Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12

Krediti, računi, beba, a gdje je još i namještaj... Što sada?

Powered by Addiko

Krediti, računi, beba, a gdje je još i namještaj... Što sada?
1

Neki od najvažnijih trenutaka u našem životu mogu ujedno biti i najstresniji. Radosni događaji poput novog života s voljenom osobom, braka, selidbe ili rođenje djeteta nose izazove i najčešće povećanje troškova

Zbog financijskih briga može se dogoditi osjećaj pritiska. Bilo da je riječ o stresu zbog planiranja velikog životnog događaja ili ste nervozni jer želite ispuniti sva očekivanja, događaji koji bi trebali biti radosni mogu se lako pretvoriti u stresne situacije.

Selidba u novi stan i kupnja namještaja

Osim što samo traženje stana za najam ili kupnju i to unutar financijskih mogućnosti i želja predstavlja stres za sebe, brige ne prestaju ni nakon pronalaska novog gnijezda. Kreće pakiranje svih stvari i opremanje novog doma. 

Kupnja novog namještaja i potrepština može biti zanimljiva jer ćete konačno svoj dom opremiti kako želite. Ali kada sve morate obaviti odjednom, možda ćete imati osjećaj da kupujete pod prisilom. Kad se još k tome sjetite da morate otpakirati sve stvari i naći njihovo mjesto u stanu. Počinjete se pitati gdje je sve to bilo spremljeno prije selidbe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi što pozitivnije i smirenije okrenuli novu stranicu u svom životu, pokušajte ne stvarati velika očekivanja i kratke rokove. Nemojte vizualizirati svoj novi stan dok ne vidite što se nudi. Dajte si dovoljno vremena za preseljenje, barem mjesec dana. Svakako organizirajte pomoć i unajmite kamion za selidbu ne bi li morali u više navrata prebacivati stvari. 

shutterstock

Organizacija vjenčanja i kako da sve bude po planu

Ulazak u brak s voljenom osobom može izazvati strah, tjeskobu i česte promjene raspoloženja. Takvi osjećaji mogu biti izazvani 'ludilom' oko planiranja vjenčanja ili straha od budućeg zajedničkog života

Planovi mogu poći po zlu ako se prije same organizacije vjenčanja ne odredi budžet i raspita o okvirnim cijenama. Uz nedovoljna novčana sredstva, problem može biti i nedostatak vremena za organizaciju. Nažalost, pozivnice, cvijeće, haljina moraju se odabrati i nekoliko mjeseci prije datuma vjenčanja, a restoran, fotograf i termin u crkvi ili matičnom uredu određuju se i po godinu dana ranije. Stoga je prvo pravilo za smanjenje stresa početi s planiranjem na vrijeme.

Zbog velikog broja stavki i informacija s različitih izvora, svakako zapisujte sve od samog početka. I na kraju, imajte na umu da ako i dođe do nekog propusta, to ćete najvjerojatnije primijetiti samo vi. Kada sve završi, moći ćete se smijati zbog stvari koje su vas prethodno zabrinjavale.

Rođenje djeteta i nabava dječje opreme

Rođenje djeteta je najljepši događaj u životu roditelja, ali prije tog trenutka postoji veliki broj briga. Jedna od njih je kupnja opreme za dijete. Najbolje je kupovati kad naletite na nešto što vam se sviđa. Imajte na umu da za kupovinu stvari za bebu nikada nije prerano.

Razlog nije samo činjenica da većina trudnica pred sam porod izbjegava šetnju po trgovačkim centrima, već značajna financijska ušteda. S kupovinom se preporučuje započeti u četvrtom mjesecu trudnoće. Tada ćete vjerojatno već i znati spol, a moći ćete kupovati malo-pomalo.

Nakon ushićenja zbog dolaska bebe na svijet, kreće pak obilazak državnih i gradskih institucija. Papirologija koju treba riješiti je mnogobrojna, a Matični ured, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te Porezna uprava prve su destinacije nakon odlaska po pelene.  

Dreamstime

Kako sve to financirati?

Kod uređenja novog stana ili kuće uvijek započnite s osnovama, a tek kasnije kada se financijski oporavite možete kupovati sitnice, umjetnine i dekoraciju. Isplanirajte proračun i uređujte prostoriju po prostoriju. Nemojte nikako štedjeti na namještaju za spavaću sobu, kuhinju i garnituri za sjedenje u dnevnoj sobi.  

Prije organizacije vjenčanja trebate dobro razmisliti što je doista nužno, a na čemu možete uštedjeti. Pokušajte barem ranije uštedjeti za plaćanje rezervacije restorana. S bližim članovima obitelji i kumovima možete dogovoriti da pokriju određene troškove umjesto da vas daruju na dan vjenčanja. Primjerice, mama i kuma mogu mladenki kupiti vjenčanicu.

Ako s kupovinom dječje opreme krenete puno ranije, imat ćete vremena proći sve trgovine i vidjeti što se gdje najviše isplati, a možda i naići na sniženja. Zbog uštede razmislite i o on-line kupovnini. Imajte na umu da HZZO za sve zdravstveno osigurane osobe isplaćuje jednokratnu novčanu potporu u iznosu od 2328,20 kuna. 

Kada je riječ o kreditnom financiranju, na tržištu postoji veliki broj opcija, no Restart kredit vam pruža mogućnost za potpuno novi početak

Powered by Addiko

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12
VIDEO

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja
TESTIRAJTE ZNANJE

Samo pravi filmofili znat će odgovore na ovih 6 pitanja

Znate li tko stoji iza poznatog, Zlatnom palmom nagrađenog, filma Parasite ili koji je hrvatski film briljirao na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu? Riješite kviz i provjerite koliko zapravo poznajete filmsku industriju

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu
SEKS, LAŽI I VIDEOVRPCE

Burna povijest najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu

Poznati filmski festival u Cannesu prvi je put održan 1946., a od samog početka prate ga razni skandali. Burna politička zbivanja i intrige nerijetko su obilježavali ovaj događaj, a evo još nekoliko zanimljivosti
Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati
PITALI SMO VAS

Štednja premašila 290 milijardi kuna - evo što kažu Hrvati

Kažu da nismo štedljiva nacija, ali izgleda da stvari idu nabolje. Hrvati sve više štede, a to potvrđuju i brojke, čiji se iznos popeo za nekoliko milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu