Obavijesti

News

Komentari 8

Karantene za ebolu: Hrvatskoj nedostaje još 10 milijuna kuna

Karantene za ebolu: Hrvatskoj nedostaje još 10 milijuna kuna
1

I u Zagrebu i u Rijeci nedostaje po pet milijuna kn da bi sve bilo potpuno spremno. No, to ne znači da klinike nisu spremne za prihvat pacijenata zaraženih ebolom

VIDEO

 Prije više od mjesec i pol dana 24sata su objavila da u zagrebačkoj klinici Fran Mihaljević u slučaju najgoreg imaju prostor i osoblje, ali kako prava karantena, koja stoji pet milijuna kuna, nije bila spremna za slučaj da se i kod nas pojavi pacijent zaražen virusom ebole.  No,dan danas, karantena koja ima tri prostorije sa ukupno šest kreveta, još nije u potpunosti spremna.

I dalje nedostaje ventilacijski sustav za snižavanje tlaka. Nedostaje videonadzor i u laboratoriju za ebolu nedostaje hematološki aparat koji bi kontrolirao krvne nalaze oboljelih. Točnije nedostaje pet milijuna kuna kako bi sve funkcioniralo točno onako kako treba.

Karantene nisu spremne

No ipak to ne znači da u Fran Mihaljeviću nisu spremni za prihvat potencijalnih pacijenata. Spreman je prostor, zaštitna odijela, dijagnostički test i najvažnije - imaju spremno osoblje koje je educirano za takve situacije.

Slično je i u Rijeci, gdje se mogu prihvatiti četiri pacijenta, a i tamo nedostaje 5 milijuna kuna kako bi karantena bila 100 posto funkcionalna. Naime, ni riječka kao ni zagrebačka Klinika za infektivne bolesti na odjelu za izolaciju bolesnika u sobama nemaju takozvani podtlak, što znači da to i nisu karantene u pravom smislu riječi, javlja HRT.

U sobama bolesnika bi trebao biti podtlak, odnosno niži tlak nego u vanjskom prostoru jer se time osigurava barijera za mogući izlazak virusa prema vani. 

Čekaju novac iz Ministarstva

Uzalud su infektolozi čekali novac iz Ministarstva zdravlja. A nadali su se da će ga dobiti jer im karantena treba i zbog drugih bolesnika kojima je narušen imunosni sustav. Resorni ministar Siniša Varga kaže kako je poduzeo korake da se iz interventnih sredstava Ministarstva financija odnosno Vlade taj dio isfinancira. A dok ministar poduzima korake za pronalazak novca za završetak karantena medicinsko osoblje je spremno.

Pod nadzorom 16 ljudi

U Hrvatskoj je trenutačno pod nadzorom 16 ljudi. Sami kod kuće dva puta na dan mjere temperaturu. Epidemiolog će tri tjedna pratiti njihovo fizičko stanje. Došli su iz Afrike iz rizičnog područja. Nisu imali simptome bolesti te se njihovo zdravstveno stanje prati iz predostrožnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21