Obavijesti

News

Komentari 107

Marić objasnio promjene: PDV ipak neće smanjiti na 24 posto

Marić objasnio promjene: PDV ipak neće smanjiti na 24 posto
3

Ministar Marić je rekao i da u ugostiteljstvu ostaje niža porezna stopa na hranu i piće, ali samo u slučaju ako gost ugovori puni pansion, polupansion ili noćenje s doručkom

VIDEO

Kako se neće povećati PDV na mlijeko, kruh, lijekove, knjige 2018. godine s pet na 12 posto, neće biti niti prvotno predloženog smanjenja PDV-a s 25 na 24 posto iste te godine.

POGLEDAJTE VIDEO:


- Ne ugrožavamo reformu, zato što ostaju sve snižene stope, nema niti smanjenja opće stope PDV-a 2018. godine – rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pojasnio je i za koju će samo hranu i piće ostati niža stopa od 13 posto. Oni će se plaćati samo za one turiste koji ugovore puni pansion, polupansion ili noćenje s doručkom. Na sve ostalo će i u hotelskom restoranu biti PDV 25 posto kada se zasebno konzumira izvan ugovorenih paketa. 

Što se tiče PDV-a na novine i svih proizvoda i usluga koji su na 5 posto, sve ostaje kako jest.

- Što se tiče duhanskih proizvoda, čuli ste da ima korekcija u Zakonu o trošarinama. Međutim, vas možda najviše zanima što će Vlada promijeniti uredbom prije kraja godine. U razgovorima smo s proizvođačima duhanskih prozivoda, oni su svjesni toga da moramo sustav uskladiti s EU. Dogovor je da možete očekivati da će Vlada s uredbom korigirati sustav do kraja godine.

- Očekujemo izglasavanje svih ovih zakona na vrijeme i njihovu implementaciju za veliku većinu s 1. siječnja 2017. godine - rekao je Marić. Dio zakonskih promjena, napomenuo je, ići će u kasniju primjenu, zbog potrebne suglasnosti Europske komisije.

Osim cjelovitosti i sveobuhvatnost, Marić je kazao je da se pri poreznoj reformi zalagao se da se ne odustane od principa zacrtanih na samom početku. Riječ je o dva integralna elementa -značajnom unapređenju i povećanju efikasnosti i transparentnosti poreznog sustava te o tome da se prostor za porezno rasterećenje što je moguće pravednije, bolje i efikasnije raspodjeli, poglavito između hrvatskih građana i poduzetnika, ističe ministar financija.

Po njegovim riječima, neto efekt porezne reforme je 2 milijarde kune u 2017. godini, a kada se uzme u obzir da će dobar dio tereta ići i na strane goste, taj je efekt za hrvatske građane i poduzetnike i nešto veći.

Ponovio je i da će porezna reforma imati velike makroekonomske i implikacije na javne financije te se njome smanjuje udio poreza u BDP-u za 0,6 posto već u prvoj godini.

Prvi multiplikativni efekt, koji dolazi od rasterećenja kod oporezivanja dohotka i dobiti, već u prvoj godini donio bi rast nominalnog BDP-a od najmanje 1,5 milijardi kuna, kao i najmanje 6.500 novih radnih mjesta te povratak proračunskih prihoda od najmanje 400 milijuna kuna. Drugi multiplikativni efekt, u smislu povećanja raspoloživog dohotka građana i posljedično dizanja potrošnje, kao i smanjivanjem poreznog opterećenja poduzetnika te jačanje njihove investicijske aktivnosti, rezultirat će dodatnim rastom BDP-a na razini do otprilike 2,5 milijarde kuna, otvaranja između 11 i 11,5 tisuća novih radnih mjesta, odnosno poreznim prihodima do 800 milijuna odnosno milijardu kuna.

Ukupni efekt ove porezne reforme za 2017. i 2018. godinu iznosi 3,3 milijardi kuna, naveo je.

Marić: Reforma je prestručna za populizam

Božo Petrov, čelnik Mosta, prije sjednice Vlade je najavio da će na poreznu reformu uputiti amandmane kako dužnosnicima ne bi rasle plaće zbog izmjena poreza na dohodak.

"Legitimno je da se taj amandman podnese. Porezna reforma je preveliki zahvat i stručni posao koji je odrađen i ne bih ga promatrao u nekim populističkim i demagoškim principima", odgovorio je Marić ponovivši kako je porezna reforma cjeloviti dokument. 

Na pitanje hoće li odstupiti ukoliko reforma ipak ne dobije zeleno svjetlo u Saboru, Marić je kazao da ne razmišlja o takvom scenariju.

"Prvo ću morati popiti par vitamina, jer prvi dan kada se naspavam vjerojatno ću uhvatiti neku prehladu", našalio se ministar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21