Obavijesti

News

Komentari 98

Magdi je 100 godina, ali i dalje ide na njivu: To me drži živom

Magdi je  100 godina, ali i dalje ide na njivu: To me drži živom
1

Magda Karažija rodila se na današnji dan 1917. godine. Ni nakon stoljeća života ova starica koja živi u zagorskom selu Sopot nije klonila duhom. Na licu joj je osmijeh, raduje se životu..

VIDEO

I premda je danas napunila sto godina baka Magda ne misli prestati raditi. Sjedne sa svojim sinom na traktor i pravac na njivu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

- Veseli me biti na svježem zraku. To me drži na životu – kaže Magda koja uz šesetro djece ima jedanaestero unučadi i dvanaestero praunučadi. Magda djevojačkog prezimena Šoprek rodila se 1917. u Mihovljanu, a već sa 12 godina otišla je u Zlatar gdje je njezina strina imala gostionicu.

- Uzela me u službu. Posluživala sam goste i kuhala. Tako sam već kao jako mlada naučila dobro kuhati - priča Magda koja je s 19 godina preselila u Zagreb gdje se zaposlila kao kuharica i provela, ističe, naljepše godine života.

Iz Zagreba preselila na selo

- Bila sam mlada djevojka koja je uživala u velikom gradu. Išla sam u kino, znala si kupiti lijepu haljinu. Zarađivala sam svoje novce, kupovala što sam htjela i nitko mi nije naređivao - govori Marta koja je u Zagrebu upoznala i svog supruga Josipa iz Sopota kraj Pregrade s kojim je provela 60 godina u braku.

On je također radio u Zagrebu, a mladi par se vjenčao1941. godine. No uskoro su se morali preseliti u njegovo rodno selo jer su mu se roditelji razboljeli i nije bio nitko tko bi se brinuo za imanje. To joj se i nije baš svidjelo jer je bila navikla na gradski stil života, a ne na kopanje i rad u polju i vinogradu. No otišla je. I s puno entuzijazma prihvatila svoj novi život. A nije joj bilo lako. Suprug je često bio na terenu, trebalo je odgajati šestero djece, brinuti za kućanstvo a i poljoprivredni poslovi su čekali na nju. Često je bila i gladna jer trebalo je nahraniti puno djece. Iako je život nije mazio ističe da nikad nije bila bolesna i da je uvijek pazila na sebe.

' Ne treba puno jesti'

-  Uvijek sam vodila brigu za svoj život. A puno sam radila. Sama se sebi čudim kako sam mogla toliko raditi, i to bez muža. Mislim da je tajna u tome da se ne treba puno jesti. Ja nikad nisam puno jela - zaključila je baka Magda, vitalna starica vedrog duha kojoj su povodom stotog rođendana pripremili slavlje. U Područnoj školi jučer su se okupili predstavnici Grada Pregrade te Udruge umirovljenika Pregrada, kao i članovi velike obitelji ove stogodišnjakinje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je