Obavijesti

News

Komentari 245

Kako ga smijeniti? Trump će morati paziti na svaku riječ...

Kako ga smijeniti? Trump će  morati paziti na svaku riječ...
1

Postupak opoziva, tzv. 'impeachment', može se pokrenuti u slučaju primanja mita i drugih teških zločina i prijestupa. Mnogi smatraju da je pitanje vremena kada će Trump ispuniti uvjete...

VIDEO

Nakon što je postalo jasno da je Donald Trump budući američki predsjednik, mnoge, koje je taj izborni rezultat šokirao, sada zanima samo jedna stvar: 'Kako se može smijeniti predsjednik SAD-a?'. Naravno, na zakonski način.

Ako ćemo gledati čistu teoriju, onda je ona sasvim jasna. Postupak se naziva 'impeachment', a može se protiv predsjednika SAD-a pokrenuti u slučaju primanja mita i drugih teških zločina i prijestupa. Predsjednika optužuje Predstavnički dom, a sudi mu Senat. Za vrijeme suđenja u ovom slučaju državne poslove vodi potpredsjednik.

No, zanimljivo je kako se o mogućem opozivu Trumpa na mjestu predsjednika raspravljalo još dok nije bio ni nominiran za republikanskog kandidata. Naime, zbog njegove 'zapaljive' retorike u kampanji, najviše oko ubijanja obitelji terorista i povratku torture, njegovi kritičari i na ljevici i desnici počeli su razmatrati ekstremne mjere opoziva ako Trump postane predsjednik.

Sada će se pratiti svaka njegova riječ, naredba...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Impeachment' je već bio na ustima stručnjaka, novinskih editorijala, ustavnih stručnjaka, pa čak i nekoliko članova Kongresa. Oni svi smatraju da je pitanje vremena kada će Trump ispuniti uvjete za pokretanje opoziva. Sada se prati svaka njegova riječ, a čeka se i hoće li ispuniti obećanje i sagraditi zid prema Meksiku, što će sasvim sigurno biti okidač za njegove protivnike. 

- Nakon prve Trumpove izvršne naredbe, već drugi dan će se govoriti o njegovom opozivu - izjavio je prije par mjeseci republikanac Rush Limbaugh, predsjednik američke gospodarske komore.

Nije neobično da se za kontroverzne predsjednike govori o mogućnosti opoziva, ali nikada se još ovako rano nije o tome govorilo. No, Trump je sam za to kriv. Odnosno, sve ono što je do sada izjavio, poput izjave da je Ženevska konvencija problem i razbacujući se s nekim stvarima koje planira učiniti, a koje su izravno kršenje međunarodnih zakona. 

'Otpušten si!': Hoće li to netko reći Trumpu?

No, može li se opoziv zaista dogoditi? Politico Magazine razgovarao je o toj temi sa više od desetak članova Kongresa i raznih pravnih stručnjaka te su pokušali doći do hipotetske situacije u kojoj bi Trump uistinu postao prvi američki predsjednik kojem bi zakonodavci mogli ultimativno reći: 'Otpušten si!', i to upravo na način na koji je Trump to činio u popularnom američkom reality showu 'Pripravnik'.

Svi s kojima su razgovarali kazali su da se opoziv teško može dogoditi bez cijele serije negativnih događaja za Trumpa. Jer, ipak je opoziv taktika koja se rijetko koristi i koja onda regulira gotovo sve što se događa iz perspektive federalne politike u zemlji. 

Bila bi potrebna neviđena kombinacija negativnh osjećaja među ljudima i sirove snage politike na najvišim razinama za svrgavanje novog predsjednika, a još nije sigurno da bi čak i Trump mogao doseći tu razinu uvredljivosti da ga cijeli narod želi izbaciti s funkcije.

Ovo je scenarij koji bi ga mogao smijeniti...

Upravo zato, Politico Magazin je još prije nekoliko mjeseci, vodeći se Trumpovim izjavama što planira učiniti, pokušao napraviti simulaciju događaja za ljeto 2017. godine, a ona bi otprilike izgledala ovako:  

'Predsjednik Trump napreduje u svom obećanju i izbornom sloganu da će 'Ameriku ponovno učiniti velikom'. Naredio je izvođačima radova da počnu graditi zid između SAD-a i Meksika, iako izgradnju ni američki Kongres ni Meksiko ne žele platiti. Trump je uputio Nacionalnu gardu da patroliraju ulicama Detroita, Chicaga, New Yorka i drugih gradova koje imaju veliku populaciju Muslimana, i već kreću optužbe da je ilegalno uhvatio sumnjive islamske ekstremiste i zatvorio ih u posebne centre za zadržavanje, uključujući nedavno otvoreni Alcatraz, ali i nekoliko američkih kampova u kojima je američka vlada u Drugom svjetskom ratu držala japanske Amerikance. Unatoč savjetima ministarstva vanjskih poslova, ali i vojske, Trump je naredio CIA-i da nastavi s dosadašnjim oblicima mučenja zarobljenika kako bi došao do informacija o mogućim napadima na SAD.  

Unutar obavještajnih krugova, ali i ministarstva obrane tada izbija pravi interni rat. Naime, dok se jedni slijepo drže Trumpovih naređenja, drugi odbijaju suradnju. Neki daju ostavke i počinu curiti detalji u javnost, ali i u Kongres.

Trump je također naredio zračne napade na članove obitelji poznatih terorista od Afganistana do Libije. CNN uživo prati bombardiranja i prosvjede protiv Trumpa diljem Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Europe.

U međuvremenu, raste broj žrtava roditelja, braće i sestara, bračnih partnera i djece boraca ISIL-a i Al Kaide. Ujedinjeni Narodi potom usvajaju rezoluciju kojom se Trumpu treba suditi za ratne zločine. 

Gubitak podrške: Znak za političare da krenu u 'lov'

Ankete podrške okreću se protiv Trumpa. Iako i dalje podršku svojih najzagovorljivih pristaša, jasno je kako je medeni mjesec u Ovalnom uredu završio. Zemlja je očito nezadovoljna načinom na koji Trump vodi Ameriku, a 'crni' novinski naslovi se samo gomilaju.

To je kritični prvi korak za opoziv. Iako je 'impeachment' službeno legalni proces, američka povijest je pokazala da je prije svega riječ o političkom potezu. Naime, značajan pad podrške Trumpu jasan je znak za njegove protivnike da je njegovo rušenje više politička šansa nego rizik.

I tako počinje zahtjev za opozivom, kojeg prvo ulažu Demokrati, a onda se javljaju i Republikanci, posebice oni koji od starta nisu ni podržavali njegovu kandidaturu, poput njegovih izravnih suparnika u republikanskom taboru, Lindsey Graham ili Johna McCaina, kojeg je Trump uvrijedio kada je rekao da on nije ratni heroj, već je samo bio zarobljen tijekom Vijetnamskog rata.

Tada nastupaju republikanski senatori koji podržavaju opoziv i to otvara pravu anti-Trump poplavu. Sada se počinju javljati svi koji su do sada šutjeli u strahu za svoju karijeru.

Tehnički gledano, opoziv leži u rukama Senatskog odbora za pravosuđe. Predsjednik Odbora je republikanac Bob Goodlatte, koji je za vrijeme nominiranja republikanskog kandidata bio neutralan. On odobrava osnivanje specijalnog pododbora kojeg zadužuje da nastave 'kopati' kako bi imali jak i legalan slučaj protiv Trumpa.

Zadnja riječ je na Senatu, koji naposljetku donosi odluku o opozivu.'

Naravno, napomenimo još jednom kako je ovo sve izmišljen slijed događaja Politico Magazina koji je istraživao kako bi se mogući opoziv Trumpa mogao odvijati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:24

Pokretanje videa...

00:13
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 245
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu