Obavijesti

News

Komentari 45

Made in Hrvatska: Ovaj luster ima 80.000 različitih kristala

Made in Hrvatska: Ovaj luster ima 80.000 različitih kristala

Luster koji je po narudžbi napravila tvornica rasvjete Dekor iz Zaboka težak je četiri tone, a visok osam metara. Na sebi ima čak 80.000 raznovrsnih kristala

VIDEO

Danas ćemo ga razmontirati, spremiti u sanduke i poslati naručitelju. Potom će ga sastaviti na kruzeru kojem je namijenjen i zaploviti svjetskim morima, rekao je Dragutin Plahutar, direktor tvornice rasvjete Dekor iz Zaboka.

Njegova je tvornica dobila ovaj projekt zajedno s partnerom iz Austrije nakon međunarodnog natječaja na koji su se prijavile brojne ugledne tvrtke. Dobili su, kažu, doslovno samo skicu lustera. Potom su 72 radnika Dekora tri mjeseca vršila ispitivanja. Prvo su sastavili samo kostur lustera i testirali ga, a kasnije su oko njega slagali prstenove. Sve je odgovaralo. Bila su potrebna još tri mjeseca da se luster u potpunosti izradi. Od materijala su koristili nehrđajući čelik inoks, posebnu vrstu koja se koristi za more, a zrcalan je i reflektira svjetlost. Ugradili su i led žarulje s malim čipovima koji troše i vrlo malo energije te su ga optočili s čak 80.000 različitih kristala.

- Poliranje i postavljanje kristala bio je najmukotrpniji posao. Polirali su se brusnim trakama i činilo se da tom poslu nema kraja - otkrila je Rasta Kraševac, direktorica marketinga u Dekoru.

Problem je bila i veličina lustera

Za grdosiju od osam metara hala u kojoj su ga proizveli nije bila dovoljno velika. Stoga je sa stropa visjela samo polovina lustera.

Cijeli luster je težak oko četiri tone, a promjer najšireg prstana koji se nalazi na samom vrhu ima 3,5 metara. Megaluster, jedan od najvećih na svijetu, može i mijenjati boje, a imat će isključivo dekorativnu svrhu na jednom luksuznom kruzeru o kojem nisu htjeli otkriti detalje.

- Na nama je bila velika odgovornost. Morali smo napraviti ekskluzivan luster, ali morao je istodobno biti potpuno siguran. Visjet će u atriju u kojem će boraviti oko 2000 ljudi. Možete zamisliti kakva bi tragedija bila da se sruši - rekla je Kraševac. Vrhunska kvaliteta je upravo ono što Dekor izdvaja od ostalih rasvjetnih domaćih i stranih tvornica, smatraju u tvrtki. Uvjereni su da su zbog toga izabrani za ovaj projekt.

- Osim što možemo napraviti sve po posebnim zahtjevima koji idu mimo standardne proizvodnje i na vrlo kvalitetan način, tajna našeg uspjeha je i u tome što sve radimo sami. Čak i alat koji nam treba proizvodimo sami u alatnici u vlastitoj tvornici - rekla je Kraševac, ponosno istaknuvši da tvrtka posluje još od 1960. godine.

Angažmani na ekstravagantnim lusterima počeli su prije 12 godina. Tada su za austrijskog partnera izradili 28 lustera u obliku cvjetova. Isti zadatak dobili su i Indijci, međutim, njihovi su lusteri bili potpuno neispravni, dok su zabočki završili u Nacionalnom kongresnom centru u Kataru. Od tada, svi traže samo hrvatsku kvalitetu.

Sve je domaće

U Dekoru ništa ne uvoze iz Kine. Sve naprave sami u tvornici, čak i alat koji im treba proizvode u alatnici.

Mukotrpni rad

Radnici su u luster utkali 80.000 kristala koje su prethodno polirali da dobiju visoki sjaj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje