Obavijesti

News

Komentari 85

Čak 3000 domova nema struje, djeca u Šibeniku neće u školu

Čak 3000 domova nema struje, djeca u Šibeniku neće u školu
261

Autocesta A1 otvorena samo za osobna vozila. Lošinj, Susak, Unije, Silba i Osor na Cresu su bez struje. Zagrepčanima prijete i po metar duge ledene sige

VIDEO

Snijeg i dalje pada u kontinentalnoj Hrvatskoj, dok u priobalju jak vjetar ometa promet. Ni u nedjelju nije bilo slobodnog cestovnog pravca za kamione i tegljače prema Dalmaciji i Rijeci i obrnuto, javlja HAK. Sva druga vozila mogu ići obilaznim pravcima.

Za sav promet zatvorena je autocesta A6 (između čvorova Delnice i Kikovica) dok je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena samo za osobna vozila. Zatvoreno je i nekoliko državnih cesta. Istarski ipsilon je u 7,40 sati ujutro otvoren za sva vozila uz obaveznu zimsku opremu.

Zimski uvjeti proglašeni su na većini državnih cesta u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te Dalmacije. Zabranjen je promet za kamione i tegljače dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Bez struje 3000 domova

Gotovo dva tjedna stanovnici podvelebitkog područja u Lici žive istim scenarijem - bez struje, zamrznutih cijevi, uz orkansku buru koja na udare puše i do 130 km/h.

Tri tisuće kupaca električne energije i dalje je bez struje, većinom stanovnika zaseoka dok Karlobag i Senj taj problem nemaju. Električari su na terenu, predvođeni šefom Elektrolike Nikolom Šulentićem, ali ruke su im vezane, zbog bure posao je stopiran. Šulentić nam je kazao kako bura jako puše i ne dopušta im popravljanje uništenih električnih stupova.

- Vani se ne može ni četveronoške hodati, a posebice penjati se na stupove, objasnio je Šulentić. Ipak, smirivanje vremena učekuje se u ponedjeljak kada bi se struja mogla vratiti u većinu kućanstava.

Osim nedostatka električne energije, u cijeloj županiji nema većih problema, posebice kada je snijeg u pitanju. Ceste su očišćene, a ponegdje su nanosi snijega veći od metra.

U Šibeniku i okolici nema škole zbog snijega

Na cestama Šibenika i čitave županije ralice i dalje čiste bez prestanka. Oborine su prestale, ali snažan sjeveroistočni vjetar snijeg i dalje nanosi na kolnik.  Zatvorene su ceste D1 Gračac- KninD1 i D59 Knin- Kistanje Đevrske. Na ostalim cestama su na snazi zimski uvjeti. U Šibeniku temperatura iznosi minus tri stupnja Celzijusevih, a snježni pokrivač visok je 32 centimetra, u Kninu je minus šest sa 20 centimetara snijega. Zbog novog snijega koji je noćas padao na području čitave županije, Stožer za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije donio je odluku da ni u ponedjeljak neće biti nastave u svim osnovnim i srednjim školama u županiji.

Zagrepčanima prijete ledene sige

Deseci ledenih siga koje su se "nahvatale" na rubovima krovišta zaprijetile su građanima koji hodaju pločnicima iznad koji se one nalaze, pa je središtem Zagreba danas intervenirala i postrojba vatrogasaca na njihovom uklanjanju.

Neke ledene sige duljine i do jednog metra iz Preradovićeve te Masarykove ulice uklanjali su oko podneva i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba.

- Zvali su nas građani zbog straha od otpadanja ledenica s krovišta, ali i policija te komunalni redari. Na teren je izašlo jedno vozila s ljestvama i s tri vatrogasca koji su uklonili ledenice sa spornih mjesta, pojasnio je dežurni vatrogasni operativac.

Osim u središtu grada, problem s ledenim sigama pojavio se i na drugim lokacijama na kojima parkirana vozila priječe prilaz vatrogascima. U ovakvim slučajevima policija će reagirati kako bi se uklonila vozila, kako bi mi zatim mogli pristupiti u uklanjanju ledenica, istaknuo je dežurni vatrogasac.

Snijeg možda i u Konavlima

Umjerena i vrlo jaka, na udare olujna i orkanska bura veći bi dio dana mogla stvarati probleme na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji, gdje bi stanje mjestimice mogla otežati kiša koja se ledi na tlu, javlja HRT.

Količina snijega još će se povećati u cijeloj unutrašnjosti, a potkraj dana moglo bi ga biti i u Konavlima.

Smirivanje vremena u ponedjeljak

Prema podacima DHMZ-a, jutros je najhladnije bilo na Zavižanu gdje je u 8 sati izmjeren -21 stupanj i čak 115 centimetara snijega. U Zagrebu ima između 20 i 25 centimetara snijega, u Udbini 68, Gospiću 47, Osijeku i Vukovaru 39, Požegi 33...

Za ponedjeljak meteorolozi najavljuju postupno poboljšanje vremena. Prijepodne u većini krajeva oborine će prestati, a poslijepodne snijeg će još samo mjestimice padati u Slavoniji.

Lošinj, Unije, Susak, Silba i Osor na Cresu bez struje

Mještani Silbe, Suska, Unija, Lošinja i Osora na Cresu od sinoć su bez struje. Novi list piše kako se prvo pokvario visokonaponski vod koji napaja Lošinj i Cres s Krka, a nakon toga i vod između Osora i Hraste na Cresu. Taj je kvar ostavio otoke bez struje. U Elektroprimorju nadaju se ad će uskoro osposobiti sustav te da će svi otočani opet dobiti struju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je