Obavijesti

News

Komentari 137

Odgodili sjednicu: Još nema dogovora oko ustavnih sudaca

Odgodili sjednicu: Još nema dogovora oko ustavnih sudaca
1

Izgleda da dogovor oko izbora ustavnih sudaca još nije postignut. Danas je odgođena sjednica Osbora za Ustav,a Robert Podoljnjak se ispričao javnosti

VIDEO

Izgleda da dogovor oko izbora ustavnih sudaca još nije postignut. Danas je odgođena sjednica Osbora za Ustav,a Robert Podoljnjak se ispričao javnosti. 

Odbor je naime u srijedu trebao odlučiti o listi ustavnih sudaca no sastanak je trajao samo nekoliko minuta. Peđa Grbin (SDP) je zatražio odgodu sjednice za četvrtak i rekao je kako je opozicija tek danas dobila prijedloge kandidata i da imaju određene dvojbe oko takve liste i zato su tražili odgodu. Dražen Bošnjaković (HDZ) je rekao da je ovo prevažno pitanje i da se stvari ne mogu lomiti preko koljena. Prihvatio je odgodu i rekao je kako se nada da će se postići dogovor. Podolnjak nije imao izbora i morao je pristati na odgodu. Rekao je kako nije dobra poruka da se sjednica Odbora odgađa, ali je naglasio da se vode korektni i intenzivni razgovori. 

'Postoji opasnost da se suci u petak ipak ne izglasaju'

Ovo što je kolega Podolnjak rekao je točno. Doista razgovori traju četiri mjeseca. Međutim, isto tako je naša obveza da u Ustavni sud kandidiramo i izaberemo one kandidate iza kojih neće biti nikakavih repova, rekao je Peđa Grbin. Nije htio odgovoriti je li u pitanju Davorin Mlakar.
Ni Dražen Bošnjaković nije htio govoriti o imenima.
- Sve sam iznio na sjednici. nastavljamo razgovore. Dok sve ne dogovorimo, nema razloga da se ovdje nadmećemo, jer bez dogovora HDZ-a i SDP-a nećemo imenovati suce - rekao je.
Podolnjak je ponovio kako smatra lošim ponovnu odgodu, te da postoji opasnost da se u petak ipak ne izglasuju ustavni suci.
- Molio sam da se odaberu najbolji kandidati. Ukazivao sam na pogubnost odabira nekih kandidata koji bi izazvali negativnu reakciju javnosti - rekao je Podolnjak, ali nije htio reći koji su to eventualno akndidati. Potvrdio je da Most pojedine kandidate ne bi podržao, ali i da bi ih podrao onoliko koliko je dovoljno da Ustavni sud funkcionira barem narednih godinu dana, a to je četiri. Također, rekao je kako on nije pozvan na zadnje konzultacije koje su oko ustavnih sudaca vođene između SDP-a i HDZ-a. 

Ipak, prema neslužbenim informacijama danas su se pojavila imena mogućih ustavnih sudaca.  

Iz kvote oporbe navodno su kandidati Ingrid Antičević Marinović, Josip Leko, Lovorka Kušan, Rajko Mlinarić, Andrej Abramović, dok su kandidati HDZ-a Davorin Mlakar, Snježana Bagić, Marko Babić, Miroslav Šumanović i Branko Brkić.

Listu bi službeno trebao potvrditi saborski Odbor za Ustav, nakon čega kandidati u Saboru trebaju dobiti dvotrećinsku podršku. 

Podsjetimo, ne postigne li se konsenzus i Sabor ne izabere suce rad Ustavnog suda bit će blokiran, a Hrvatskoj prijeti ustavna kriza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21