Obavijesti

News

Komentari 54

'Mislim da je EU divna. Ako su oni zadovoljni, i ja sam za nju

'Mislim da je EU divna. Ako su  oni zadovoljni, i ja sam za nju

Trump promijenio priču; podržava Europsku uniju. Nepovjerenje u Bruxellesu izazvano njegovim prijašnjim stavom. Mike Pence uvjerio svog šefa u vrijednosti EU.

VIDEO

Kada je Donald Trump za Europsku uniju kazao da je "divna" i da je "u potpunosti za nju", neki dužnosnici u Bruxellesu prestrašili su se da je to neslana šala, s obzirom na njegov prijašnji prijezir prema Uniji.

Izjava, dana u intervjuu za Reuters u četvrtak, u očitoj je suprotnosti s njegovim izjavama prošli mjesec kada je za EU kazao da je "njemački instrument", a za Brexit da je "izvrsna stvar" te da će i druge zemlje slijediti Veliku Britaniji i izići iz EU-a.

Europski diplomati brzo su pripisali američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu zaslugu da je uvjerio svojeg šefa u vrijednosti EU-a nakon što su ga u to uvjerili najviši europski dužnosnici s kojima se sastao u Bruxellesu početkom tjedna.

Dužnosnici napominju ipak da nije jasno hoće li i Trumpove politike pratiti riječi koje je Pence upotrijebio u ponedjeljak ili pak one stratega Bijele kuće Stevea Bannona, čija je sumnjičavost spram EU-a utjecala na Trumpove ranije izjave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dok se Pence pripremao za posjet Europi kako bi uvjerio saveznike da Trump i dalje podržava NATO i da je spreman na suradnju, Bannon je prošli mjesec kazao njemačkom veleposlaniku da će Washington razgovarati s pojedinim državama, a ne s EU-om.

U intervjuu za Reuters, Trump je govorio u pomirljivijem tonu. Na pitanje podržava li Europsku uniju kao tijelo koje upravlja kontinentom, rekao je: "Podržavam, naravno... Europska unija, u potpunosti sam za nju. Mislim da je divna, ako su oni zadovoljni. Ako su oni zadovoljni, podržavam je."

"Pence 1, Bannon 0 - na kraju prvog kvartala", komentirao je jedan visoki europski dužnosnik. "Te izjave jasno su, eksplicitno, u suprotnosti s onim što govori Bannon", dodao je drugi.

"Počinjemo vidjeti naznake pragmatizma u Washingtonu", dometnuo je treći dužnosnik.

Jedan visoki diplomat kazao je da se Uniji sada na neki način vraćaju napori koje je uložila iznoseći svoje primjedbe Penceu u pogledu rizika od preokreta u američkoj politici koja je desetljećima aktivno poticala Europu na udruživanje suvereniteta i resursa. No i dalje ostaje pitanje: "Hoće li Trump govoriti jednako sutra?".

Na pitanje u vezi tog Trumpovog intervjua, glasnogovornik Komisije rekao je samo da ga je Komisija pročitala "sa zanimanjem."

Europski dužnosnici kazali su u ponedjeljak da su se uvjerili da je Pence shvatio snažnu poruku predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da je EU kao blok dobar za SAD.

"Pence je očito shvatio nešto na sastanku", rekao je jedan europski dužnosnik u vezi razgovora s Tuskom, bivšim poljskim premijerom koji je rekao da su razgovori bili neuobičajeno izravni.

Pence je na novinskoj konferenciji više puta izravno kazao da je "Unija" partner SAD-a, za razliku od prijašnjih izjava u kojima je isticao samo američku suradnju s "Europom."

"Mislim da je Pence bio iznenađen snagom Tuskovih pitanja i tjeskobom", rekao je jedan europski dužnosnik. "Rekao je da će poruku prenijeti Trumpu. Čini se da je Trump čuo."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.