Obavijesti

News

Komentari 77

U Dubrovniku bez pitke vode; izlila se Mura, a prijeti i Drava

U Dubrovniku bez pitke vode;  izlila se Mura, a prijeti i Drava
15

U Dubrovniku je palo čak 191 l kiše u jednom danu. Olujni vjetar zatvorio je cestu Maslenica-Zaton Obrovački. Na rijeci Muri su redovne mjere obrane od poplava

VIDEO

Iako se u ponedjeljak navečer nakratko smirila, tijekom večeri i noći na utorak u Hrvatskoj je nastavila padati kiša nošena ciklonom Simeon. 

Na području Zagreba vatrogasci su od ponedjeljka intervenirali stotinjak puta, zbog izvlačenja vozila iz vode te uklanjanja granja i stabala s prometnica.

Na cijelom Jadranu padala je obilna kiša. Neki gradovi na obali oborili su apsolutne rekorde u količini oborina pa je tako u Dubrovniku u samo 24 sata palo 191 litara kiše po četvornom metru što je tromjesečni prosjek padalina u jesenskim mjesecima. 

Zbog obilnih kiša u Dubrovniku i okolnim mjestima voda nije za piće. Iz Vodovoda Dubrovnik objavili su kako je došlo do zamućenja izvora Omble u Komolcu, Palate u Zatonu, Zavrelja u Zavrelju i Duboke Ljute u Platu pa je voda mutna i nije za piće na području Grada Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina, Elafita i Župe dubrovačke, javlja Dubrovački dnevnik. 

Na Muri redovne mjere obrane od poplava

Izlila se rijeka Mura te je na mjernoj postaji Mursko Središće izmjeren vodostaj od 401 centimetra. Još uvijek su na snazi redovne mjere obrane od poplava, no ako vodostaj nastavi rasti moguće su i izvanredne mjere. 

I dalje oblačno i kišno vrijeme 

I u utorak će se zadržati slično vrijeme, oblačno s povremenom kišom i pljuskovima. Na Jadranu i u Slavoniji moguća je i kiša praćena grmljavinom. Obilnija kiša očekuje se na sjeverozapadu zemlje i gorju. Vjetar će na kopnu biti uglavnom slab, dok će na Jadranu puhati umjerena i jaka bura s mjestimice olujnim udarima. Temperature će se kretati od 11 do 17 stupnjeva na kopnu, u istočnoj Slavoniji i na sjevernom Jadranu do 23 stupnja Celzija, a na južnom dijelu do 27 stupnjeva. 

Olujni vjetar izazvao probleme na autocestama

Vrijeme je izazvalo i probleme u prometu. Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je D54 Maslenica-Zaton Obrovački. Autocesta A1 između čvorova Maslenica i Posedarje u smjeru Zagreba otvorena je samo za osobna vozila, dok je u smjeru Splita otvorena za sva vozila. Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene te Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Jak vjetar usporava vožnju na autocesti A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na mostu Riječina. Zbog izlijevanja rijeke Mure zatvorena je ŽC Sveti Martin na Muri-GP Sveti Martin na Muri, javlja HAK. 

U Varaždinu i okolnim općinama na snazi redovne mjere obrane od poplava

Zbog intenzivnih kiša koje su pale na području sliva rijeke Drave u Austriji i Sloveniji, vodostaj rijeke Drave porastao je i na našem području. Zbog toga su noćas u dva sata poslije ponoći uspostavljene redovne mjere obrane od poplava na rijeci Dravi od željezničkog mosta Varaždin do granice sa Slovenijom, zatim za grad Varaždin te za općine Sračinec, Petrijanec i Cesticu.

Kako su izvijestili iz varaždinskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje zasad nije bilo izlijevanja rijeke iz korita, a tendencija dotoka vode je smanjena. Vatrogasci su u protekla 24 sata imali jednu intervenciju ispumpavanja vode iz podruma obiteljske kuće u Trnovcu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava