Obavijesti

News

Komentari 228

Još jedno poskupljenje: Novi strujni namet čeka građane...

Još jedno poskupljenje: Novi strujni namet čeka građane...
1

Uz poskupljenje od 26,50 kuna mjesečno za obnovljive izvore, sad će građani plaćati i sedam kuna naknade za siromašne. Panenić kaže da ima model za ublažavanje udara

VIDEO

Nova godina bi mogla donijeti pravi strujni udar. Uz već najavljeno poskupljenje od prosječno 26,5 kuna mjesečno, ubuduće će građani, a ne opskrbljivači, plaćati i naknadu za siromašne.

Tu naknadu je uvela prošla vlada i iznosi tri lipe po kilovatu te se kroz nju osigurava besplatna energija za one socijalno ugrožene. Građani je dosad nisu osjetili jer su je pokrivali HEP, Gen-I, RWE, HT i ostali opskrbljivači. Kućanstvu koje prosječno troši 3000 kilovatsati to je dodatni trošak od sedam kuna mjesečno ili 90 kuna godišnje.

Trenutačno isto kućanstvo mjesečno plaća tek 11 kuna naknada za obnovljive izvore. S nova dva poskupljenja plaćat će 45 kuna. Ukupni računi tako će porasti 15-ak posto.

- Nema nikakvog razloga da mi plaćamo tu naknadu od Nove godine. Dosad smo je pokrivali jer je vlada spustila cijenu po kojoj kupujemo struju iz obnovljivih izvora, a od 2017. je ta cijena tržišna. Vlada će ili morati pokriti solidarnu naknadu iz proračuna ili sve prebaciti građanima - kaže nam jedan predstavnik opskrbljivača koji je pregovarao s ranijom vladom.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kaže nam da će tek pregovarati s opskrbljivačima oko solidarne naknade. I on je svjestan da je oni više neće plaćati.

Kaže da radi na anuliranju poskupljenja zbog više naknade za obnovljive izvore.

- Razradili smo detaljno model koji bi kompenzirao to poskupljenje. I to bez snižavanja PDV-a na struju. Tek trebamo s partnerima iz HDZ-a vidjeti hoće li ga prihvatiti - kaže Panenić.

Tri i pol puta više: Od sljedeće godine će za struju iz obnovljivih izvora poput vjetra građani davati 1,8 milijardi kuna, a lani su za to izdvojili “tek” 524 milijuna. Bivši i sadašnji ministri se svađaju tko je za to kriv.

Vaučeri od 200kn za plin i struju

Solidarna naknada: Siromašni dobijaju mjesečni vaučer od 200 kuna za struju ili plin. Novac za to od 2017. će osigurati svi potrošači.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa