Obavijesti

News

Komentari 86

Znanstvenici NASA-e dokazali da je život moguć izvan Zemlje

Znanstvenici NASA-e dokazali da je život moguć izvan Zemlje
5

Mary Voytek rekla je kako su pronašli novi zemaljski život, ali neobični život. Istaknula je kako to znači da će time pronaći nove živote u Sunčevom sustavu

VIDEO

Točno u 20 sati u četvrtak započela je NASA-ina konferencija za novinare. Na konferenciji su sudjelovali direktorica astrobiološkog programa Mary Voytek, astrobiologinje Felisa Wolfe-Simon i Pamela Conrad te znanstvenici Steven Benner i James Elser. Nakon predstavljanja svih sudionika  Mary Voytek, voditeljica istraživačkog tima u NASA-i , rekla je kako su pronašli novi neobični zemaljski život. Istaknula je kako to znači da su im se zbog otkrića otvoriti nove mogućnosti pronalaska novog života u Sunčevom sustavu. Felicia Wolfe-Simon vodila je tim koji je u istraživanju dokazao da živa bića mogu opstati i u drugim životnim uvjetima. Naglasila je kako su pronašli organizam koji se "hrani" arsenom. Precizno su istraživali stanice organizma te su zaključili da su mikrobi koje su pronašli u jezeru Mono u Kaliforniji potpuno drugačiji od svih poznatih na svijetu, a dali su joj oznaku GFAG-1. 

- Jezero je puno života, bakterija i algi, iako su u njemu velike količine arsena. Zanimalo nas je postoje li drugačiji oblici života osim poznatih - rekla je Felicia.

Arsen zbog sličnosti s fosforom može prevariti enzime

Profesor Steven Benner rekao je da arsen zbog sličnosti s fosforom može prevariti enzime da se spoji s njima i to potiče razvoj molekule. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Taj razvoj je samo privremen jer molekula s arsenom nema dovoljno čvrstu strukturu. DNK je u tom slučaju nestabilan - rekao je Benner. 

Astrobiologinja Pamela Conrad istaknula je kako je oduševljena novim otkrićem. Kaže kako sve u okolišu mora biti "uređeno" te da je ovo otkriće otvorilo nove horizonte u kemiji i znanosti. Postavila je i pitanje kako to sve utječe na naš život i istraživanje svemira. Kaže da još ne znamo potpuno što je oko nas ni kako okoliš mora izgledati. Moramo znati razumjeti svako novo istraživanje te svaki novi organizam, kaže Pamela. 

'Ne mora sve u prirodi biti konstanta'

Felicia Wolfe-Simon je rekla kako u prirodi ne mora biti sve konstanta. Naglasila je da je eksperiment još nov te kako ne znaju ni koliko je taj organizam star. Tvrdi da je ne zanimaju pravila, već iznimke od pravila. Objasnila je kako je u jezeru Mono najveća koncentracija arsena na svijetu te je bilo čudno da tamo postoji život. Ipak, nakon istraživanja su otkrili taj mikrob koji umjesto fosfora u svojoj strukturi ima arsen, što znanstveno do sada nije bilo poznato. Organizmi se obično "hrane" fosforom koji je sastavni dio svake molekule. Felicia naglašava da više nije točno ono u što su do sada bili uvjereni te kreću u nove potrage.

Važno otkriće: Fosfor može zamijeniti neki drugi element

Profesor na Sveučilištu u Arizoni James Elser, objasnio je kako je fosfor graditelj nukleinskih kiselina u organizmima te je istodobno i rijedak element na Zemlji. Kaže da se fosfor koristi u mnogim područjima, primjerice u poljoprivredi. Smatra kako je otkriće da postoji element koji može zamijeniti fosfor od iznimne važnosti. Kaže kako je zanimljivo i promisliti da organizmi mogu živjeti bez fosfora te da je sve to još zapravo znanstvena fantastika.

Ante Radonić: Otkriće bakterije je veliki korak za znanstvenike

Astronom Ante Radonić je objasnio kako je otkriće nove bakterije, koja u svojoj DNA molekuli umjesto fosfora ima asren, veliki korak za sve znanstvenike.

- To je otkriće o nukleinskim kiselinama. Pomoći će nam u otkirvanju kako se sve život na Zemlji može razvijati - dodao je profesor Radonić.

Ante Radonić voditelj je planetarija u Tehničkome muzeju. Napisao je više stotina članaka o znanstvenim temama. U Tehničkom muzeju u Zagrebu radi od 1972. U njegovim biografijama navodi se kako mu je glavna aktivnost popularizacija astrologije i astronautike u Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag