Obavijesti

News

Komentari 332

Još nije gotovo: Stižu novi obilni grmljavinski pljuskovi

Još nije gotovo: Stižu novi obilni grmljavinski pljuskovi
10

Očekuje se vrlo nestabilan drugi dio petka i prvi dio subote. Najviše kiše očekuje se na srednjem Jadranu. Na pojedinim područjima će pasti i više od 100 litara po m2

VIDEO

Iako je prošlo tek nešto više od trećine mjeseca, ovogodišnji rujan već sada osigurao je klimatološku kategoriju “ekstremno kišan” u većem dijelu zemlje. To se osobito odnosi na sjeverozapadnu Hrvatsku, zapadnu Slavoniju, Liku, Gorski kotar, cijelu Dalmaciju i Kvarner. Manje kiše od 50 litara po kvadratnom metru palo je samo u dijelovima istočne Slavonije i zapadne obale Istre, iako čak i ta količina oborina premašuje prosjek za prvu trećinu rujna, javlja Crometeo.

Novi grmljavinski oblaci u prvom dijelu petka stvaraju se nad sjevernom Italijom, gdje se formira novi ciklonalni centar. Ciklona će se s područja srednjeg Jadrana centrom tijekom večeri premjestiti nad kopno i preko područja BiH stići nad unutrašnjost zemlje u prvom dijelu subote

Može se očekivati vrlo nestabilan drugi dio petka i prvi dio subote. Iako nestabilnosti neće biti ravnomjerno raspoređene, lokalno će ponovno biti vrlo obilnih oborina, najviše na srednjem Jadranu gdje će ponegdje pasti preko 50, a na užem području moguće i preko ekstremnih 100 litara oborine po kvadratnom metru.

Izdali upozorenje i za Zagreb

MeteoUNIQA je izdala upozorenje drugog stupnja najavljujući obilnu i jaku kišu. Upozorenje vrijedi za Zagreb i to od 20 sati u petak do sutra u 9 sati, javlja Večernji list.

- Kod potoka i malih rijeka postoji opasnost od poplava većih razmjera, jezera se mogu izliti, kod dugotrajnih kiša raste opasnost od poplava i na većim rijekama - priopćili su iz MeteoUNIQA-e.

Brojne opasnosti

Prijeti opasnost od odrona i klizišta, moguće su poteškoće u cestovnom i željezničkom prometu, postoji opasnost od poplava u podvožnjacima, velika opasnost od akvaplaninga, u cestovnom prometu djelomično će biti znatno smanjena vidljivost. U područjima s visokim vodostajem mogu biti poplavljeni ceste i podrumi, moguć je porast razine podzemnih voda, a neasfaltirani putovi mogu postati neprohodni.

'Razoreni' Tribunj u strahu: Podijelili su vreće s pijeskom

Štete od poplava najveće su u Vodicama i Tribunju. Iako je petak bio sunčan, ni približno nije bilo dovoljno vremena da se saniraju štete. Čitav petak je nastavljeno raščišćavanje prometnica i ispumpavanje voda iz 250 poplavljenih prizemlja, garaža i podruma, kao iz brodova i automobila...  

Sve raspoložive nadležne službe su bile  na terenu, ali to nije bilo dovoljno.

- Kod nas je bilo preko 70 intervencija vatrogasaca. Sve je odrađeno vrhunski profesionalno i pravovremeno, ali protiv prirode čovjek je nemoćan - kaže načelnik Općine Tribunj Damir Pilipac.

U Tribunju će čišćenje prometnica i javnih površina trajati barem desetak dana. Samo na prometnicama šteta je veća od milijun kuna. I Vodice i Tribunj tek su zatražili proglašenje elementarne nepogode, tako da povjerenstva za procjenu šteta još nisu počela s radom.

Nastale štete Tribunjcima nisu jedina briga. Osim što razgovaraju o štetama i eventualnoj pomoći, stalno se prate vremenske prognoze. Naime, za noć na subotu najavljen je nastavak oborina. Iako je čitav dan bio sunčan, ljudi su se pripremali za novu poplavu. 

Automobili su preparkirani na viša parkirališta, vredniji predmeti, namještaj, strojevi premještani su na više katove, na vrata su postavljene brane...

Općina Tibunj pripremila je 800 vreća s pijeskom koje su komunalci podijelili građanima. 

- Radimo sve što možemo, ali za takvu kišu kakva je pala u četvrtak jednostavno ne možemo biti spremni. Ni najstariji Tribunjci se ne sjećaju da je u tako kratkom vremenu palo toliko kiše. Molimo Boga da se ne ponovi - kaže načelnik Pilipac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 332
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca