Obavijesti

News

Komentari 5

"Kraća odgoda Brexita ako Britanci prihvate sporazum"

"Kraća odgoda Brexita  ako Britanci prihvate sporazum"
1

May je nešto ranije uputila pismu Tusku u kojem je zatražila tromjesečnu odgodu Brexita kako bi kupila vrijeme i pokušala po treći puta progurati sporazum o razdruživanju u parlamentu

VIDEO

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u srijedu da bi čelnici EU-a mogli odobriti odgodu izlaska Velike Britanije do kraja lipnja samo ako britanski parlament potvrdi sporazum o razdruživanju koji je već dva puta odbacio.

"Vjerujem da bi kratka odgoda bila moguća, ali pod uvjetom pozitivnog glasovanja o sporazumu o razdruživanju u Donjem domu. Ostaje otvoreno pitanje koliko bi trajala odgoda", rekao je Tusk u izjavi nakon što je primio pismo od premijerke Therese May i nakon telefonskog razgovora s njom.

May će tražiti od EU da odgode Brexit barem do kraja lipnja
May će tražiti od EU da  odgode Brexit barem do kraja lipnja

May je nešto ranije uputila pismu Tusku u kojem je zatražila tromjesečnu odgodu Brexita kako bi kupila vrijeme i pokušala po treći puta progurati sporazum o razdruživanju u parlamentu.
Tusk je rekao da odgoda do 30. lipnja otvara niz pitanja pravne i političke prirode.
Dodao je da zasad ne predviđa sazivanje izvanrednog summita. "Ako čelnici prihvate moje preporuke i dođe li do pozitivnog glasovanja u Donjem domu sljedeći tjedan, mi možemo dovršiti i donijeti formalnu odluku kroz pisanu proceduru. Međutim, bude li potrebe neću oklijevati sazvati summit sljedeći tjedan", rekao je Tusk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Bercow: Sporazum o Brexitu mora biti bitno izmijenjen
Bercow: Sporazum o Brexitu mora biti bitno izmijenjen

Prema mišljenju Komisije, odgoda do početka izbora za Europski parlament od 23. svibnja ne bi predstavljala problem. Velika Britanija u tom slučaju ne bi sudjelovala na izborima za Europski parlament i primjenjivala bi se nova raspodjela mjesta u Parlamentu.
Veće produljenje, koje bi, prema Komisiji, moralo trajati najmanje do kraja ove godine, znači da Velika Britanija mora organizirati europske izbore, a primjenjivala bi se postojeće raspodjela mjesta u Europskom parlamentu. To znači da bi iz Hrvatske zasad u EP išlo 11 a ne 12 zastupnika. I prema dogovoru o novoj raspodjeli mjesta bez Velike Britanije predviđeno je da bi dodatni zastupnici iz svih zemalja koje su dobile više mjesta ušli u Parlament čim Britanija napusti EU-u i to oni koji su ostvarili najbolje rezultate na izborima nakon onih koji su već u Parlamentu.

U slučaju neurednog Brexita radi se na zaštiti prava Hrvata
U slučaju neurednog Brexita radi se na zaštiti prava Hrvata

Komisija također navodi u svom mišljenju da bi Europsko vijeće trebalo, bez obzira je li riječ o kraćoj ili duljoj odgodi, dati jednu jedinstvenu odgodu, a ne niz kraćih odgoda jer bi se time "našlo u slijepoj ulici na dulje razdoblje".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.