Obavijesti

News

Komentari 17

Kod Rovinja viđene najmanje 3 ulješure, prijeti im nasukavanje

Kod Rovinja viđene najmanje 3 ulješure, prijeti im nasukavanje
1

U slučaju opažanja molimo vas da napravite fotografiju i/ili video snimke životinja te da zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja, apelira Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet

VIDEO

UŽIVO: Veliki kitovi su se pojavili u Jadranskom moru! razgova...

Kod Rovinja viđene najmanje 3 ulješure, prijeti im nasukavanje Više na http://bit.ly/2bHXTyZ Reporter: Matej Matičević

Posted by 24sata on Thursday, 25 August 2016

Nesvakidašnji prizor pojave tri kita od oko 15 metara kraj Rovinja zabilježio je Darko Poropat (39). Čak sat i pol je bio u društvu ti predivnih morskih stvorenja. On je sa prijateljima barkom išao na kupanje u nadi da će možda vidjeti dupine.

 

- Taman smo izašli iz vode kada smo primijetili nešto neobično na površini. Bilo je oko 18.30 sati kada smo ugledali najprije -jednog a potom i ostala dva kita, svaki veličine oko 15 metara.Nevjerojatan je to prizor vidjeti gorostasne životinje. Bili su udaljeni milju zapadno od Rovinja,u blizini svjetionika sv. Ivan na pučini.Predivno ih je bilo gledati kako uživaju, a od njih smo bili udaljeni samo 10-ak metara"kazao je Darko, inače ronilac. Kaže da ih goleme životinje uopće nisu doživljavale niti gledale,ali su ipak ostali na pristojnoj udaljenosti od njih.

- Izranjali bi svakih 10-ak minuta, a čini se da su lovili nešto jer su se konstantno vrtjeli u krug. Špricali su vodu, udarali perajama, a njihovo uranjanje u dubine trajalo je oko 2-3 minute.Nikada nisam doživio nešto slično - kazao je Rovinjac.

Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet je objavio na Facebooku da su dobili u srijedu fotografije  skupine od najmanje tri ulješure (Physeter macrocephalus) snimljene u području ispred Rovinja. 

Pokretanje videa...

01:01

- S obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubina preko 1000 m, u plitkom sjevernom Jadranu prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanje - upozorili su. 

Pokretanje videa...

01:01

- U slučaju opažanja molimo vas da napravite fotografiju i/ili video snimke životinja te da zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Informacije o opažanju ulješura (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona Instituta Plavi svijet 051 604666 ili 091 4637424, email info@plavi-svijet.org ili putem aplikacije za mobilne uređaje koju možete preuzeti s naših stranica - www.plavi-vijet.org/partnerstvozamore - objavio je Institut. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji