Obavijesti

News

Komentari 24

Milan više ne nosi mehaničko srce: 'Sada moje opet kuca...'

Milan više ne nosi mehaničko srce: 'Sada moje opet kuca...'
3

Liječnici su mu dali novi život: Milanu Kostanjčaru (60) pola srca nije radilo. Ugradili su mu umjetno. Čekao je transplantaciju. Dogodilo se čudo. Njegovo srce je opet počelo kucati

VIDEO

Stabilan sam i na nogama. Osjećam se dobro i mogu šetati. Sad mi je lakše. Ne visi više ništa na meni kao kad sam imao umjetno srce, a kad se vratim kući, čekaju me radovi u vrtu. Ispričao nam je to Milan Kostanjčar (60) iz Zagreba kojemu se dogodilo pravo čudo.

Naime, prije osam mjeseci, uz njegovo pravo srce, u Kliničkoj bolnici Dubrava ugradili su mu i mehaničko srce.

Nosio umjetno srce u torbici

Dok je imao ugrađenu umjetnu srčanu pumpu, Milan je u torbici stalno morao nositi regulator broja otkucaja i mjeriti tlak.
Biološko srce mu je samo djelomično radilo jer lijeva strana nije kucala, a desna je radila samo s četvrtinom snage. Bio je na listi za transplantaciju i čekao donora.

Liječnici KB-a Dubrava nedavno su ustvrdili da mu transplantacija neće trebati jer je Milanovo srce ojačalo, počelo kucati i sad normalno radi. Zbog toga su mu izvadili umjetno srce i za nekoliko dana Milan ide kući. Dok nije otišao u mirovinu, radio je teške fizičke poslove.

- Ponosni smo i sretni da se to prvi put dogodilo na ovim prostorima. To ujedno znači i novu šansu za mnoge bolesnike koji koriste umjetno srce ili čekaju terapiju. Sad postoji i treća opcija koja je najbolja. Dokaz je to da ima spasa i najtežim bolesnicima - kaže prof. dr. sc. Željko Sutlić, pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju KB-a Dubrava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
krstanovic
Prof. dr. sc. Željko Sutlić, sasvim lijevo

Normalan život

Dr. Sutlić je vodio tim koji je operirao Kostanjčara. Dr. Sutlić kaže da će Milan sad živjeti kao svi normalni ljudi te da će redovito uzimati još nekoliko tabletica koje neće ni primijetiti.

- Hvala Bogu sad se osjećam zdravo i dobro. Zadovoljan sam. Malo me još boli. Ali sad se trebam više kretati. Draže mi je ovo moje srce, nego ono umjetno. Ali ako nema druge, dobro je i umjetno. Bolje i to nego otići s ovog svijeta - kaže nam Milan. Kardiolog dr. sc. Robert Blažeković objašnjava da su Milanu nakon brojnih testova odlučili izvaditi mehaničku srčanu pumpu.

Nemaju objašnjenje

- Ovo se događa samo u jedan ili dva posto slučajeva u svijetu. Medicina još ne može objasniti zašto se nekim pacijentima, kao Milanu, srce oporavilo i počelo normalno raditi nakon ugradnje mehaničke srčane pumpe - kaže dr. Blažeković.
Doktor je dio liječničkog tima koji je operirao i liječio Milana. Prve probleme sa srcem primijetio je prije dvije godine.

- Osjećao sam bolove u prsima. Otišao sam u bolnicu na pregled - kaže nam Milan.

Na početku liječenja doktori mu, kako tvrdi, nisu mogli dati pravu dijagnozu.

- Liječili su me kao bronhitičara. Misli su da imam upalu pluća. U siječnju 2015. godine nakon novih pretraga otkrili su da imam problema sa srcem - kaže Milan.

Pumpanje krvi u aortu


Na prvu je operaciju išao početkom studenoga iste godine. Tada su Milanu ugradili mehaničku srčanu pumpu Hartmann 3 koja je izvlačila krv iz slabog dijela njegova srca i pumpala je u glavnu arteriju jer sam srčani mišić nije imao snage istisnuti krv u aortu. Milanovo srce počelo se uz pomoć pumpe postupno oporavljati, kažu liječnici.

- Naime, organ srca nalazi se pod određenim tlačnim i volumnim opterećenjem. Uz pomoć pumpe, ono više nije bilo opterećeno i opet je vratilo snagu. To je iznenadilo sve. Odluka o uklanjanju pumpe bila je teška, a u njezinu donošenju surađivali su kardiolozi, psiholozi, nutricionisti, anesteziolozi i instrumentalisti te smo morali biti jako oprezni. Tijekom ove dugotrajne operacije došlo je i do određenih komplikacija. Naime, Milanovo srce potpuno se naviknulo na pumpu uz pomoć koje je radilo, pa smo srce morali rezati kako bismo ga uspješno odvojili od pumpe - otkrio nam je dr. Blažeković.

Nije ga bilo strah

Mehaničku srčanu pumpu liječnici su mu izvadili 5. srpnja. Milan napominje kako ga nije bilo strah operacije, ali dodaje da je njegova supruga Ljubica (58) strepila više od deset sati, koliko je trajala operacija.

- U salu su me dovezli u 8.45 sati, a operacija je završila oko 19 sati. Sve to vrijeme moja Ljubica je strepila - kaže Milan.
U sljedeće tri godine doktori će intenzivno pratiti Milanov oporavak. Danas njegovo srce najnormalnije radi. Trenutačno tabletama regulira srčane aktivnosti i tlak, a njihov broj smanjivat će se s vremenom. Milan je jako zahvalan cijelom liječničkom timu, a nakon svega najviše se veseli povratku kući.

- Neću više moći raditi teške fizičke poslove, ali veselim se vrtlarenju. Obavljat ću sve bez imalo forsiranja i naprezanja. Najviše se veselim obitelji, supruzi i sinovima te, dakako, mojim dragim susjedima - zaključio je Milan.
Doktor Blažeković je napomenuo kako se dosad, tijekom medicinske karijere, nijednom nije susreo s ovakvim slučajem. Prema njegovim riječima, liječnici KB-a Dubrava godišnje presade četrdesetak srca.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina