iznose, neki od njih iz Slavonije najavili su mogućnost da će ovrhama sjesti na račune vlasnika kuća ako ih Fond ne isplati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi smo kao izvođači u ovom poslovnom odnosu nezaštićeni. Ugovor sklapaju vlasnik kuće kao nositelj ugovora i Fond za zaštitu okoliša. U tom ugovoru stoji da Fond plaća 80 posto ugovorenih radova, i to plaćanje garantira u roku od 15 dana nakon završetka radova. Ugovor je zapravo ugovor o cesiji, pa izvođači dobiju novac, kao i svoj primjerak ugovora, tek nakon što Fond verificira završene radove.

gradjevinski radovi

‘A tko će nama platiti radnike’

U praksi to nije 15, nego 60 dana. Znači, u startu mi kao izvođači ulažemo svoj novac u materijal kojim radimo i potom čekamo na plaćanje najmanje 60 dana, a sad ćemo čekati do tko zna kad s obzirom na to da je Fond objavio kako novca nemaju. Nama ne preostaje ništa drugo nego da se naplatimo od nositelja ugovora, a to je vlasnik kuće, kojemu smo obavili radove, iako nam je on dužan tek 20 posto i do sada je bio slučaj da su svi vlasnici redovito i platili tih 20 posto - kaže jedan od izvođača radova, inače vlasnik velike osječke građevinske tvrtke, kojemu Fond u ovom trenutku duguje više od 450.000 kuna.

- Mene nitko ne pita kako ću platiti svoje radnike i raditi dalje. Sad više neću ni raditi poslove na energetskoj obnovi kuća - kaže taj građevinar.

Slično govore i ostali izvođači radova kojih u Slavoniji i Baranji ima nekoliko desetaka. - Ministarstvo ove godine nije ni objavilo novi natječaj, vjerojatno stoga što znaju da novca za to nema. Ne znam zašto ne povlače sredstva iz Europske unije koja su upravo za to namijenjena. Ja sam isto prekinuo daljnje radove. Država mi duguje više od 200 tisuća kuna - kaže vlasnik građevinske tvrtke iz Čepina.

Nije svejedno ni vlasnicima kuća koji su u početku bili presretni što s nekih 20-ak tisuća kuna mogu staviti toplinsku izolaciju, fasadu te nove prozore i vrata.

‘Strah me je i ogorčen sam’

- Platili smo izvođaču naš dio, nešto malo više od 20 tisuća kuna, i u Fond poslali ugovor u kojemu potvrđujemo završene radove. To je bilo prije dva mjeseca. Bio sam siguran da je ta priča već gotova, kad mi se javio naš izvođač radova i rekao da se ne začudimo ako nam pošalje ovrhu za cijeli iznos obavljenih radova jer Fond nema novca. Kad me nije infarkt strefio! Kakvu ovrhu, kakav dug, pa radi se o 120 tisuća kuna, odakle ja to da platim! Da sam znao da postoji mogućnost da mi netko sjedne s ovrhom na plaću, ne bih u to sve ni ulazio. Ogorčen sam i u strahu da će se to stvarno dogoditi - kaže mještanin Darde koji je do prije neki dan bio sretan i zadovoljan što ga je država nagovorila i stimulirala da energetski uredi svoju obiteljsku kuću.

Fond za zaštitu okoliša koji sad vodi Ljubomir Majdandžić objavio je da novca nema i da će ući 100 milijuna kuna u minus da sve plati. Optužili su za rastrošnost prethodnu vladu koja je ugovorila više obnove nego što je bilo novca. No odluku o odlasku Fonda u “minus” mora donijeti vlada. Odluka jučer nije bila na sjednici jer je nisu na vrijeme poslali. Sadašnji ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović kaže da građani ne moraju brinuti da će biti ovršeni. Kaže da će u drugoj polovici kolovoza vlada odobriti 100 milijuna kuna.

- Fond će svoju obvezu ispuniti i svi će dobiti novac. Za financijske probleme su odgovorni bivša vlada i čelništvo fonda. To je posljedica loše i neodržive politike u kojoj su prije izbora preuzeli veće obveze nego što imaju prihode - kaže Dobrović.

Bivši ministar Mihael Zmajlović tvrdi potpuno suprotno i proziva za nesposobnost sadašnjeg ministra jer nije nastavio restrukturiranje fonda i smanjio rashode.

'Sve su imali spremno i uprskali su’

- Mogli su povući 100 milijuna eura iz EU fondova, imali su gotovu odluku, ali to nisu učinili zbog svoje nesposobnosti. Mogli su ranije osigurati novac za izvođače jer će imati prihode koji će sve pokriti. Kasne i natječaji za ovu godinu jer nisu u stanju planirati - oštar je Zmajlović.

On kaže da su količinu kuća povećali jer su dobili zaostatke novca od prodaje emisijskih jedinica, a onda sve pripremili za EU fondove.

- Najlakše se sad nabaciti blatom na druge, a sve zato što se HDZ i Most nisu snašli i koordinirali - zaključuje Zmajlović.

“Nismo mi previše potrošili, nego su oni nesposobni i nisu znali uzeti novce EU za obnovu kuća”,  rekao je Mihael Zmajlović (SDP), bivši ministar.

“Građani se ne trebaju brinuti. svi će dobiti novac jer ćemo osigurati 100 milijuna kuna već u kolovozu”, rekao je Slaven Dobrović (Most), aktualni ministar.

Isplata kasni

Dobrović nije na vrijeme poslao dopis vladi da se Fondu odobri 100 mil. kuna, pa će odluka biti donesena na sjednici 16. kolovoza

Solarni čelnik

Novi čelnik Fonda koji plaća obnovu je Ljubomir Majdandžić. Poznat je po tome jer je prvi ugradio solarne panele na svoju kuću u Zagrebu.

80% novca za obnovu maksimalno 168.000 kuna davao je SDP-ov ministar.

50% novca daje sadašnji ministar. Tvrdi da ER ne dopušta više i da nema dovoljno novca.

750 milijuna kuna vrijednost je ugovorene obnove kuća i zgrada u zadnje dvije godine SDP-a

12,5 tisuća kuća ugovoreno je za obnovu, većina prije izbora lani. Plan je premašen dva puta

100 milijuna kuna nedostaje u ovom trenutku Fondu za zaštitu okoliša. Građevinarima ne plaćaju od ožujka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...