Obavijesti

News

Komentari 32

Klisović: "Dignite glas protiv ograničavanja ženskih prava"

Klisović: "Dignite glas protiv ograničavanja ženskih prava"
1

Napomenuo je i da mnoge države EU, koje vode demokršćanske vlade, ne dijele takva stajališta po pitanju ljudskih prava kakve je Hrvatska zauzela sada pod vladom HDZ-a i Mosta

VIDEO

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović pozvao je u subotu sve građane Hrvatske da dignu svoj glas protiv zaokreta u području ženskih prava nakon što je Hrvatska zauzela konzervativan stav u raspravi o ljudskim pravima unutar Vijeća Europske unije.

"Mislim da nije samo Europa konsternirana, nego i mi u Hrvatskoj nakon što smo čuli da je došlo do tog velikog zaokreta u hrvatskoj vanjskoj politici. Hrvatska se dosad uvijek  intenzivno zalagala za prava žena, no sada vidimo da je došlo do promjena i to nas jako brine", izjavio je Klisović upitan za konzervativna stajališta Hrvatske koja su ovih dana poslana u Bruxelles.

Klisović naglašava da je za takva stajališta doznao iz medija, nakon što je Novi list objavio da se u hrvatskom stajalištu, naglašava da termin “seksualno i reproduktivno zdravlje i prava” ne tumače sve države jednako ni u svijetu ni unutar samog EU te da “Hrvatska tumači taj termin na način da ne uključuje abortus”.

Osim toga, mediji prenose da se u pismenom stajalištu Hrvatske naglašava da će RH “posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku koji je definiran kao zajednica žene i muškarca te, kao takav, prirodna i temeljna jedinica društva”.  Hrvatska je, osim stavova o braku i abortusu, željela naglasiti da je odlučna u namjeri “podizanja svijesti o nasilju i progonu kršćanske i drugih vjerskih manjina u zemljama u kojima se vjerske slobode ne poštuju u potpunosti, posebno na Bliskom istoku”.

"To je velik i radikalan zaokret u vanjskoj politici na području ljudskih prava", ustvrdio je Klisović, koji je u vladi Zorana Milanovića obnašao dužnost zamjenika ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Istaknuo je i kako je u Hrvatskoj do sada postojao konsenzus na tom području, bez obzira tko je vodio Vladu - HDZ ili SDP.

Kada je riječ o ljudskim pravima u vanjskoj politici, Hrvatska je imala zajedničku platformu na temelju koje je izabrana i u Vijeće za ljudska prava UN-a.

Ta platforma se danas odbacuje i uvodi se jedna potpuno drukčija. Ne konzervativna, nego retrogradna, upozorio je Klisović u izjavi novinarima u stanci skupštine Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, upitan za stajalište Hrvatske na sastanku radne skupine unutar Vijeća EU.

Klisović je napomenuo i da mnoge države EU, koje vode demokršćanske vlade, ne dijele takva stajališta po pitanju ljudskih prava kakve je Hrvatska zauzela sada pod vladom HDZ-a i Mosta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa