Obavijesti

News

Komentari 161

Je li ga uopće slušala? Ivanka premijera Kanade gutala očima

Je li ga uopće slušala? Ivanka premijera Kanade gutala očima
6

Kanadski premijer imao je zadovoljstvo sjediti odmah do Ivanke Trump, tijekom njegovog službenog posjeta Bijeloj kući, a ona je bila vidljivo oduševljena rasporedom sjedenja

VIDEO

Čini se da ni Ivanka Trump (35), kći američkog predsjednika, nije imuna na šarm i izgled kanadskog premijera Justina Trudeaua (45), a svoj očiti 'interes' nije skrivala. Naime, ove zamamne poglede uputila mu je javno, tijekom sastanka u Washingtonu, i to ispred cijele vojske novinara. Kako navodi HollywoodLife, Klub obožavatelja Justina Trudeaua dobio je još jednog člana. 

Canadian Prime Minister Trudeau participates in roundtable discussion with U.S. President Trump and women business leaders at the White House in Washington

Kanadski premijer imao je zadovoljstvo sjediti odmah do Ivanke Trump, tijekom njegovog službenog posjeta Bijeloj kući, a ona je bila vidljivo oduševljena rasporedom sjedenja, čemu svjedoče brojne fotografije.

Ivanka Trump and Justin Trudeau take their seats at the White House in Washington Canadian Prime Minister Trudeau participates in roundtable discussion with U.S. President Trump and women business leaders at the White House in Washington

Trump: Prilagodit ćemo svoje trgovinske odnose s Kanadom

Inače, što se tiče samog sastanka, predsjednik Donald Trump je kazao da će SAD  "prilagoditi' svoje trgovinske odnose s Kanadom, rekao je predsjednik Donald Trump. 

Kanadski premijer, koji je u Washington došao kako bi postigao kompromis o slobodnoj trgovini, ali i izrazio svoja stajališta o nizu pitanja, od klime do imigracije, treći je strani dužnosnik kojega je novi republikanski predsjednik primio nakon britanske premijerke Therese May i japanskog premijera Shinza Abea.

Canadian Prime Minister Trudeau and U.S. President Trump participate in joint news conference at the White House in Washington

- Imamo iznimne trgovinske odnose s Kanadom. Prilagodit ćemo ih. Tu je stanje daleko manje ozbiljno nego na južnoj granici. Na južnoj granici, tijekom mnogo, mnogo godina transakcija nije bila poštena prema SAD-u - rekao je Trump ciljajući Meksiko, državu koju je često optuživao da krade radna mjesta sjevernoameričkim radnicima. 

Još tijekom izborne kampanje Trump je obećao da će ponovno pregovarati o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji povezuje gospodarstva SAD-a, Meksika i Kanade tako što će sklopiti povoljnije uvjete za SAD.

Ta najava novih uvjeta za NAFTA-u budila je nervozu u kanadskih dužnosnika jer su gospodarske veze dviju velikih zemalja, koje dijele najdulju granicu na svijetu između dviju država, iznimno bogate. Kanada 75 posto svog izvoza plasira u SAD, a  Kanada je prva destinacija izvoza 35 američkih država, piše agencija AFP.

Trudeau: Ne namjeravam držati lekcije o vladanju

Trudeau je oprezno govorio o trgovinskim odnosima, prenosi agencija Reuters.

- Bilo je razdoblja u kojima smo imali različite pristupe i to je uvijek bilo čvrsto i s poštovanjem. Zadnja stvar koju Kanađani očekuju po mojem mišljenju jest da jedna zemlja drži drugoj lekcije o tome kako vladati - rekao je Trudeau. 

Kanadski premijer očekuje da će obje zemlje ostati jedna drugoj najvažniji partner.

Pojačat će borbu protiv ISIL-a

Dvojica čelnika najavila su da će pojačati borbu protiv takozvane Islamske države.

- Upregnut ćemo sve elemente nacionalne moći u svrhu slabljenja i uništenja - pokreta Islamske države, navodi se u zajedničkoj izjavi.

SAD i Kanada "zaustaviti će dolazak stranih terorista na Bliski istok, prekinuti im pristup i izvore financiranja, suprotstaviti se njihovoj propagandi, podržati stabiliziranje zajednica koje su se oslobode snaga ISIL-a", navodi se u priopćenju koje prenosi agencija DPA. 

Razilaze se oko pitanja migranata

Trump i Trudeau razilaze se u pogledu na pitanje migranata. Dan nakon što je Trump potpisao uredbu kojom je zabranio privremeno ulazak u SAD državljanima sedam većinskih muslimanskih zemalja, Trudeau je poručio, ne spominjući SAD, da su muslimani u Kanadi dobrodošli.

- Kanada će uvijek ostati vjerna svojim vrijednostima uz koje smo postali izvanredna zemlja, mjesto otvorenosti i poštivanja - naglasio je mladi čelnik na zajedničkoj konferenciji.

Podsjetio je da je Kanada primila gotovo 40.000 izbjeglica iz Sirije u 2016. i ocijenio da je to stajalište potpuno usklađeno sa spremnošću vlasti da ne čine nikakve ustupke kad je riječ o sigurnosti.

Trump je i ovom prigodom ponovio svoje stajalište prema migrantima povezujući to pitanje s terorizmom. 

- Ne možemo dopustiti ulazak lošim osobama. (...) Tako žele naši građani, to "zdrav razum" - rekao je.

Trump: Sjeverna Koreja je velik, velik problem

Trump je na konferenciji za novinare najavio da će "vrlo oštro" djelovati prema Sjevernoj Koreji.

- Očito Sjeverna Koreja je velik, velik problem i prema tome ćemo vrlo oštro postupiti - rekao je Trump ne navodeći kakve akcije kani poduzeti. 

Sjeverna Koreja, koja je pod međunarodnim sankcijama, u nedjelju ujutro ispalila je balistički projektil u more na istočnom dijelu obale Korejskog poluotoka.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a