Obavijesti

News

Komentari 363

Josipović: Uzdiže se ustaštvo, na djelu je refašizacija društva

Josipović: Uzdiže se ustaštvo, na djelu je refašizacija društva
1

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je beogradskom tisku od utorka da će bojkotirati državnu komemoraciju žrtvama jasenovačkog ustaškog logora...

VIDEO

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je beogradskom tisku od utorka da će bojkotirati državnu komemoraciju žrtvama jasenovačkog ustaškog logora jer se, unatoč snažnoj antifašističkoj tradiciji, u Hrvatskoj tolerira pojava ustaštva.

Pod naslovom "Bit ću sa Srbima i Židovima", beogradski list Blic piše danas kako je Josipović rekao da se u Hrvatskoj tolerira pojava ustaštva, čemu su, tvrdi on, znatno pridonijele vlasti u Zagrebu.

"Hrvatska nije ustaška zemlja. Ima snažnu antifašističku tradiciju, ali su sada na neke pozicije došli ljudi koji misle drugačije. Ići ću na komemoraciju proboja jasenovačkog logora, ali ne na onu državnu, već na skup koji će organizirati zajednica židovskih općina u Hrvatskoj i antifašističke organizacije. Nadam se da će nam se priključiti i predstavnici Srpskog nacionalnog vijeća", rekao je za Blic bivši hrvatski predsjednik.

List piše kako je na komemoraciji upitno i sudjelovanje bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića te podsjeća kako su bojkot najavile Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj i Savez antifašističkih boraca i antifašista te Srpsko nacionalno vijeće, a do kraja tjedna očekuje se i odluka romske zajednice u Hrvatskoj.

"Na državnoj komemoraciji govore predstavnici vlasti, a ne predstavnici naroda žrtava. Na djelu je refašizacija hrvatskog društva, uzdiže se ustaštvo, a država ne reagira, nego ga potiče", ocijenio je za Blic  Saša Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca.

List podsjeća na ocjenu direktora Jeruzalemskog centra za istraživanje zločina holokausta „Simon Wiesental” Efraima Zuroffa, u povodu komemoracije jasenovačkim žrtvama, kako "Hrvatska pokušava zataškati zločin u Jasenovcu i učini ga manje važnim", te da se "nesudjelovanjem na skupu čiji je pokrovitelj država šalje jasna poruka".

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na jasenovačke žrtve te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva i oko zajedničkog obilježavanja Jasenovca.

"Iznimno sam zabrinuta zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela u hrvatskom društvu, posebno u posljednjih nekoliko dana u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, ustaškog stratišta tzv. Nezavisne Države Hrvatske", rekla je Grabar Kitarović nakon sastanka s Nicolasom Deanom,  izaslanikom američkog State Departmenta za pitanja holokausta, jasno osudivši ustaški režim kao zločinački. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 363
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...