Obavijesti

News

Komentari 29

Kovač: Radnici trebaju živjeti, a ne preživljavati od 1500 kn

Kovač: Radnici trebaju živjeti, a ne preživljavati od 1500 kn
1

1100 članova Udruge Međimurski brendovi žrtve su neodgovarajućeg sustava zaštite radnika kao stečajnih vjerovnika te im je time ugrožena egzistencija, poručio je Kovač

VIDEO

Čakovečki gradonačelnik i saborski zastupnik Stjepan Kovač pozvao je danas u Saboru na zaštitu radnika okupljenih u Udrugu Međimurski brendovi. 1100 članova Udruge žrtve su posve neodgovarajućeg sustava zaštite radnika kao stečajnih vjerovnika te im je time ugrožena egzistencija.Oni koji su tvrtke doveli do stečaja ostali su nekažnjeni, iako su radnici i sindikati podnosili kaznene prijave da bi pravodobno prekinuli gospodarski kriminal i prevenirali stečaj.

"Radnici ne žele biti socijalni problem, a kako preživjeti od 1500 kuna mirovine za tridesetak godina radnog staža? Država mora bivšim radnicima osigurati odgovarajuću isplatu priznatih stečajnih tražbina, jer je propustila reagirati na očitu pljačku i namjerna prekasna pokretanja stečajnog postupka. To su pitanja i problemi kojima se moramo baviti u Saboru, jer su nas za to građani, ti isti ljudi, birali. Radnici trebaju živjeti, a ne preživljavati!", izjavio je Kovač.

Nekadašnji ponos Međimurja, tvrtke poput MTČ-a, Modeksa i Međimurje Betona, danas su samo sjećanje, a vrijedni radnici dovedeni su u bezizlaznu situaciju i postali tek teret poreznim obveznicima.

"Štetu nam nanose nedomišljeni propisi koji omogućavaju da neodgovorno postupanje uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava te pojedinaca u pravosudnom sustavu ostaje nekažnjeno, a ne postoji ni interes efikasno provoditi kaznene postupke, stoga stečajna masa nikada nije ni približno dostatna za isplatu vjerovnicima", izjavio je predsjednik Udruge Antun Mikac.

Bivši radnici devet čakovečkih stečajnih dužnika potpuno su nemoćni i ne mogu podmirivati osnovne životne troškove. Isplate Agencije za zaštitu radničkih potraživanja u pravilu su jedini prihod kojeg dobiju u stečajnom postupku. Primjer koji najbolje ilustrira pravnu neefikasnost je stečaj Međimurje Visokogradnje d.d. otvoren 2000. godine - sudski spor između Visokogradnje i Ingre d.d. iz Zagreba traje već oko dvadeset godina, a svim radnicima, čija tražbina premašuje 45 milijuna kuna, je dosad isplaćeno po 4000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..