Obavijesti

News

Komentari 111

Lana vuče kamion bez muke: 'Dečki me se uglavnom plaše'

Lana vuče kamion bez muke: 'Dečki me se uglavnom plaše'
6

DIŽE 120 KILA: Zadranka Lana Volarević je powerlifterica i aktualna državna prvakinja u vuči kamiona. To je postigla nakon svega sedam mjeseci treniranja

VIDEO

Počelo je tako da sam se sa studentske razmjene lanjskog siječnja vratila debela. U šest mjeseci dobila sam 15 kilograma viška i to je valjalo skinuti. Kako su kardio vježbe, poput trčanja moj najveći neprijatelj, a ni klasične teretane ne volim, došla sam kod prijatelja Tomislava Ivandića, koji je trener powerliftinga, da mi pomogne skinuti višak kila. I tako je sve počelo. Kad skužiš da si u nečemu dobar, da ti ide, to te gura dalje, kazala nam je Zadranka Lana Volarević (25), powerlifterica i aktualna državna prvakinja u vuči kamiona. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

Lana Volarevic (25) je najjača Hrvatica: obara rekord i povlači kamion težak tri tone!!! Reporterka: Rozeta Bogeljić

Posted by 24sata on Saturday, 3 December 2016


Tu je titulu osvojila u svibnju prošle godine  na miješanom prvenstvu u Čakovcu u kategoriji  seniorki do 72 kilograma. Kamion težak dvije tone povukla je 20 metara za 13 sekundi, što je otprilike snaga muškarca njezine težine, a to je postigla nakon svega sedam mjeseci treniranja, od čega je vuču kamiona odrađivala samo zadnjih mjesec dana.



U subotu je potukla svoj osobni, a time, neslužbeno i državni rekord tako što je povukla kamion zadarskog komunalnog poduzeća Čistoća na parkiralištu iza kluba. Kako smetlarski kamion, koji su nam posudili iz "Čistoće"  teži nešto ispod tri tone, u kabinu smo ukrcali popularne zadarske čistače Dadu i Vladu, koji su malo korpulentnije građe, da Lani bude još teže. Lana ih je bez problema oteglila 20-ak metara i zaslužila bučan pljesak okupljenih znatiželjnika, iako dulje od godinu i pol dana nije vukla kamione jer je malo nezgodno premještati tuđa vozila po parkingu, a svoj kamion za trening nema.

Tek tu i tamo koji vozač zna doći zamoliti snagatore Behemota da mu prenesu automobil ako ga na parkingu blokira drugo vozilo. 

Lana inače bez problema digne 95 kilograma iz čučnja i 55 iz benča, odnosno s prsiju ležeći na klupi, te 120 kilograma u deadliftu, to jest dizanju utega s poda. To su službeni podaci zabilježeni na natjecanjima, a na treninzima ona može i puno više, ali te uspjehe ne uzima u obzir. Osvojila je zlato u benču u lanjskog kolovoza na otvorenom turniru Lika rux power u Gospiću i srebro u deadliftu.

- Imala sam veliku tremu, koju imam gotovo uvijek pa ispada da sam sama sebi najveći problem.Bila sam loša u kategoriji koja mi je najdraža, jer zbog treme nisam digla ono što bez problema dižem na treninzima. Zato je srebro umjesto zlata - kaže skromna Lana.



Prije samo godinu i pol došla je vježbati u Ivandićev powerlifting klub Behemot u Zadru i u kratkom vremenu lijepa grafička dizajnerica postala je prava "zvijer". Klub je ,naime, dobio ime po starozavjetnoj mitskoj zvijeri, a naziv je postao simbol za nešto ogromno i snažno.  Za to su se ime odlučili jer je, kaže Ivandić, sva popularna mitološka zvjerad bila zauzeta. Klub je pokrenuo s nekoliko entuzijasta u očevoj garaži u zadarskim Arbanasima 2013. godine, a Lana je došla kad su već preselili na Ravnice u novi prostor.

- Lanin se talent vidio na prvu. Jer, postoje dvije vrste sportaša, one koje moraš tjerati da se više trude i oni koje moraš zaustavljati da ne pretjeraju. Lanu je od prvog treninga trebalo zaustavljati da se ne ozlijedi. Povući kamion je teško, ali lakše nego što izgleda. Bitna je tehnika. Svi natjecatelji povuku kamion, no treba ga povući najbrže od svih. Često se radi i o svega polovici sekunde prednosti za pobjedu - kaže Ivandić koji je i sam osvajač državnih prvenstava u powerliftingu, a imao je uspjeha i u Ju Jitsu koji je trenirao prije toga.

S Lanom Volarević trenira po dva ili tri sata tri ili četiri puta tjedno. Po parkiralištu oko kluba kao od šale razvlače kamione i kombije, a ako ih nema, posluže i osobni automobili s podignutom ručnom. 


Mlada snagatorica nema dečka, no jasno joj je da će razgovor o sportu kojim se bavi prestrašiti većinu pripadnika "jačeg spola". Skladno je građena i snaga njezinih mišića ne upada u oči na prvi pogled pa ih ona za svaki slučaj i ne spominje u prvim kontaktima. 

- Pa mislim da me se dečki malo boje. A naučila sam i da ulet "Ja dignem više nego ti težiš" baš i ne pali - kaže Lana kroz smijeh.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)