Obavijesti

News

Komentari 62

Kutlu osudili na 3,5 godine, a ostaje i bez 5,1 milijuna dolara

Kutlu osudili na 3,5 godine, a ostaje i bez 5,1 milijuna dolara
1

Miroslav Kutle, koji se pred hrvatskim pravosuđem sklonio u BiH, osuđen je zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti nakon čega je "Globus holding" oštećen za 5,1 milijuna dolara s kojima je podmirio privatni kredit

VIDEO

Tajkun Miroslav Kutle, simbol grabežne pretvorbe u Hrvatskoj tijekom koje je uništeno na desetine tvrtki, na Županijskom sudu u Dubrovniku nepravomoćno je zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti osuđen na tri i pol godine zatvora. Pored toga oduzet će mu se protupravno stečena imovinska korist od 5,1 milijun dolara.   

- Sud je uvjerenja, da će se sa kaznom od 3,5 godine postići svrha kažnjavanja tj. da će se sa ovom kaznom izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenja građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava i utjecati na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela - naveo je u obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Zoran Čengija.

Kao olakotne okolnosti sud je uzeo u obzir da Kutle u vrijeme počinjenja ovog kaznenog djela nije bio osuđivana osoba, da je suprug i  otac troje djece te da je nedjelo počinio kao jedan od blažih oblika suučešništva, kao poticatelj. Kao osobito olakotna okolnost uzeta je u obzir činjenica da je od izvršenja djela do presuđenja prošao doista veliki vremenski period. 

Kao otegotna okolnost uzeta je u obzir činjenica da je u vrijeme izvršenja djela bio gledajući hijerarhijski-poslovno na najvišem položaju u tvrtki Globus grupi, koja je u sastavu imala Globus holding, te činjenica da je novčani iznos kojim je oštetio "Globus holding" a sebi pribavio imovinsku korist doista velik i tada i danas. 

Naime,  Kutle, kome je suđeno u odsutnosti, kriv je, presudilo je sudsko vijeće, jer je tijekom rujna 1997., kao osnivač i predsjednik uprave trgovačkog društva "Globus grupa" d.d., u čijem je sastavu bilo i trgovačko društvo "Globus holding" d.o.o. kojeg je bio jedini osnivač, član i vlasnik sve do 22. srpnja 1996., u cilju da se znatno nepripadno okoristi na štetu "Globus holdinga" d.o.o., a znajući da je njegovo potraživanje prema "Globus holdingu" d.o.o. s osnova prodaje dionica tvrtke "Diona" d.d. i "Poduzeća Univerzal" nastalo u 1995. neosnovano i da se temelji na realno neosnovanoj razlici između kupovne i prodajne cijene navedenih dionica, nagovorio Ivana Majića, direktora trgovačkog društva "Globus holding" d.o.o., da mu temeljem takvog potraživanja na štetu "Globus holdinga" d.o.o. podmiri dosjeli privatni kredit u iznosu od 5.102.223 dolara.  

Kredit mu je bio odobren 16. veljače 1995. od "Giro credit bank" iz Beča, a nakon što je Ivan Majić pristao na njegov nagovor svjestan da je Kutlino potraživanje prema tvrtki "Globus holding" d.o.o neosnovano, s Milanom  Cesarcem, vlasnikom tvrtke "Centra" GmbH iz Stuttgarta i Nevenom Baračem, predsjednikom uprave Dubrovačke banke d.d., dogovorio je da banka  "Globus holdingu" d.o.o. , preko društva "Centra"  GmbH iz Stuttgarta, odobri kredit u visini osobnog kredita Miroslava Kutle. Kad su realizirali navedeni kredit i kad je 5.102.223 dolara prebačeno na račun "Globus holdinga" d.o.o. kod Dubrovačke banke d.d., 30. rujna 1997. dao je nalog da se  novac uplati na račun " "Giro credit bank" iz Beča i podmiri dospjeli kredit Miroslavu Kutli  čime je na štetu Globus holdinga d.o.o. pribavio Kutli nepripadajuću imovinsku korist, stoji u presudi.  

Kazneni postupak protiv Kutle u ovom postupku bio je razdvojen jer nije bio dostupan sudu.

Kutle je, naime, kako bi izbjegao odsluženje kazne i suđenja, već godinama u BiH, jer ima dvojno državljanstvo, pa mu je suđeno u odsutnosti kako bi se izbjegla zastara kaznenog postupka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava