Obavijesti

News

Komentari 660

Josipović u Jasenovcu: Zločin ne smije voditi novom zločinu

Josipović u Jasenovcu: Zločin ne smije voditi novom zločinu
10

U Jasenovcu u nedjelju održava se komemoracija u spomen na logoraše koji su prije 68 godina krenuli u proboj iz ustaškog logora. Došao je i Ivo Josipović

VIDEO

U Jasenovcu je održana  komemoracija na stradanja logoraša u jasenovačkom logoru i njihov proboj iz logora prije 68 godina. U tom jurišu da izbjegnu smrt, od mnoštva logoraša preživjelo ih je samo njih 107,  živućih je još samo troje.

Komemoracija je po svemu bila neuobičajena, održavana je tri tjedna od datuma proboja logoraša,  a razlog su poplave u travnju, upravo na obljetnicu proboja. Bilo je neuobičajeno malo sudionika svečanosti. Upućeni kazuju kako se na desnoj obali Save, gdje također postoji spomen-obilježje, istodobno održavala komemoracija. 

Uz predsjednika Ivu Josipovića, svečanosti su prisustvovali predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, izaslanik premijera Milanovića Mirando Mrsić, a ministri obrane i kulture poslali su svoje izaslanike.

Nažalost u tom zlu sudjelovali su i pripadnici hrvatskog naroda. Međutim daleko više je bilo hrvatskih antifašista koji su se suprotstavili zlu, a brojni Hrvati bili su zatočenici ovog logora, kazao je predsjednik Ivo Josipović. 

- Pjesnik je rekao "kada čovjek umre, svijet bi trebao stati". A ovdje su mučene i ubijane 83.300 žrtava. Svaka od njih ima ime i prezime, sjećamo ih se na ovom mjestu i nikada više nigdje se ne bi trebalo ponoviti zlo koje se tu dogodilo. Nažalost u tom zlu sudjelovali su i pripadnici hrvatskog naroda. Međutim daleko više je bilo hrvatskih antifašista koji su se suprotstavili zlu, a brojni Hrvati bili su zatočenici ovog logora, kazao je predsjednik Ivo Josipović.  

Istaknuo je kako je nužno podsjećati na zlo koje se dogodilo se time kao stvara štit od zla, da se ne ponovi.

-Zločin se ne smije zaboraviti, ne smije se izbrisati iz sjećanja. Svi koji su nas pokušali prebrojavati neće u tome uspjeti, a izborom antifašizma odabrali smo put tolerancije i uvažavanja, kazao je Mirando Mrsić.

Moramo se podsjetiti kako je bilo posrtanja , a NDH je sramotni dio koji se više nikada ne smije ponoviti - istaknuo predsjednik Hrvatskog sabora. 

Govoreći o skorom ulasku u Europsku Uniju, Josip Leko je naglasio kako se  Unija temelji na antifašizmu, te je stoga ova komemoracija pokazatelj da Hrvatska uvažava druge i drugačije.

- Moramo se podsjetiti kako je bilo posrtanja , a NDH je sramotni dio koji se više nikada ne smije ponoviti - istaknuo predsjednik Hrvatskog sabora. 

20.101 dijete su ubili u logoru

Komemorativnu svečanost kod spomenika Cvijet otvorila je predsjednica Savjeta Spomen-područja Jasenovac Katica Sedmak. Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, čiji će konačni broj ostati nepoznanica jer su mnogi ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani. 

 - Do sada je utvrđeno da je ubijeno 83.301 osoba na deset lokaliteta toga logorskog kompleksa, od čega više od 20.000 žena i 20.101 dijete do dobi od 14 godina, rekla je Sedmak. 

Predsjednik Josipović uručio je priznanja svim živućim sudionicima proboja Ješui Abinunu, Iliji Ivanoviću i Bazilu Zukolu, te Javnoj ustanovi Spomen-područja Jasenovac odličje Reda Stjepana Radića. U nastavku svečanosti položeni su vijenci podno spomenika Kameni cvijet .  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 660
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1