Obavijesti

News

Komentari 38

Izvozili u Siriju: Militanti Al-Nusre koristili su naše oružje

Izvozili u Siriju: Militanti Al-Nusre koristili su naše oružje
3

SRAMOTA: Sirijska vojska kod terorista je opet zaplijenila naoružanje koje odgovara onom koje smo slali 2012. preko Jordana, što su još prije tri godine otkrili 24sata i Express

VIDEO

Među oružjem koje je nedavno zaplijenila od Al-Kaidinih militanata u Siriji Al-Nusre, sirijska vojska opet je pronašla i hrvatsko naoružanje.

U gradiću Atman u Siriji, udaljenom od Jordana četiri kilometra, pronašli su projektile i raketni bacač OSA te hrvatski ručni bacač granata RBG-6, a fotografije su se našle na Twitteru. Riječ je očito o hrvatskom izvozu za sirijske pobunjenike preko Jordana, što su još prije tri godine otkrili 24sata i tjednik Express.

Izvješće na koje smo se pozivali navodilo je 3000 tona oružja vrijednog 6,9 milijuna dolara u 2012. te još 26 milijuna dolara oružja u 2013. Hrvatskim oružjem znao se hvaliti i ISIL. Sad su na Twitteru osvanule i fotografije iračkih protuterorističkih postrojbi s hrvatskom puškom VHS-2. No tu je riječ o legalnom izvozu, potvrdio nam je analitičar portala obris.org Igor Tabak.

- Što se Sirije tiče, tu je očito riječ o oružju koje je tamo došlo drugim putevima. Ili je u Siriju došlo preko Jordana ili je zarobljeno na bojištu, što je problematično jer je izvoz oružja u Siriju zabranjen. Svi podaci o hrvatskom izvozu oružja mogli su se vidjeti iz Godišnjeg izvješća, no nakon skandala s izvozom za Siriju preko Jordana iz 2012., hrvatske vlasti su izvješće sasvim zatvorile. Na štetu javnosti i sramotu države. O tome je nedavno bilo govora i na UN-ovu odboru za ljudska prava - rekao nam je Tabak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Legalno izvozimo u Irak

Na Twitteru su objavili fotografije antiterorističkih iračkih specijalnih postrojbi s hrvatskom puškom VHS-2, koju inače koriste i irački Kurdi. U oba slučaja riječ je o legalnom izvozu iz Hrvatske.

Ilegalno smo izvozili u Sriju

Jedan hrvatski bacač granata RBG-6 i četiri projektila uz jedan bacač OSA jugoslavenske proizvodnje također su osvanuli na Twitteru. Po svoj prilici riječ je o izvozu iz 2012. i 2013. preko Jordana za Siriju.

Tko sad koristi to naoružanje?

Vrlo brzo nakon otkrića o oružju za “umjerene pobunjenike u Siriji”, s hrvatskim oružjem su počeli pozirati i militanti Al-Kaidine Al-Nusre te ISIL-ovci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)