Obavijesti

News

Komentari 79

Je li se promijenila situacija u politički najjačoj utvrdi HDZ-a?

Je li se promijenila situacija u politički najjačoj utvrdi HDZ-a?
1

Deveta izborna jedinica tradicionalno ostaje HDZ-ova utvrda, no ipak umjesto osam mandata koliko je ta stranka osvojila na prošlim izborima, sada ima šansu osvojiti sedam sigurnih mandata

VIDEO

Rezultati velikog terenskog istraživanja Nove TV koje je agencija Ipsos provela u 7., 9. i 10. izbornoj jedinici, pokazuju, poput onih objavljenih jučer iz 3., 4., 5. i 8. jedinice, da će i ovi izbori rezultirati sličnim scenarijem kao 2015. godine. Naime, ako rezultate ovog istraživanja usporedimo s konačnim rezultatima prošlogodišnjih izbora, ne vide se značajnije promjene kojima su se nadali u velikim strankama. Ako zbrojimo mandate u dosad obrađenim jedinicama, HDZ ih osvaja 39, Narodna koalicija 38, Most devet, Živi zid pet, a liste Milana Bandića tri.

Most gubi mandat u 7. jedinici

U 7. izbornoj jedinici, i ovaj put bi najviše mandata trebala osvojiti Narodna koalicija - šest, jednako kao i lani u studenom, s tim da bi sada trebala imati oko jedan posto više potpore birača. HDZ ostaje na istih pet mandata, ali je, sudeći prema rezultatima istraživanja, izgubio gotovo jedan posto potpore. Most koji je lani u toj izbornoj jedinici koja se proteže od Zagreba do Primorsko-goranske županije osvojio dva mandata, sada pada na jedan. Tako je 2015. godine tu imao 15,7 posto potpore birača, a prema istraživanju Nove TV, sada ima tek 8,8 posto potpore. Izgubljeni Mostov mandat “otima” lista Milana Bandića koju tu vodi Ljubo Jurčić. Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida zadržat će svoj mandat.

Deveta izborna jedinica tradicionalno ostaje HDZ-ova utvrda, no ipak umjesto osam mandata koliko je ta stranka osvojila na prošlim izborima, sada ima šansu osvojiti sedam sigurnih mandata. Tu je i jedan granični mandat za koji će se očito morati boriti s listom Milana Bandića koju u 9. jedinici vodi Kristijan Kapović. Prema istraživanju Nove TV, Bandićeva lista tu osvaja 3,8 posto, što je ipak rast od nešto manje od dva posto u odnosu na posljednje izbore. I bez Stipe Petrine Most bi ponovno trebao osvojiti dva mandata u ovoj jedinici, iako bilježi oko dva posto manje potpore birača. Narodna koalicija ostaje na istom broju mandata kao lani, dakle, osvaja četiri mandata. Živi zid ovaj put u 9. izbornoj jedinici osvaja jedan mandat, i to zahvaljujući rastu potpore od tri posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I 10. izborna jedinica ostaje utvrda HDZ-a, no SDP tu ovaj put osvaja mandat više nego na izborima u studenom 2015. godine, a HDZ gubi jedan mandat.

HDZ je, naime, lani sa 41,5 posto potpore birača osvojio sedam mandata, a ovaj put bi sa 38,8 posto potpore trebao osvojiti šest sigurnih mandata. Ima šansu osvojiti još jedan mandat, no za njega će se, ako je suditi po istraživanju Nove TV, boriti s Mostom. Most je na prošlim izborima osvojio tri mandata, a i sada ih, s jedan posto manje potpore, ima ponovno šanse osvojiti, ali ako taj jedan mandat “ukrade” HDZ-u. Živi zid bilježi rast i prelazi potrebni prag od pet posto, ali mandat ima male šanse uzeti, jednako kao i stranka Pametno koja je s 1,33 posto potpore na izborima prema ovom istraživanju skočila na četiri posto potpore.

Pametno bilježi mali rast

Politolog i komentator Nove TV prof. dr. Tihomir Cipek kaže da je očito, ako se gledaju rezultati istraživanja, da se protestni birači i dalje dijele između “razvikanijih” trećih opcija - Mosta i Živog zida - dok na jugu Hrvatske dio pozornosti dobiva i stranka Pametno koja bilježi rast u odnosu na prošle izbore.

– Očito je da se u 10. jedinici onaj malo liberalniji dio birača od Mosta, desno populističke stranke, okrenuo prema Pametno. No isto tako, očito je da u 9. i 10. jedinici HDZ-u “vise” dva mandata jer dio njihovih birača glasa za Most. HDZ bi očito u te dvije jedinice trebao izrazito jače napadati Most da ne bi izgubio te svoje birače, no jasno je da to ne mogu jer su svjesni da će ih trebati nakon izbora ako žele ponovno sastavljati vlast – komentira prof. Cipek. Čini mu se, naglašava prof. Cipek, da većina birača iz tih jedinica očito nije toliko razočarana aktualnom Vladom u ostavci u kojoj sjede HDZ i Most.

Ostavite poruku budućoj vladi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora