Obavijesti

News

Komentari 37

Merkel o Trumpovim kritikama: 'Čekam da on preuzme vlast...'

Merkel o Trumpovim kritikama: 'Čekam da on preuzme vlast...'
1

Upitana za komentar Trumpove kritički usmjerene izjave o njezinoj migrantskoj politici Merkel je kazala: "Osobno čekam na inauguraciju američkog predsjednika....

VIDEO

Sudbina Europe u njezinim je vlastitim rukama, kazala je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel odgovarajući neizravno na komentare novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je ustvrdio da će nakon Velike Britanije i druge zemlje početi napuštati Europsku uniju.

"Mislim da mi Europljani držimo svoju sudbinu u našim vlastitim rukama", kazala je njemačka kancelarka na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s novozelandskim premijerom.

Upitana za komentar Trumpove kritički usmjerene izjave o njezinoj migrantskoj politici Merkel je kazala: "Osobno čekam na inauguraciju američkog predsjednika. Tada ćemo naravno početi raditi s njim na svim razinama". 

Njemačka kancelarka nije se izravno osvrnula na izjave Donalda Trumpa, koji je u intervjuu izjavio kako je fasciniran Angelom Merkel, ali da istodobno njezinu politiku prema izbjeglicama smatra "katastrofalnom".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Kancelarka je sa zanimanjem pročitala Trumpov intervju", rekao je tijekom jutra glasnogovornik njemačke vlade Steffen Siebert. On je rekao kako će Njemačka vlada "prisno surađivati" s vladom Donalda Trumpa.

Predstavnici njemačkog gospodarstva reagirali su pak sa zabrinutošću na Trumpove izjave.

"Svojim izjavama Donald Trump dovodi u pitanje postojeći formu trgovine, kao i dosadašnji oblik gospodarske suradnje", rekao je Eric Schweitzer, predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore.

Hollande: EU ne treba savjete izvana

Europska unija ne treba savjete izvana, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande priključivši se Europljanima i američkom državnom tajniku Johnu Kerryju u odbacivanju kritika koje je na račun EU i NATO-a
izrekao novoizabrani američki predsjednik Donald Trump. 

"Europa će uvijek biti spremna nastaviti prekoatlantsku suradnju prema svojim interesima i vrijednostima. Njoj ne trebaju savjeti izvana o tome što da radi", rekao je Hollande u ponedjeljak navečer na svečanosti odlikovanja američke veleposlanice u Parizu Jane Hartley.

Sličnu je izjavu ranije u ponedjeljak dala i njemačka kancelarka Angela Merkel rekavši da je sudbina Europe u njezinim vlastitim rukama čime je odgovorila neizravno na Trumpove prognoze da će nakon Velike Britanije i druge zemlje početi napuštati Europsku uniju.

Za njemački list Bild i britanski The Times Donald Trump, koji će u petak preuzeti dužnost američkog predsjednika, ocijenio je da je Velika Britanija učinila dobro što je napustila EU kojim po njegovu mišljenju dominira Njemačka, te je prognozirao da će EU napustiti i druge članice.

"Europa je originalna kreacija, utemeljena na nacijama" koje su time izabrale suprotstaviti se određenim izazovima, rekao je Hollande.

Uvjerenje u projekt zajedničke Europe izrazila je ranije u ponedjeljak šefica diplomacije EU Federica Mogherini.

"Uvjeravam vas da će Europska unija ostati ujedinjena, u to sam 100 posto sigurna", rekla je u Bruexellesu Mogherini. 

'NATO će biti zastario kad i prijetnje postanu zastarjele'

Trump je u intervjuu NATO nazvao zastarjelim savezom. Na takve je kritike Hollande govorio da će se NATO-u biti "zastario kada i prijetnje postanu zastarjele".

NATO je izrazio da je "apsolutno uvjeren" da će SAD ostati "snažno angažiran" u savezu, a njemački šef diplomacije Frank-Walter  Steinmeier izrazio je zabrinutost i podsjetio da je takva Trumpova izjava u suprotnosti s onim što je (budući) američki ministar obrane prije samo nekoliko dana rekao u prigodi svog saslušanja u Washingtonu". 

Vezano uz Trumpove ocjene o zastarjelosti saveza njemački transatlanstki koordinator Juergen Hardt izjavio je za Reuters kako ne očekuje da će Kongres dopustiti da Washington odustane od svoje ključne uloge u NATO-u. On je kazao kako mu je više američkih kongresnika, uključujući predsjednika senatskog odbora za oružane snage Johna McCaina, reklo prije nekoliko tjedana da će SAD ostati pouzdan partner u 28-očlanom vojnom bloku i ne očekuju da će Trump povući raspoređivanje 4.000 vojnika u Poljskoj.  

Američki državni tajnik u odlasku John Kerry u ponedjeljak je u razgovoru za CNN International u Londonu nazvao "neprimjerenima" primjedbe novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o Europskoj uniji i "hrabroj" njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

"Mislim da je neprimjereno da se novi američki predsjednik tako izravno upliće u politiku drugih zemalja", rekao je Kerry pošto je Trump izrazio zadovoljstvo Brexitom, a politiku prema migrantima njemačke kancelarke nazvao je katastrofalnom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS