Obavijesti

News

Komentari 148

Maršal ga je hvalio za njegov trud i rad: Bio sam Titov urar

Maršal ga je hvalio za njegov trud i rad: Bio sam Titov urar
3

UŠTIMAVAO BRIJUNE Maršal je imao puno satova koje je trebalo popravljati. Branko Malić (89) po preporuci je došao na Brijune. Tito mu je poklonio zlatni sat

VIDEO

Vojni rok sam služio u mornarici u Puli i tu sam i ostao. Nikad nisam bio u nekoj partiji, a na Brijune da popravljam Titove satove došao sam po preporuci, rekao je Branko Malić (89). Dodaje kako je godinama radio kao Titov urar.

- Nakon deset godina rada Tito mi je poklonio zlatni sat s njegovim potpisom koji i danas čuvam. Bio sam stručan u popravljanju satova, a zanat sam učio u Šapcu - opisuje Branko. Svoju urarsku radnju “Big Ben” otvorio je 1953. godine, a ona je od tada na istoj adresi. Nakon umirovljenja njome upravlja njegov sin Žarko. U svojoj bogatoj životnoj priči, osim satova koje i danas popravlja, Branko obožava restaurirati harmonike, a ima ih više od 30. Izvrsno svira na harmonici i na usnoj harmonici te ide na razne manifestacije. 

Rođen je u znaku sedam

Za njegov život su, kaže, vezane sedmice pa je tako rođen 27. 7. 1927. godine u 7 sati ujutro u Šapcu. Kaže da mu je sedmica sretan broj. U svojoj radionici čuva bogatu kolekciju starih džepnih i kućnih satova. U šali zna reći da satovi imaju besmrtno srce jer se stalno čuje ritmično kucanje, a danas je sve manje-više digitalizirano.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S Titom nisam provodio vrijeme, ali me je znao pohvaliti preko drugih ljudi za svoj trud i rad. Uštimavao sam na Brijunima sve satove, a prvi je to bio zidni Titov sat na Vangi koji nije radio pa su tako izostale i arije koje su u točno vrijeme svirale iz tog sata. Tito ga je dobio od Sukarna, indonezijskog političara na poklon. Uz taj, nije radio ni Jovankin sat koji je visio u kuhinji na zidu, kao ni sat u Titovoj radionici - prisjeća se Branko.

Dodao je da je tadašnjem majoru Ivanu Grubiću rekao da bi morao taj sat s Vange odnijeti u svoju radionicu u Pulu jer da tamo ima bolji alat. On mu to nije dopustio rekavši da se sat s Vange mora popraviti na Brijunima pa je tako i učinio.

Dusko Marusic/PIXSELL

Tito je imao puno satova

- Tito je imao i sat s kojim je išao u ribolov, a koji mu je poklonio finski predsjednik Urho Kekkonen. Maršal ga je smočio u ribolovu, a meni su ga dva udbaša donijela u radionicu da ga popravim. Odmah sam vidio da je to skupi sat koji ima posvetu s unutarnje strane i zlatnu narukvicu. Tito ga je često nosio i puno puta se slikao s tim satom. Popravio sam i taj sat koji se danas nalazi u beogradskome muzeju. Tito je imao puno satova i volio ih je, a mnoge je dobivao na poklon - govori Branko.

Dusko Marusic/PIXSELL

Kaže da je Tito i poklanjao satove svojim gostima. Neki su bili novi, a neki malo nošeni.

- Trebalo ih je samo očistiti. Prije nego što je Maršal dolazio na Brijune trebao sam pregledati satove - kaže Branko.

U kolekciji ima i harmonike

Njegova druga velika ljubav su harmonike koje obožava restaurirati i svirati. Najstarija harmonika ima 120 godina, a u kolekciji ih ima 30. U Istri na smotri u Gračišću poznat je kao svirač usne harmonike.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a