Obavijesti

News

Komentari 100

Jedva ga spasili: Tko je kriv što se moj sin umalo smrznuo?

Jedva ga spasili: Tko je kriv što se moj sin umalo smrznuo?
4

Viktorio (23) štićenik je Centra za rehabilitaciju u Puli. Imao je smrzotine na rukama i šakama. Policija istražuje kako se dogodilo da je umalo umro od smrzavanja...

VIDEO

Zamislite kako nam je bilo kad smo u bolnici čuli da je naš Viktorio kod njih primljen toliko pothlađen da je mogao umrijeti. Ne znamo što je bilo, ali želimo odgovor na to pitanje i zato smo sve prijavili policiji.

Kaže to Fuma Bajok iz Rovinja, čiji je brat Viktorio (23), kao štićenik Centra za rehabilitaciju u Puli, završio u bolnici pothlađen i u vrlo teškom stanju. Viktorio je, pričaju sestra Fuma i mama Bosiljka, u Centru bio posljednja tri mjeseca. Riječ je o mladiću koji ima tešku mentalnu retardaciju, koji ne govori i nosi pelene. Njegovo stanje posljedica je razornih epileptičnih napadaja koje je imao kao maleno dijete. Od 2003. godine boravio je u više ustanova, a u Centar u Puli došao je nakon što se zatvorila ustanova u Ozlju. Svuda je, kažu mama i sestra, uvijek sve bilo u redu, no nakon dolaska u Pulu krenuli su problemi.

U Centru su ga zaključavali

- Moj brat Viki je dijete u tijelu odraslog čovjeka. Treba nadzor 24 sata na dan. Pokretan je i voli šetati i boraviti vani, a u svakoj ustanovi to mu je do sada bilo omogućeno. No u Centru za rehabilitaciju Pula su ga većinu vremena držali pod ključem. Shvatili smo to kad bismo mu došli u posjet. Njihovo obrazloženje je bilo da je osoblja premalo i da ne mogu drukčije paziti na sve štićenike - priča Vikijeva sestra Fuma. U ponedjeljak, 16. siječnja, obitelj je iz Centra primila telefonski poziv da je Viktorio u bolnici jer je dehidrirao i odbijao je jesti. Odmah im je to bilo čudno jer, kako kažu, Viki ima odličan apetit i hranu nikad ne odbija. Obitelji je u Centru rečeno da će mladić biti vraćen iz bolnice u ustanovu nakon što mu se od infuzije stanje poboljša. Već sljedećeg dana u popodnevnim satima iz Centra ponovno stiže šokantan poziv.

Viktorio je, priopćili su iz Centra njegovoj obitelji, hospitaliziran u vrlo teškom stanju, potpuno pothlađen, plavih usana i, kako kaže obitelj, sa smrzotinama na rukama.

bajok

- Rekli su nam u bolnici da je mogao umrijeti i da se bore da mu stabiliziraju stanje. Bio je i na respiratoru. Možemo samo pretpostavljati što se dogodilo, a strahujemo da je Viki noć proveo vani. Jesu li ga van poslali po kazni, ili je odšetao, a oni su zaključali vrata da prethodno uopće nisu shvatili da njega nema u prostorijama, to ne možemo biti sigurni. Šokirani smo i u nevjerici - priča obitelj Bajok.

Bore se za njegov život

Ravnateljica Opće bolnice Pula, doc. dr. Irena Hrstić, potvrdila nam je da je mladić primljen u bolnicu 16. siječnja pothlađen, u stanju šoka i s problemima s disanjem. Smješten je na jedinicu intenzivnog liječenja gdje se liječnici trude da mu poboljšaju stanje. Ravnatelj Centra za rehabilitaciju Pula, Emil Deljanin, u telefonskom nam je razgovoru rekao da ne može davati nikakve službene informacije jer cijeli slučaj istražuje policija. Na pitanje o tomu kako je mladić dospio u teško stanje pothlađenosti neslužbeno je tvrdio da se to sigurno moralo dogoditi u kolima hitne ili na bolničkom hodniku dok je Viktorio čekao na prijem.

Prostorije Centra su, kaže, grijane i to se kod njih nije moglo dogoditi. No tvrdnja o pothlađivanju na bolničkom hodniku teško da može naći uporište u činjenicama, jer podaci u informatičkom sustavu bolnice precizno govore da je od dolaska hitne u pulsku bolnicu do prijema Vikija na intenzivnu prošlo samo dva sata, a u međuvremenu su liječnici nad njim obavili kompletnu dijagnostiku, odnosno, niz pretraga.

Policija istražuje slučaj

Dakle, na hodniku nije čekao ni minute, cijelo vrijeme je bio u grijanim prostorijama, a u bolnicu je došao već debelo pothlađen. Liječnici su mu pri dolasku izmjerili temperaturu u uhu i ona je iznosila 29,3 stupnja. U Policijskoj upravi istarskoj kažu da su zaprimili prijavu o mogućem zanemarivanju štićenika jednog rehabilitacijskog centra te da su o tome obavijestili nadležno državno odvjetništvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa