Obavijesti

News

Komentari 116

Kućica od slame: Napravili su modernu kuću za 210.000 kn

Kućica od slame: Napravili su modernu kuću za 210.000 kn
5

Cijela konstrukcija, vanjska obloga te okviri vrata i prozora izrađeni su od bagrema, a slama služi kao toplinska izolacija. Obitelj Zajec uselila je prije šest mjeseci...

VIDEO

U blizini Zaprešića nalazi se obiteljska kuća obitelji Zajec. Mladi bračni par živi u prvoj hrvatskoj kući napravljenoj od drva i slame. Cijela konstrukcija, vanjska obloga te okviri vrata i prozora izrađeni su od bagremova drva, a 360 bala slame ugrađeno je u zidove i služi kao toplinska izolacija. U kuću su se uselili prije šest mjeseci.

- Istina je da su nas mnogi odgovarali od upotrebe slame i drva, ali nismo htjeli odustati. Htjeli smo da kuća bude suvremena interpretacija tradicijske gradnje od drveta i zdrava za život - rekla je Marina (32), arhitektica.

Dok se ona bavila detaljnom razradom projekta, suprug Miro, agronom, brinuo se o nabavi materijala i izvođenju radova.

- Slamu, koja je izvrsna toplinska izolacija, sakupili smo baliranjem na vlastitim poljima i u suradnji s lokalnim stanovništvom. Samostalno smo i pratili izradu drvene obloge pročelja - od vađenja trupaca iz šume pa do obrade drveta. Svu tu slamu sam ja postavljao i moram reći da sam se pošteno naradio - rekao je Miro držeći u rukama preslatkog šestomjesečnog sinčića Ivana. Slama je prisutna i u interijeru gdje je dio zida umjesto u drvenu oblogu obučen u staklo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Možemo slobodno reći da je kuća naš ručni rad. Gradnja je trajala dvije godine jer smo to sve radili malo pomalo. Ali realno, ovakva kuća može se napraviti za nekoliko mjeseci. A ovakav stil gradnje je i puno jeftiniji ako sami sudjelujete u gradnji - istaknuo je Miro (36).

- Drvena arhitektura je kod nas posljednjih desetljeća bila zapostavljena. Nadam se da će se vratiti u velikom stilu. Već me nekoliko ljudi angažiralo za projekt jer im se jako svidjela kuća. Ipak, najprije su htjeli do nas da se uvjere kako zaista živimo u takvoj kući - naglasila je Marina.

25 m3 -  drvene građe utrošeno je u kuću. Bagremovo drvo odabrano je zbog svoje trajnosti

360 -  bala slame utrošeno je u gradnji

200 /m2 -  stajao ih je visoki roh bau jer su sami radili. Da su platili investitore, izašlo bi ih oko 500 €/m2

140 m2 -  dnevni prostori u prizemlju orijentirani su prema zapadu, a spavaće sobe nalaze se na katu


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!