Obavijesti

News

Komentari 25

Majčina ljubav: Mojoj Anji (4) dala bih i srce, ne samo bubreg

Majčina ljubav: Mojoj Anji (4) dala bih i srce, ne samo bubreg
2

Irena je za problem znala još u trudnoći, ali liječnici joj nisu mogli reći što će biti kad se Anja rodi. Rekli su mi da može umrijeti, ili završiti na dijalizi, ili pak da može sve biti u redu

VIDEO

Moja mama je meni dala bubreg i ja sad imam tri bubrega, a mama jedan. Ja sam jako sretna i sad sam zdrava, rekla nam je Anja Mavrić, vesela četverogodišnjakinja iz Pule, kojoj je majka Irena (32) sredinom svibnja donirala bubreg.

Transplantacija je obavljena u klinici Azienda ospedaliera di Padova u Padovi. Ova hrabra djevojčica operirana je 10. svibnja i transplantacija je protekla dobro, no nakon par dana pojavile su se komplikacije.

Mali veliki borac


- Na njezin četvrti rođendan, 18. svibnja, vidjela sam da ne mokri uredno. Nakon što je u bolnici otvorila darove i ugasila svjećice na rođendanskoj torti, liječnici su je ponovno hitno operirali jer je dobila trombozu. Izvadili su bubreg koji sam joj ja dala, očistili ga i ponovno vratili. Operacija je trajala punih šest sati, a bubreg je proradio peti dan. Moja Anja je veliki borac, divno dijete, koje je uvijek bilo veselo i živahno. Dala bih joj i srce da treba, i njoj i njezinoj mlađoj sestrici koja je tijekom našeg boravka u klinici bila na čuvanju kod bake u Puli - rekla nam je hrabra mama Irena.

Obje su došle kući 30. lipnja i osjećaju se odlično. Za njih dvije život tek počinje. Irena je rekla da joj je prije odlaska u Padovu puno pomogla Udruga Hrabrica. Udruga okuplja i pomaže roditeljima s djecom na dijalizi.

Pomoć udruge Hrabrica


- To su mame koje su prošle ili koje prolaze slični put koji smo i mi prošle te smo u njima pronašle najveću potporu. Još u trudnoći s Anjom znala sam da ima neke probleme s bubrezima, ali mi liječnici nisu mogli reći što će biti kad se rodi. Rekli su mi da može umrijeti, ili završiti na dijalizi, ili pak da može sve biti u redu. Za dijete se živi, i ja tako živim za svoju djecu - rekla je ova hrabra majka. Anja je na dijalizu krenula kao beba, s navršenih osam mjeseci.

- Tri i pol godine išla je na dijalizu, a radili smo i kod kuće 14 sati na dan - prisjetila se mučnih dana.

Anji su mamin bubreg presadili u trbušnu šupljinu, pa sad ima tri bubrega.

- To je uobičajeno. Ja sam bila jedini srodni donor. Obje imamo krvnu grupu 0+. U Padovi smo najprije prošle sve obrade i preglede te je tek onda dogovorena transplantacija. Danas naše bolnice tako malenu djecu koja se trebaju transplantirati šalju u klinike u inozemstvo, i to je dobro. Oduševljeni smo i liječnicima na Rebru, kao i onima u Padovi. Posebno smo zahvalni dr. Gambi koji je napravio transplantaciju u Padovi - kaže nam mama Irena.

Kad joj je rečeno da je njezina mala princeza dobro podnijela operaciju i da je transplantacija uspjela, sreći nije bilo kraja.

Nema mjesta za paniku i strah


- Moja operacija vađenja bubrega trajala je tri sata, a Anjina šest sati. Ja sam bila na jednom odjelu nakon operacije, a suprug s Anjom na drugom. U tim trenucima nije bilo mjesta za paniku i strah. Znala sam da je moja djevojčica borac kao i ja te da će sve biti u redu - priznala je Irena.

Za Anju kaže da je mudrica te da zna što želi i kako to dobiti.

- Svim majkama koje se nađu u sličnoj situaciji mogu poručiti da ne gube nadu. Neka idu po nekoliko liječničkih mišljenja i pronađu liječnika u kojeg će bezuvjetno imati povjerenja. Važno je i podijeliti iskustva s ostalim roditeljima koji prolaze sličan put. Oni će vam biti od velike pomoći. Anja danas pije 19 raznih lijekova: ciklosporin, augmentin, kortikosteroide... Odlično podnosi terapiju. Ona je moja heroina - kaže nam mama Irena.

mavric

Oko 100 djece čeka na presađivanje organa

Premda su Hrvati vodeći stručnjaci u transplantaciji srca ili jetre, kad je riječ o presađivanju bubrega najmlađim pacijentima, takvih nam liječnika i dalje manjka.

U Hrvatskoj godišnje stotinjak djece čeka na presađivanje organa. Najviše mališana čeka upravo na transplantaciju bubrega. Kako smo već pisali, mali pacijenti teški do 15 kilograma na operaciju moraju ići u Francusku ili Italiju. Presađivanje bubrega mališanima u inozemstvu HZZO plaća do 100.000 eura. Razlog odlasku u inozemstvo leži u nedovoljnom iskustvu u transplantaciji bubrega kod male djece i mogućim komplikacijama nakon operacije. Kako bi se to promijenilo, nužne su specijalizacije liječnika iz tog područja koje Ministarstvo zdravlja već godinama nije odobrilo. Specijalizacija liječnika u Hrvatskoj stoji između 250.000 i 300.000 kuna.

Nakon operacije, kad se vrate u Hrvatsku, djecu s presađenim bubregom kontroliraju liječnici u Zavodu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb. U sklopu programa TX bubrega u djece, u KBC-u Zagreb je od 2000. do 2015. godine transplantiran brubreg u 67 mališana.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa