Obavijesti

News

Komentari 4

Konzervativci i unionisti su dogovorili manjinsku vladu

Konzervativci i unionisti su dogovorili manjinsku vladu
1

Nakon što je izgubila parlamentarnu većinu na prijevremenim izborima 8. lipnja premijerka Theresa May je podršku zatražila od male sjevernoirske stranke DUP

VIDEO

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak je postignula dogovor o formiranju manjinske vlade koju će podržavati sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP).

Nakon što je izgubila parlamentarnu većinu na prijevremenim izborima 8. lipnja koje je raspisala kako bi dobila više zastupnika u parlamentu uoči početka pregovora s Europskom unijom o Brexitu, May je podršku zatražila od male sjevernoirske stranke DUP koja ima 10 zastupnika. Razgovori između dviju stranaka trajali su više od dva tjedna. 

May i čelnica DUP-a Arlene Foster u ponedjeljak su u Downing Streetu predsjedale susretom na kojem su pregovarači obiju strana, konzervativac Gavin Williamson i DUP-ovac Jeffrey Donaldson, potpisali dogovor o budućoj vladi. 

Detalji o sporazumu nisu još objavljeni, no on će May omogućavati da u 650-članom parlamentu uz podršku Sjevernih Iraca izglasava zakone i ostane na vlasti tijekom pregovora o britanskom izlasku iz Europske unije.

No pozicija premijerke i dalje je nesigurna zbog kritika na račun njezine strategije za Brexit i poziva za njezinom ostavkom iz oporbe, ali i iz redova konzervativaca. 

Neki od njih izrazili su nezadovoljstvo dogovorom s DUP-om tvrdeći da on stvara rizik za sjevernoirski mirovni sporazum iz 1998., poznatiji kao Sporazum na Veliki petak. Foster smatra kako će takva suradnja dviju stranaka dovesti do novog dogovora o raspodjeli moći u Sjevernoj Irskoj, državi koja je u političkoj krizi od siječnja kad se Sinn Fein povukao iz vlasti.  

Njihov potez izazvao je izbore u ožujku i niz kršenja rokova o ponovnoj uspostavi obavezne koalicije između irskih katoličkih nacionalista i probritanskih protestantskih unionista. 

"Smatram da će ovaj dogovor podići izglede za dogovor u Stormontu (parlamentu u Belfastu) jer će imati pozitivan utjecaj na odnos prema Sjevernoj Irskoj", rekla je čelnica DUP-a za televiziju Sky, dodavši kako bi se novi dogovor o raspodjeli moći također mogao postići ovog tjedna. 

"Nadam se da ćemo ovaj tjedan uspjeti stići do dva dogovora", ističe Foster.

Posljednji rok kojeg je britanska vlada postavila strankama u Sjevernoj Irskoj za postizanje sporazuma je četvrtak. Sinn Fein je prošlog tjedna objavio da "vrijeme ističe" jer se ne zna kakav će biti utjecaj bilo kakvog dogovora između konzervativaca i DUP-a. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa