Obavijesti

News

Komentari 63

Kapetan Dragan želi da ga brani i odvjetnik iz Srbije

Kapetan Dragan želi da ga brani i odvjetnik iz Srbije
1

Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Vasiljkovića zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civila

VIDEO

Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj tijekom 90-ih, Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, želi da ga pred hrvatskim pravosuđem brani i odvjetnik iz Srbije, objavili su u nedjelju mediji u Beogradu. Beogradski odvjetnik Dragan Palibrk potvrdio je da je Vasiljkovića, po njegovoj želji, posjetio prošlog tjedna u pritvoru u Splitu, a nakon razgovora o pripremi obrane dogovoreno je da se Palibrk uključi u obranu uz dvoje već angažiranih kolega iz Hrvatska - Slađane Čanković i Luke Šuška.

Županijsko državno odvjetništvo podignulo je 8. siječnja optužnicu protiv Vasiljkovića zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civila. U sljedećih nekoliko dana sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu trebalo bi odlučiti može li odvjetnik iz Srbije braniti Vasiljkovića.

Optužno vijeće Županijskoga suda odlučilo je početkom siječnja produljiti istražni zatvor, a istodobno odbilo prijedlog o jamčevini od pet milijuna kuna koju je Vasiljković ponudio da se brani sa slobode.

Palibrk je izjavio agenciji Tanjug  kako je Vasiljković odlučan da se brani i dokaže da optužbe protiv njega nisu točne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pričali smo tri sata i utvrdili temelje buduće suradnje i obrane. Kapetan Dragan je pokazao veliki patriotizam i ljubav prema Srbiji i želio bi da mu Republika Srbija i njezina najviša tijela  u granicama svojih mogućnosti pomognu u njegovoj obrani - rekao je Palibrk, istaknuvši da optužnica protiv Vasiljkovića još nije stupila na pravnu snagu.

Palibrk očekuje da će nazočiti odlučivanju sudskog vijeća o pravomoćnosti optužnice. 

- Tek ako optužnica bude potvrđena moći će se zakazati početak suđenja - rekao je Palibrk, kojeg agencija Tanjug predstavlja kao odvjetnika s velikim iskustvom "u procesima za ratne zločine kako pred beogradskim Specijalnim sudom, Haškim sudom te pred nadležnim kosovskim sudovima".

Prema njegovim riječima, Vasiljković se nije žalio na tretman u pritvoru, a daljnji koraci u ovom procesu i obrani bit će poznati narednih dana.

Vasiljković je uhićen u australskom gradu Perthu 2006. i od tada se nalazio u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi tijekom 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem iz 2005.

On je izručenje Hrvatskoj uspio odgoditi 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu, kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski Vrhovni sud odbacio je žalbu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.