Obavijesti

Promo sadržaj

Krabi je novi "hygge": upoznajte mjesto gdje živi sreća

Krabi je novi "hygge": upoznajte mjesto gdje živi sreća
9

U potrazi za srećom možete pokušati slijediti različite savjete, možete jesti, moliti, voljeti, promijeniti prehranu i više vježbati, naučiti reći ne – i čekati

Možda se ona pojavi. No želite li sreću zaista pronaći, trebali biste posjetiti Krabi. Barem jednom u životu.Ovo samozatajno mjesto čarobna je južnotajlandska provincija koja je do danas uspjela u potpunosti sačuvati jedinstvenu mirnoću teravada budizma, originalne vještine drvenih masažnih tretmana, nedirnute prirodne ljepote te gastronomiju kakvom se često ne mogu pohvaliti ni najrazvikaniji svjetski restorani. U svemu tome svakodnevno uživaju stanovnici Krabija stoga ne čudi što se oni uvijek samozadovoljno smješkaju, a kako se stoljećima nalaze točno na polovici drvenih trgovačkih putova između Indije i Kine, multikulturalnost im je urođena te su iznimno otvoreni prema strancima s kojima će rado podijeliti svoju životnu filozofiju. Ona se na Krabiju naziva sanuk. Sanuk je zabava koja treba biti dio svega što se radi. Tajlanđani su obiteljski ljudi, zajedno se bave različitim aktivnostima, beskrajno su tolerantni, a kako zabava prati svaki njihov korak ništa im nije teško te vas optimizam i blagostanje kojim zrače odmah zaraze.

To je najbolje vidljivo u sitnim detaljima poput vjenčića jasmina kojeg su nam stavili oko ruke u znak dobrodošlice u Dusit Thani Krabi Beach Resortu u kojem smo odsjeli (nakon čega je uslijedila masaža vrata i ramena dok čekamo check-in!!!)  te brojnim drugim iznenađenjima koja vas toliko opuštaju i usrećuju da jednostavno nemate druge nego se i sami početi tako ponašati. Na Krabiju, naime, ništa nije problem. I ne radi se za napojnicu. Ljudi su jednostavno divni, jednako kao i okoliš u kojem žive.

A on oduzima dah! Krabi je odavno poslužio kao mjesto radnje James Bonda, njegovim plažama hodao je Čovjek sa zlatnim pištoljem, dok su tradiciju prvoklasne destinacije s prizorima tropskog raja kasnije potvrdili mnogi filmovi poput Žala s Leonardom di Caprijem i Mamurluk 2. Upravo ovaj potonji snimao se i u našem hotelu, zbog čega nam je bilo vrlo zabavno ponavljati poznate scene iz predvorja te pod palmama uz more, dok su nam stopala upadala u bijela zrnca nježna i mekana poput pudera…      

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trebalo nam je neko vrijeme da na našoj plaži zaliječimo sve rane duge evropske zime, no kada smo se napokon okrijepili, krenuli smo u istraživanje okolice. Cjelodnevni brodski izlet uključivao je posjet Krabi otočju (PhraNang, Tup i Poda) na kojima se nalaze Princezina špilja, koraljni grebeni za ronjenje, stijenje za penjanje i prekrasna vegetacija. Andamansko more je toplo cijele godine, a to znači da je u veljači i ožujku temperatura vode oko 28 °C, dok se po danu živa u termometru diže do 34. Noći su svježe, ali izuzetno ugodne, savršene za šetanje na 24-25 °C. Za ronjenje ne treba nikakva oprema osim najobičnije maske, jer je riba i boja toliko da je dovoljno samo glavu zagnjuriti ispod površine. Nama je pri prvom uronu odmah prišao Dory (plavi tang), a kako je gotovo cijelo područje pod zaštitom nacionalnog parka uživali smo i plivajući s brojnim drugim njegovim prijateljima budući da se gotovo uopće ne boje ljudi.

Unutrašnjost poluotoka Krabi najbolje predstavlja džungla u kojoj se nalaze kristalno čisti prirodni bazeni Blue lagoon i Emerald pool, omiljena vikend destinacija Tajlanđana zbog ljekovitih svojstava tople izvorske vode. No, za potpuni užitak predlažemo ipak Hot Springs slapove u sklopu kojih se mogu isprobati i različiti lokalni tretmani. Najpoznatiji od njih je hidroterapija uz masažu vrata i ramena koja završava Thai jogom. Ovaj četverosatni put do blaženstva u Wareek Hot Spring Spa centru sastoji se od pilinga posebnim solima te naizmjeničnog namakanja u vruću (42°C), mlaku (38°C) i hladnu (31°C) izvorsku vodu nakon čega se prepuštate rukama profesionalnih maserki. Cijelo vrijeme na raspolaganju su vam zdravi snackovi poput kokosovih oraha i voća, a ukoliko ogladnite možete ručati u obližnjem restoranu koji nudi svježe namirnice pripremljene na zdrav način.  Da se nas pita, mi ovo mjesto ne bismo nikada napustili!    

Ukoliko ste željni aktivnog odmora, oduševit će vas mogućnost kajakarenja kanjonom Ao Thalane kroz šumu mangrova. Prekrasni pejzaž obiluje bogatim životinjskim svijetom, pa ćete tako dok veslate vrlo lako naići na majmune ili velike guštere varane. Vidljive su i drevne slikarije po liticama, no tipični umjetnički izričaj doći će više do izražaja pri posjeti otočiću Koh Klang. Do njega ne možete doći kajakom, nego brodom iz luke Chao Fah. Kada stignete, obići ćete ga tuk-tukovima, jer automobilima pristup nije dozvoljen. Na Koh Klangu okušajte se u Pa-The slikanju platna, razgledajte tradicionalan način proizvodnje riže te se počastite rakovicama, škampima veličine jastoga ili fantastičnom ribom koju će kuhar, iz mreža, izabrati samo za vas.

Tajlandska kuhinja zasigurno je nešto što će vam najviše nedostajati kad se vratite u Hrvatsku, iako se do Krabija stiže izuzetno brzo Qatar Airwaysom, sa samo jednim presjedanjem u Dohi. Važno je naglasiti da se ovakva jela ne serviraju isključivo na ekskluzivnim mjestima nego su dio lokalne ponude zajedno sa sokovima od ananasa i mango sticky rice desertima. Upravo je u tome i ljepota Krabija i njegovih stanovnika koji se goste, uživaju svakodnevno i žive u sreći, ali i svoju sreću dijele s drugima. S toga se s pravom može reći da je Krabi novi hygge koji će osvojiti svijet.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince