Obavijesti

News

Komentari 252

Poštuju propise: Ribe plivaju riječkim cestama preko zebre!

Poštuju propise: Ribe plivaju riječkim cestama  preko  zebre!
123

Snažna ciklona sa sobom je donijela porast temperatura, ali i kišu i orkansko jugo koje je najviše problema donijelo na moru. Izmjereni su udari juga od 130 km/h

VIDEO

U noći sa srijede u četvrtak u Dalmaciji je puhalo jako jugo. Snažna ciklona Ladislav sa sobom je donijela porast temperatura, ali i kišu i orkansko jugo koje je najviše problema donijelo na moru, gdje je bilo najjače.

Udari juga dosezali su na kopnu brzinu od 112 km/h, lomilo je grane i stabla, te oštetilo automobile. Najjači udar zabilježen je na Visu gdje su izmjerena čak 133 km/h. 

Naš čitatelj javio nam  je kako je nevrijeme u Splitu srušilo preko 400 godina staru palmu kraj Banovine. 

Nevrijeme s olujnim jugom snažno je pogodilo i Istru i Kvarner. Najteže je bilo na Barbanštini, gdje je rano jutros pijavica u svega nekoliko minuta izazvala veliku materijalnu štetu. Srećom, nije bilo ozlijeđenih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na sve strane pijavica je razbacala crjepove, komade fasade i grane. Porušena stabla oštetila su aute i krovove kuća. Na terenu su vatrogasci. Očevid je obavila i policija, a djelatnici HEP-a su sanirali štetu na dalekovodu. 

Riječka tržnica opet pod vodom

Neobičan prizor u Rijeci su zabilježile kamere RTL-a. Zbog velike količine mora na cesti su se našle ribe, a njihovo kretanje po riječkim ulicama možete pogledati OVDJE

Jaka kiša koja je u srijedu navečer zahvatila Rijeku još jednom je poplavila riječku tržnicu odnosno trg ispred kazališta Ivana pl. Zajca. Voda je na nekim mjestima dosezala do koljena, a podhodnik na placi potpuno je potopljen. Poplavljena je i terasa kafića Karolina na riječkoj rivi.

- Iako je razina mora znatno porasla jedini problem za sad nam predstavlja placa. More se diglo na razinu od oko metar i pol i za sad nismo u mogućnosti ništa ispumpavati dok kiša ne stane. Naša ekipa nalazi se na tržnici i u centru grada, obilazi zahvaćena područja i stoji na usluzi građanima,ali na žalost ne možemo ništa dok se more ne povuče - rekli su iz JVP Rijeka.

Zbog konstrukcije terena riječka tržnica  uobičajeni je problem i uvijek poplavi kad padne i malo kiše, a sinoć je palo oko 50 litara po četvornom metru. 

Poplavljeni su i neki automobili.

- Zbog ovakvih dana žalim što živim u centru i radije bi bila na Vežici. Ne sjećam se da je  u centru bila ovakva poplava - rekla je Ingrid Stela Novaković dok je čistila auto na poplavljenoj tržnici. 

Problema s visinom mora imali su Crikvenica i Bakar no u četvrtak ujutro sve je dovedeno pod kontrolu.

Kako doznajemo od prognostičara tijekom današnjeg dana u cijeloj Hrvatskoj i dalje se očekuju jaki pljuskovi i grmljavine te olujno i orkansko jugo na Jadranu. Prestanak oborina očekuje se tek u večernjim satima.

U Zadru more poplavilo cestu

More iz uvale Jazine u Zadru u četvrtak ujutro se prelijevalo preko obale i na nekim mjestima dobrim dijelom je preplavilo cestu. 

- Četrdeset godina sam u Zadru i ovo još nisam vidio. Zna biti plime, ali ovako nešto još nije bilo, rekao nam je jedan stariji Zadranin, koji je u širokom luku zaobilazio poplavljenu obalu. 

Ovakva pojava tumači se jako niskim tlakom od samo 992 hektopaskala i olujnim jugom koje je u četvrtak ujutro puhalo na zadarskom području. More se osim iz Jazina prelijevalo i na obalu uvale Foša, gdje su vlasnici brodova na sve moguće načine pokušavali ući u svoje brodice i isprazniti vodu koja se nakupila uslijed cjelonoćne kiše. 

Vatrogasci su nam rekli da se more najviše izlilo na Pagu, ali ne mogu ništa poduzimati dok se ne smanji plima koja je probleme stvorila i u Biogradu i Pakoštanima. 

Visoka plima ugrozila mjesta oko Šibenika

Jugo je na šibenskom području donijelo kišu i ugodne temperature od 20-ak stupnjeva Celzijevih, ali i visoke plime, koje su ugrozile gradove i mjesta od Rogoznice do Pirovca. Poplavile su rive, parkirališta, prometnice i druge javne površine uz obalnu crtu, a more je ušlo u podrume i prizemlja obiteljskih kuća i gospodarskih objekata.

Vatrogasci gotovo od zore ispumpavaju podrume i prizemlja najugroženijih kuća u Rogoznici, Žaboriću, Zablaću, Šibeniku, Bilicama, Vodicama, Jezerima, Tisnom, Murteru, Pirovcu, na Zlarinu, Prviću...  

Štete se tek zbrajaju. Vlasnici ugroženih objekata su očajni. U Šibeniku su kiša i plima, u kombinaciji s niskom obalom i loše riješenom odvodnjom oborinskih voda i kanalizacijom, četvrt Dolac čitavo jutro odsjekli od svijeta. U prizemljima kuća su kafići do kojih se može samo u visokim gumenim čizmama.

- Vodu pumpama izbacujemo iz kafića, a gosti ulaze i izlaze za kratkotrajnih oseka. Vozače molimo da automobilima ne glisiraju po poplavljenoj obali, jer nam valovima tako uništavaju kafiće pune morem i uništavaju inventar - kazao je Vlado Kužina, vlasnik popularnog kafića Domald iz Doca.

Rješenje za ove poplave mnogi vide u rekonstrukciji obale, na način da se podigne njena visina i da se urede odvodni kanali, ali još se nigdje nije krenulo s tim zahvatima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.