Obavijesti

News

Komentari 58

Menadžer za pobjedu: Hrvat vodi Hillary do Bijele kuće

Menadžer za pobjedu: Hrvat vodi Hillary do Bijele kuće
1

On je besprijekoran profesionalac i prijatelj, rekao je Steve Duprey za Mikea Vilacicha, voditelja kampanje Hillary Clinton za državu New Hampshire

VIDEO

On je besprijekoran profesionalac i prijatelj, rekao je Steve Duprey za Mikea Vlacicha, voditelja kampanje Hillary Clinton u New Hampshireu.

Hrvat Mike Vlacich zaposlen je kao glavni menadžer predsjedničke kampanje Hillary Clinton za državu New Hampshire. Njegov je otac došao u Ameriku 1995. godine, iste godine kad je i njegova majka došla u SAD iz Italije. Do desete godine živjeli su u New Yorku, nakon čega se obitelj seli u Concord u New Hampshireu. Otac mu je radio u tiskari, a majka je bila pomoćnica u školskom sustavu.

Nakon što je 2000. godine kampanjom doveo do reizbora Jeanne Shaheen za senatoricu, bilo je očekivano da će u nekom trenutku doći do veće kampanje, poput predsjedničke.

- To je težak posao, mora se potruditi da demokratski glasači ostanu motivirani - rekao je Nick Clemons, šef Hillaryna stožera iz 2008. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Očekuje se da će Vlacich svojim iskustvom pridonijeti podizanju broja glasova za Clinton u New Hampshireu.

Duprey je član Nacionalnog odbora Republikanske stranke, stoga je iznimno značajno što je odlučio pohvaliti kolegu iz suparničkog tima.

- Vlacich nije poput drugih političara koji samo rade na kampanji, ne vodeći računa o ljudima s kojima surađuju - dodao je Duprey.

I političar Colin Van Ostern, iz izvršnog vijeća New Hampshirea, smatra da je Vlacich odličan izbor za Hillary Clinton.

- Znamo se 14 godina, oni su odlična kombinacija - rekao je Van Ostern.

Kako Vlacichevi kolege kažu, tijekom 20 godina u politici on nije stekao niti jednog neprijatelja. U braku je s Liz Purdy, političkom konzultanticom, i imaju dvije kćeri.

Predsjednički kandidati u SAD-u imaju povjerenje u Hrvate na visokim pozicijama u kampanjama. Američki predsjednik Barack Obama izabrao je Capriciju Penavic Marshall (45), Amerikanku hrvatskog podrijetla, za šeficu protokola. Njezin otac Frank Penavic, Hrvat iz Širokog Brijega, 1960-ih godina odselio se u Cleveland, gdje se vjenčao s Meksikankom, Capricijinom majkom. Capricia, koja je diplomirala političke znanosti i pravo, u vrijeme predsjednika Billa Clintona postala je šefica Bijele kuće. Imala je samo 32 godine te je ušla u povijest kao najmlađa šefica predsjednikove rezidencije. Capricia Penavic Marshall bila je i u kampanji Hillary Clinton kad se bivša prva dama natjecala za mjesto senatorice 2006.

Ovu predsjedničku kampanja uglavnom opisuju kao napetu, prljavu i punu podlih momenata. Tako je i sinoćnja debata od sat i pol bila prilično neprijateljska, obojena optužbama i pokušajima da svaki kandidat opravda svoje afere. Debata je bila na Sveučilištu Washington u St. Louisu, a kandidati su na početku odbili rukovati se jedno s drugim. Potvrdili su da imaju suprotna mišljenja o gotovo svim temama. Vezano za snimku iz autobusa na kojoj je Trump rekao kako hvata žene za spolne organe bez njihova pristanka, Trump se ispričao i rekao kako mu je nelagodno zbog toga, no kako se samo radilo o “razgovorima iz muške svlačionice’’.

- Mrzim to što sam napravio i sram me, ali eto, to sam rekao usput. Nisam ponosan na to, ali ono što je Bill Clinton radio ženama mnogo je gore - rekao je Trump.

O korištenju privatnog e-maila dok je bila državna tajnica, Clinton je rekla da nikakav povjerljiv materijal nije završio u pogrešnim rukama. Trump je rekao da će, bude li izabran, imenovati posebnog tužitelja da provede istragu o Hillary Clinton jer je ona dovela u opasnost nacionalnu sigurnost.

- Dobro je da netko s temperamentom poput Donalda Trumpa nije zadužen za provođenje zakona u našoj zemlji - rekla je Hillary Clinton.

Na to je Trump rekao kako je njezin kut gledanja takav jer bi ona u tom sustavu završila u zatvoru. Sukobili su se i na pitanju o navodnim ruskim hakerskim napadima, o zdravstvenom osiguranju, poreznom sustavu te pitanjima o muslimanima. Ipak, na kraju debate su se tenzije očito smirile jer su se kandidati tad rukovali.

Zbog uvredljive snimke koja je za vikend procurila u javnost Trumpova je popularnost bila poljuljana, ali debata je pridonijela da donekle osvjetla svoj obraz. Ipak, prema rezultatima anketa, veći broj gledatelja smatra kako je Clinton pobijedila.

- Uvijek izbori u SAD-u snažno utječu na političku arenu svih članica NATO saveza. Također, snažan utjecaj SAD ima na sve zemlje koje su u geopolitičkom prostoru podložnom njihovu interesu. Hrvatska spada u obje skupine - objašnjava Davor Gjenero, politički analitičar.

Gjenero spominje kako je Hillary Clinton upućenija u važnost geopolitičke pozicije zemalja, a i kako je još od Roosevelta suradnja Hrvatske i SAD-a bila bolja dok su na vlasti bili demokrati. Također, Hrvatska je iseljenička zemlja koja ima brojnu dijasporu u SAD-u - zaključuje Gjenero.     

Našli nešto pozitivno jedno o drugome

Posljednje postavljeno pitanje na drugoj predsjedničkoj debati zateklo je Hillary Clinton i Donalda Trumpa nespremne. Čovjek iz publike tražio je od njih da kažu o svom protivniku nešto što kod njega poštuju. Nakon pola sata prekidanja, vrijeđanja i niskih udaraca, ovo je došlo kao šok. Clinton je rekla da poštuje njegovu djecu, iako se ne slaže s mnogim Trumpovim djelima, smatra da mnogo o čovjeku govori to kako odgoji djecu, i da su njegova djeca uspješni i dobri ljudi. Trump je za protivnicu rekao da veoma poštuje to što ona nikad ne odustaje, što je veliki borac.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag