Obavijesti

News

Komentari 1

Krate dane: 'Kad si beskućnik, onda moraš biti informiran'

Krate dane: 'Kad si beskućnik, onda moraš biti informiran'
5

Knjižničari i volonteri pomažu im pisati životopise i molbe za posao te pretraživati internet. Voditeljica Sanja smatra to promocijom knjižničarske struke

VIDEO

Danas kad rukom napišete zamolbu za posao odmah vas odbiju. Zato nam ovakve radionice puno znače, govori Dragan Todorić, polaznik radionica informacijske pismenosti za beskućnike u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.

Projekt Knjigom do krova pokrenula je knjižničarka Sanja Bunić, a danas ga vodi sa skupinom volontera. Radionice se odvijaju se dvaput tjedno u prostorijama Gradske knjižnice u Zagrebu.

- Svatko ima svoje potrebe i svatko radi svoje - kaže Suzana Sakić, jedna od volonterki, objašnjavajući kako radionice nemaju ‘plan i program’, nego su prilagođene potrebi pojedinačnog korisnika. Korisnici su, kaže, zadovoljni.

Za projekt se, prepričava nam Sanja, pročulo jer je jedan beskućnik o njemu pričao drugim beskućnicima. Činilo im se zanimljivo. Da projekt funkcionira, potvrđuje i priča Mile Mrvalja. Prije informatičkih radionica u knjižnici, živio je na ulici. Sada vodi udrugu Fajter koja pomaže beskućnicima i izdaje časopis Ulični fajteri, koji izlazi i na engleskom jeziku.

- Kad si beskućnik, prvo moraš biti informiran: gdje možeš jesti, prespavati, gdje se istuširati – objašnjava Mile važnost ovog projekta.

- Meni je beskućništvo samo dječji vrtić u odnosu na ono što sam doživio u Sarajevu dok je trajao rat - zaključio je Mile.  

  

Dani su im dugi, kažu da trebaju projekte

Svaki ovakav projekt nam puno znači jer beskućništvo nema radno vrijeme, kaže Dragan te dodajte kako je predrasuda da su beskućnici neradnici i slabo obrazovani jer neki od njih imaju i obrazovanje i po 30 godina radnog staža.

- Ovo što sam na ulici je sramota za hrvatsku državu, a ne za mene – zaključuje Dragan, kojem rad u knjižnici puno pomaže.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina