Obavijesti

News

Komentari 428

Premijer Plenković je zatražio razrješenje tri ministra Mosta!

Premijer Plenković je zatražio razrješenje tri ministra Mosta!
3

Na sjednici Vlade se raspravljao o zahtjevu oporbe koja je tražila da se u Saboru pokrene pitanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Mostovi ministri nisu dali podršku Mariću

VIDEO

Vlada se očitovala i o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću koje je uputio SDP u saborsku proceduru prošlog petka.

Premijer Andrej Plenković stao je iza ministra financija Marića i istaknuo kako Vlada odbija navode oporbe. Prilikom glasovanja o takvom zaključku, tri Mostova ministra Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Slaven Dobrović glasovali su protiv. Odmah nakon toga Plenković je pokazao je zube.

- Predlažem odluku o razrješenju ova tri ministra - poručio je Plenković.

Plenković je objasnio zašto podržava Marića. 

- Riječ je o prijedlogu koji je podnio određeni broj zastupnika u Saboru.Vlada ne prihvaća navode u ovoj inicijativi predvođene SDP- om te vrlo jasno i argumentirano odgovara na aluzije na eventualni sukob interesa. Ministar Marić nije bio ovlašten da piše financijska izvješća Agrokora, stoga tada nije mogao znati za to niti ima odgovornost za ove procese koji su se dogodili. Prema tome, naš je stav tu vrlo jasan. Nema ništa nezakonitog u tome da je dok je bio državni tajnik dobio kredit kao član NO HPB- a- poručio je Plenković.
Istaknuo je kako će se u slučaju Agrokor utvrđivati odgovornost te ponovno naglasio kako ministar Marić s tim nije povezan stoga odlučno odbacuje kritike oporbe, "osobito one stranke koje bave okidanjem selfija i promoviranjem kiselog zelja"

Ministra uprave Ivana Kovačića na današnjoj sjednici nema, umjesto njega je došla državna tajnica koja ne može glasovati na sjednicama. Pitanje je hoće li premijer i njega razriješiti ili će Kovačić otići sam ili ipak ostati na ministarskoj poziciji. 

Božo Petrov, predsjednik Mosta dat će izjavu za javnost u 12:45 sati. 

Plenković izrazio sućut obiteljima poginulih u nesreći kod Dubrovnika

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković u ime cijele Vlade izrazio je sućut obiteljima stradalih u pomorskoj nesreći u Dubrovniku i iskazao žaljenje zbog tragedije u Šibeniku.

- To je velika, nezapamćena nesreća u posljednjih nekoliko godina. Žao nam je da je do toga došlo. Svi zajedno upućujemo sućut obiteljima i vjerujemo da će istraga pokazati što se dogodilo. Žao mi je i zbog tragedije u Šibeniku. Moramo voditi računa o sigurnosti i nastojati kreirati društvo koje će prevenirati ovakve situacije - poručio je premijer. 

Osvrnuo se i na podatke koji pokazuju da je u 2016. godini ostvaren najniži deficit.
- Dobili smo podatke prema kojima je ostvaren najniži deficit hrvatskog državnog proračuna u 2016. koji je pao na samo 0,8 posto BDP- a. Kada to povežemo s javnim dugom, možemo reći da su to ohrabrujući makroekonomski pokazatelji koji ulijevaju povjerenje. Važno je da i ova godina prođe na sličnom tragu kao i 2016.- rekao je Plenković dodavši kako su u tom tonu i hrvatski poslodavci pozitivno ocijenili napore Vlade u slučaju Agrokor.

- Jučer smo mogli čuti i njihove konkretne ocjene o procesu izvanredne uprave koji je svojim sadržajem i brzim učinkom smirio situaciju. Drago nam je da se svi bitni dionici koji jesu povezani s ovim procesom slažu da je potez Vlade bio pravovremen i odgovoran - rekao je. 

U nedjelju je bio i na komemoraciji u Jasenovcu.

- Važno je da razvijamo društvo koje je spremno suočiti se s prošlošću koje treba biti otvoreno i uključivo i stvoriti plimu u kojoj će se u budućnosti održavati jedinstvene i zajedničke komemoracije- poručio je Plenković. 

Komentirao je i probleme na granicama poručivši da je takvo stanje za Hrvatsku neodrživo.

- Mislim da su svi u Vladi svjesni koliko je to bitno za Hrvatsku, zbog turizma- rekao je i najavio i razgovore s Junckerom i Mirom Cerarom.

- Vjerujem da će naši napori uroditi plodom- poručio je Plenković.

Prije prelaska na točke dnevnog reda, čestitao je i rođendan ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. 

Ministri usvojili nacionalni program reformi 

Nakon uvodnih riječi, predstavljen je Nacionalni program reformi za 2017. godinu koji su ministri usvojili.

- Programi reforme i konvergencije doneseni su na temelju programa Vlade RH. Nacrt nacionalnog programa reformi je koncipiran s tri temeljna cilja, a to su da jačamo konkurentnost gospodarstva, da radimo na povećanju zapošljivosti i povezivanju obrazovanja s tržištem rada i da osiguramo održivost javnih financija. Mislim da smo ovim dokumentom pokazali ambiciju, ali i sadržajem stavili okvir realno ostvarivih ciljeva - istaknuo je Plenković.

Program ima 12 područja i 51 mjeru te će u cijelosti biti kompatibilan s programom rada Vlade identificirajući temeljne reformske zadaće u razdoblju od 12 do 18 mjeseci.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić kao jednu od mjera istaknula je i planirano objedinjavanje inspekcijskih službi, odnosno reformu sustava inspekcija, koje će se odvijati u fazama.

- Nacrt predstavlja bitan korak u pravcu rješavanja problema koji već dugi niz godina muče hrvatsko gospodarstvo - istaknula je ministrica Dalić.

Kao drugu važnu mjeru istaknula je reformu školstva i jačanje strukovnog obrazovanja.

- Cilj je bolja povezanost obrazovanja i tržišta rada- rekla je Dalić.

Premijer poručio kako očekuje da "ovaj program bude temeljni vodič za provođenje reformi". 
Ministar financija Zdravko Marić je, nadalje, predstavio prijedlog programa konvergencije RH za razdoblje od 2017.- 2020.

- To je dokument koji opisuje makroekonomsku i fiskalnu situaciju, izglede u srednjoročnom razdoblju te definira planove za održivost javnih financija- istaknuo je Marić. 

Ministri dali podršku Mariću 

Uoči sjednice Vlade u četvrtak ispred Banskih dvora ministri iz reda HDZ-a redom su davali podršku ministru financija Zdravku Mariću za kojeg je SDP uputio zahtjev za njegov opoziv.

- Ministar Marić ima moju podršku kao čovjek i kao političar, kratko je poručio u prolazu novinarima uoči sjednice Vlade u četvrtak ministar prometa Oleg Butković. Nije želio stati pa ga novinari nisu uspjeli pitati o novim detaljima stravične pomorske nesreće koja se dogodila preksinoć u Dubrovniku.

Ministrica demografije Nada Murganić na pitanje ima li Marić njezinu podršku, kratko i jasno je odgovorila da ima, a ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac poručila je "uvijek". 
I ministar branitelja daje podršku ministru financija Zdravku Mariću.

- Ministar Marić je iznimno kvalitetan kolega, iznimno stručan i iznimno kvalitetno radi svoj posao. Ima moju potporu- rekao je ministar branitelja Tomo Medved. 

Dao je podršku i prosvjednicima, žrtvama pravosuđa, koji prosvjeduju na Markovu trgu ispred Banskih dvora od utorka i zahtijevaju da ih premijer Plenković  i ministar pravosuđa Ante Šprlje prime na razgovor. No, ministar Šprlje kraj njih je samo prošao i ne pogledavši ih. Jednako tako prošao je i kraj novinara bez odgovora na pitanje vezano za ministra Marića.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić poručio je da će Most glasovati odgovorno dok je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović kratko rekao da će se sve znati na vrijeme.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 428
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu