Obavijesti

News

Komentari 218

Marš žena: Prvog radnog dana Trump je suočen s prosvjedima

Marš žena: Prvog radnog dana Trump je suočen s prosvjedima
15

Stotine tisuća žena marširale su centrom Washingtona, mnoge noseći ružičaste šešire, ali i ulicama New Yorka, Los Angelesa, Chicaga, Bostona i drugih američkih gradova

VIDEO

Nekoliko stotina tisuća žena prosvjedovalo je u subotu u nekoliko američkih gradova protiv Donalda Trumpa, što je prvi znak s kakvim bi se razmjerima protivljenja javnosti mogao suočiti američki predsjednik na početku mandata.

Stotine tisuća žena marširale su centrom Washingtona, mnoge noseći ružičaste šešire, ali i ulicama New Yorka, Los Angelesa, Chicaga, Bostona i drugih američkih gradova.

A woman wearing pink pussy protest hat poses for a photograph during the Women

Trump je tijekom kampanje razljutio mnoge liberalne Amerikance svojim ponižavajućim komentarima o ženama, muslimanima i Meksikancima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Marš žena" na Washington izgledao je po brojnosti sudionika veći nego Trumpova inauguracija.

Oragnizatori su policiji prijavili da očekuju oko 200.000 ljudi, ali je masa izgledala znatno veća od toga i protezala se više od milje (1,6 km).

Planirani marš u Chicagu toliko je narastao da su organizatori odustali od šetnje ulicama i održali masovni skup na jednom mjestu. Policija je priopćila da je bilo više od 125.000 ljudi.

Thousands of people, many wearing pink hats, chanted, cheered and held protest signs while marching to the U.S. consulate in Toronto

Prosvjedi zorno ilustriraju koliko je Amerika podijeljena zemlja, koja se još nije oporavila od mučne kampanje 2016.

"Uznemirene smo svime što Trump namjerava napraviti", rekla je 35-godišnja Bonnie Norton.

Pam Foyster iz Colorada kazala je da je atmosfera podsjeća na prosvjede protiv rata u Vijetnamu 60-ih godina prošlog stoljeća. "Imam 58 godina i ne vjerujem da ovo moramo opet raditi", kazala je, aludirajući na borbu za ženska i građanska prava. 

Iako njegova stranka sada kontrolira i Bijelu kuću i Kongres, Trump je suočen s golemim protivljenjem dijela američkog društva na početku mandata, razdoblje koje inače više slični na medeni mjesec novog predsjednika i javnosti.

Ankete pokazuju da je Trump najnepopularniji američki predsjednik na početku mandata u povijesti.

People participate in a Women

 

Desetine tisuća žena sudjelovalo je u "sestrinskim" prosvjedima protiv Trumpa u Sydneyju, Londonu, Tokiju i brojnim drugim gradovima Europe i Azije.

Trump se danas oglasio na Twitteru, ali nijednom riječi nije spomenuo prosvjede.

Washingtonski metro zabilježio je do 11 sati ujutro 275.000 putnika, za 82.000 više nego u petak u isto toliko sati, na dan Trumpove inauguracije.

Protesters in the Women

Prosvjed je bio miran, suprotno od nasilnih događanja dan prije, kada su nezadovoljnici razbijali izloge, palili automobile i tukli se s policijom.

Mnoge prosvjednice nosile su "pussyhats", ružičaste kape s mačijim ušima, što je referenca na Trumpovu izjavu iz 2005., koja je isplivala tijekom kampanje, da žene grabi za genitalije.

Na prosvjedu je bilo i poznatih osoba, poput Madonne i donedavnog državnog tajnika Johna Kerryja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina