Obavijesti

News

Komentari 13

'Kip Gospe vjernicima je u ratu najavljivao slobodu i povratak'

'Kip Gospe vjernicima je u ratu najavljivao slobodu i povratak'
1

Dokumentarac 'Gospa od utočišta' je film o marijanskom svetištu u Aljmašu. Kronika je to događanja kroz povijest do danas, kronika o progonu hrvatskog življa i katoličke vjere..

VIDEO

Nedavno završeni dokumentarni film "Gospa od utočišta" redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića uvršten je u službenu selekciju na ovogodišnjem Festivalu Trsat koji će se održavati u klaustru Franjevačkog samostana Trsat u Rijeci od 1. do 3. lipnja 2017. Film će biti prikazan nakon otvorenja festivala, u četvrtak, 1. lipnja 2017. u 21,20 sati.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš.
 
U filmu se obuhvaća kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskog življa i njihove katoličke vjere, s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani iz svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. 

ALJMASGM1

Nije se znalo što se događa s Gospinim kipom jer nitko iz slobodnog dijela Hrvatske nije imao pristupa u okupirano Hrvatsko Podunavlje.
- Onda je sasvim iznenada stjecajem okolnosti kip pronađen te zahvaljujući ondašnjem županu Branimiru Glavašu spektakularno i tajno donesen u Osijek. Njegovim zalaganjem teško oštećeni kip je obnovljen te su vjernici Gospin kip nosili po slobodnim dijelovima biskupije koji nisu bili okupirani i za njih je on bio zvijezda Danica koja im je ne prekidno najavljivala svanuće dana slobode i povratka. To se i dogodilo u subotu, 1. kolovoza 1998. godine kada je do tada neviđen način, vraćen kip Gospe od Utočišta u Aljmaš. Gospa prognanica postala je Gospom povratnicom - objašnjava Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nadnevak povratka nije izabran slučajno. Bilo je to točno, u dan, sedma godišnjica progonstva žitelja Aljmaša, Dalja i Arduta, naglašava Ivanković. 
- Povratak nakon sedam godina također teglenicama, bio je pun dostojanstva, uzbuđenja i radosti. Bilo je to tako željno i čekano hodočašće, istim vodenim putem, sada u miru i molitvi, nadi i solidarnosti. Mnogo je zla ovdje počinjeno, ali narod se ponovno vratio slaveći Boga i časteći Gospu. Iz dana u dan ovdje je živo, uvijek s vjerom u Boga i Gospu  - ističe Ivanković.

Film je nastao u produkciji Udruge dr. Ante Starčević - Tovarnik i u suradnji sa Udrugom Artizana iz Zagreba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...