Obavijesti

News

Komentari 225

Medved: Nezaposleni branitelji ubuduće će primati naknade

Medved: Nezaposleni branitelji ubuduće će primati naknade
9

Upitan hoće li doći do povećanja mirovina branitelja, odgovorio je da ta mjera nije predmet zakona, ali da očekuje da će se u proračunu naći novac i da će s 1. rujnom početi novi izračun mirovina

VIDEO

Danas se javnosti predstavlja tekst nacrta Zakona o hrvatskim braniteljima. Prije predstavljanja neke detalje je za N1 otkrio ministar branitelja Tomo Medved.

"Posebno smo usmjeri na one kategorije branitelja koje do sada nisu bile prepoznate, sve dosadašnje mjere su bile usmjerne prema stradalnicima iz rata i njihovim obiteljima, ovdje su obuhvaćeni i branitelji koji nisu bili ranjeni i koji danas spadaju u red najranjivijih kategorija, njih je oko 82 tisuće. Uvodi se mjera naknade za nezaposlene branitelje", kazao je Medved i pojasnio da je ranije ova kategorija spadala pod Ministarstvo socijale, a da će primjenom novog Zakona doći pod Ministarstvo branitelja.

Za naknade u 2017. je već osiguran novac u proračunu, a projekcijama se planiraju sredstva za osiguranje te mjere u narednih nekoliko godina, kazao je Medved.

"Stupanjem na snagu Zakona odmah smo spremni primijeniti tu mjeru", kazao je Medved.

Potvrdio je da su novim Zakonom obuhvaćeni i bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

"Stradalnici iz redova HVO-a i njihove obitelji su prepoznati u Zakonu, zaštićena su njihova prava", kazao je Medved i pojasnio da će dio njihovih prava biti reguliran i dopunom međunarodnog zakona iz 2006., a o čemu se treba pregovarati s BiH.

Ministar nije želio otkriti koliko će prava koja proizlaze iz novog Zakona stajati državu.

"Danas ćemo točno imati egzaktnu sliku, imamo osigurana sredstva za 2017.", kazao je Medved.

Upitan hoće li doći do povećanja mirovina branitelja, odgovorio je da ta mjera nije predmet zakona, ali da očekuje da će se u proračunu naći novac i da će s 1. rujnom početi novi izračun mirovina bez mjere umanjenja.

Nije želio komentirati napise u medijima da je Vlada donijela odluku da ploča HOS-a s natpisom  "Za dom spremni" ostaje u Jasenovcu.

"To nije tema današnje konferencije, već tema prijedloga nacrta Zakona o braniteljima. Molim vas  pitanje postavite nadležnom ministru", kazao je Medved.

Fred Matić: 'Branitelji su žestoko izigrani'

- I meni da je netko dao milijardu, dvije, tri četiri i više, stvorio bih čuda i čudesa. Međutim, od svega toga nema ništa. Branitelji su još jednom izigrani, a zadovoljeni su oni koji su bili u šatoru i to djelomično. Produžuje se pravo za stjecanje statusa branitelja, pa se uskoro može očekivati Plenkovića i Medveda da uruče cvijeće i bombonjeru milijuntom branitelju, kazao je Predrag Matić Fred, bivši ministar branitelja u Vladi Zorana Milanovića komentirajući nacrt prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

- Ja bih ovo riješio za četiri minute. Mogu reći ironično tko ima jedinu korist od ove izmjene i dopune legendarnog zakona. Treba znati da je 250 ljudi u hotelu Laguna godinu i pol dana jelo, pilo i smišljalo ovo. Dakle, potpuno isti zakon kao što je i bio. Jedina korist je sprečavanje genocida nad paškom janjetinom, koji će se sada konačno spriječiti, kazao je bivši ministar branitelja.

>>> Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima pročitajte OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 225
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21