Obavijesti

News

Komentari 69

Lincolnov krvnik bio je slavni glumac kojeg je publika voljela

Lincolnov krvnik bio je slavni glumac kojeg je publika voljela
1

John Wilkes Booth, atentator na američkog predsjednika Abrahama Lincolna, uspio je pobjeći iz kazališta u kojem ga je ubio. Za njim je krenula potjera. Uhvaćen je 11 dana kasnije...

VIDEO

John Wilkes Booth (27), glumac i fanatični pristaša Konfederacije, nije imao problema ući u kazalište Ford u Washingtonu u kojem je predsjednik Abraham Lincoln sa suprugom Mary gledao predstavu "Our American Cousin" ("Naš američki rođak").

Naime, atentator Booth bio je jedan od najpoznatijih glumaca u to vrijeme, svojevrsni 'celebrity' i svi su mislili da je i on došao pozdraviti predsjednika.

Želio da crnci ostanu robovi

No on ga je samo htio 'skratiti za glavu' i to pet dana nakon što je Građanski rat završio, a južnjaci nisu pobijedili. Booth je, naime, bio veliki protivnik Lincolnove odluke o ukidanju ropstva i oslobađanja robova, a za vrijeme rata bio je konfederacijski špijun. Smatrao je Lincolna tiraninom koji želi izbrisati južnjački način života.

Već prije je sa svojom ekipom urotnika htio oteti i ubiti Lincolna, a kap koja je prelila čašu je bila Lincolnova najava da planira uvesti jednaka glasačka prava za crnce i bijelce. Nakon toga ništa ga nije moglo zaustaviti da obavi ono što je naumio...

Proglašavali ga glumačkim genijem

Rođen u poznatoj glumačkoj obitelji, Booth je započeo glumačku karijeru u 17. godini s ulogom u Shakespeareovu Rikardu III. te vrlo brzo postao uspješni putujući glumac. Novine su o njemu pisale hvalospjeve, divili su se njegovom talentu i energičnoj pojavi.

Bio je najobećavajućiji mladi glumac tog vremena. Nastupao je u svim najboljim kazalištima od New Yorka, preko Bostona i Chicaga do St. Louisa i New Orleansa. 

Metak u potiljak

Veliki petak, predsjednik u svojoj loži sa ženom, tjelohranitelj nije uz njega. Zadrti južnjak Booth je iskoristio trenutak, ušao u predsjedničku ložu u točno odabranom trenutku, onda kad je predstava dosezala vrhunac i kad je glavni glumac izgovorio najsmješniju rečenicu.

Kad se publika smijala histeričnim smijehom prišuljao mu se s leđa, naciljao stražnju stranu Lincolnove glave i iz neposredne blizine ispalio jedan metak iz pištolja Derringer. Zatim je pobjegao preko ograde lože i skočio u parter kazališta s visine od oko 3.6 metara.

Tom prilikom je pred prestravljenim auditorijem povikao “Sic semper tyrannis” (Uvijek tako tiranima), što je bila po legendi Brutova rečenica pri ubojstvu Cezara (a također je i moto južnjačke države Virginije).

Ranjeni Lincoln jedva je disao. Liječnik je ustanovio da je ranjen u glavu, a ne kako se prvobitno pretpostavljalo uboden u rame. Nakon što je bio u komi devet sati, Lincoln je preminuo i tako postao prvi predsjednik ubijen u atentatu.

Atentator je pobjegao na konju iz Washingtona. Za njim je organizirana potjera, a nakon 11 dana bijega, Bootha sa pronašli na farmi u saveznoj državi Virginia, 48 kilometara južno od glavnog grada.

Nakon kratke borbe, na današnji dan 1865., ubio ga je narednik Boston Corbett.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti